גלאוקומה היא למעשה קבוצת מחלות המתבטאות בפגיעה אופיינית בעצב הראייה ובשדה הראייה. ישנם סוגי גלאוקומה שונים, אשר נבדלים האחד מהשני בקצב ההתקדמות, באופי המחלה ובתגובה לטיפולים, אולם רובם המכריע מאופיין בפגיעה הדרגתית לאורך שנים רבות בשדה הראייה ההיקפי. הואיל והראייה המרכזית נשארת פעמים רבות טובה ואפילו מצוינת עד שלבים מאוחרים, למחלה לרוב אין סימפטומים, והיא מכונה "הגנב השקט של הראייה".

גלאוקומה יכולה להופיע בכל גיל, כולל בתינוקות ובילדים, אך היא נפוצה במיוחד בקרב מבוגרים. בגיל 50 יסבלו מגלאוקומה בערך אחד למאה אנשים, אולם מהעשור השמיני השכיחות היא כאחד לעשרה מקרים.

גלאוקומה תסמינים ואבחנה 


ברובם הגדול של המקרים הגלאוקומה נטולת סימפטומים. הואיל וגם פגיעה משמעותית בשדה הראייה יכולה להיות "מפוצה" על ידי ראייה מרכזית טובה, הטיית ראש או שימוש בעין השנייה, חולים בגלאוקומה יכולים לחיות שנים רבות עם המחלה ולא לדעת כלל על קיומה. הדרך הטובה ביותר לשימור הראייה היא לגלות את הגלאוקומה מוקדם, ולכן חשוב להיבדק באופן שגרתי.

הבסיס לאבחנה של גלאוקומה הוא בדיקה במרפאה. הרופא/ה בודק/ת את העין באופן יסודי, ובכלל את מערכת הניקוז הפנימית של העין, את עצב הראייה, ואת הלחץ התוך עייני. במידה ועולה חשד לגלאוקומה, תינתן הפניה לסדרת בדיקות שהעיקריות ביניהן הן עובי הקרנית המרכזית, בדיקת OCT ובדיקת שדה ראייה.

בדיקת OCT היא בדיקה מהירה מאד, בטוחה לחלוטין ולא פולשנית. מדובר בצילום של עצב הראייה והמבנים הסמוכים אליו, בו ניתן לזהות פגיעה בשכבות התאים, פעמים רבות זמן רב לפני ששדה הראייה עצמו נפגע. בדיקת שדה הראייה היא בדיקה בה נבדק שדה הראייה ההיקפי והמרכזי של המטופל. הבדיקה דורשת ריכוז, ואורכת בין 4 ל 8 דקות לכל עין. שתי הבדיקות חשובות מאד הן לאבחנה של גלאוקומה והן למעקב אחר התקדמותה.

כאמור, חשוב לבקר אצל רופא העיניים לבדיקה תקופתית, גם אם לא מורגשים סימפטומים כלשהם. בדיקות אלו יכולות לעזור לאבחן את הגלאוקומה בשלב מוקדם, ובכך להגביר משמעותית את הסיכוי לשמור על ראיה תקינה.

הקשר בין לחץ תוך עיני לגלאוקומה 

ללחץ תוך עייני (לת"ע) גבוה יש קשר הדוק וחשוב לגלאוקומה, אולם אלו אינם מונחים נרדפים. רוב האנשים עם לחץ תוך עייני מעל הנורמה לא ייפתחו גלאוקומה במהלך חייהם, ואילו לרבים מחולי הגלאוקומה יש לחץ תוך עייני תקני, גם לפני טיפול. עם זאת, הורדה של לת"ע הוכחה כמאטה את התקדמות הגלאוקומה על כל סוגיה. בנוסף, הטיפול היחידי הקיים כיום לגלאוקומה הוא על ידי הורדת הלחץ בשיטות שונות. אנחנו מקווים שבעתיד הטיפולים יופנו לטיפול בשורש הבעיה, בתאי העצב עצמם. בגורמים חשובים אחרים שתורמים לעליה בסיכון לפתח גלאוקומה, כמו גיל, תורשה, או מוצא, אין לנו כיום יכולת לטפל.

הטיפול בגלאוקומה 

ישנן שלוש דרכים לטיפול בגלאוקומה, כולן ממוקדות בהורדת הלחץ התוך עייני:

  1. טיפול תרופתי
  2. טיפול בלייזר
  3. טיפול ניתוחי

הבחירה באיזה טיפול לבחור היא מורכבת. ישנן אופציות רבות על השולחן, והמטרה היא "לתפור את החליפה" בהתאמה אישית למטופל על פי סוג המחלה וחומרתה, מצב העין, גילו ומצבו הרפואי הכללי, ועוד.

טיפול בטיפות ובכדורים 

 הטיפול בטיפות להורדת הלחץ התוך עייני הוא הנפוץ ביותר בגלאוקומה כיום. ישנם סוגים רבים של טיפות, ומדובר בטיפול בטוח ויעיל עם ניסיון של עשרות שנים. עם זאת, ישנן תופעות לוואי לא מעטות לטיפול זה, בעיקר אודם עייני, גרד, ויובש. מסיבות אלו ואחרות, ישנם מטופלים לא מעטים שמתקשים להקפיד על הטיפול בטיפות לאורך זמן. ישנם גם כדורים שניתן להשתמש בהם לאותה מטרה, אולם ברוב המקרים כדורים אלו מיועדים לטיפול זמני, ולא משמשים לטיפול קבוע לאורך שנים.

טיפול בלייזר במרפאה

הטיפול בלייזר שנקרא  Selective Laser Trabeculoplasty (SLT) הוא טיפול אפקטיבי ובטוח לגלאוקומה. הוא מבוצע במרפאה, אורך דקות ספורות, ואיננו מלווה בכאבים. אפשר להשתמש בו כטיפול ראשוני עוד לפני טיפול בטיפות, או בהמשך הדרך, ואפילו אחרי ניתוחים. האפקטיביות של הטיפול יורדת עם הזמן, וניתן לחזור עליו בהצלחה באחוז ניכר מהמקרים.

ניתוחים

ישנם ניתוחים רבים לטיפול בגלאוקומה, הנבדלים אחד מהשני בפרמטרים רבים, בראש ובראשונה ברמת האפקטיביות והבטיחות. חלק מהניתוחים כוללים הכנסת שתל קבוע בעין. מטרת רוב הניתוחים הוא לשפר את ניקוז הנוזל מהעין, ועל ידי כך להפחית את הלחץ התוך עייני. אפשר לחלק את הניתוחים לשתי קטגוריות מרכזיות – הניתוחים שמנסים לשפר את הזרימה דרך מערכת הניקוז הטבעית, ואלה שיוצרים לה מעקף. בשנים האחרונות הוכנסו חידושים רבים בתחום ניתוחי הגלאוקומה. לגל החדש של הניתוחים ניתן השם "ניתוחי גלאוקומה זעיר-פולשניים", והם כוללים מגוון רחב מאד של טכנולוגיות.

להלן מספר דוגמאות לניתוחי גלאוקומה מסוגים שונים:

IStent

 IStent הוא סטנט זעיר, בגודל של 0.3 מ"מ, והוא מיועד להשתלה בתוך מערכת הניקוז של העין, בד"כ בשילוב עם ניתוח קטרקט. ניתוח זה הוא בעל רמת בטיחות גבוהה ביותר, ונצבר בו ניסיון רב. השתלת IStent הוכחה במספר מחקרים גדולים כיעילה בהפחתת הצורך בטיפות לגלאוקומה אחרי ניתוח. יכולת הורדת הלחץ של משתל IStent היא בדרך כלל לערכי הממוצע באוכלוסייה, ולכן משתל זה משמש בעיקר למקרי גלאוקומה קלים ובינוניים.

Gonioscopy Assisted Transluminal Trabeculotomy (GATT)

בניתוח  זה משתמשים בתפר מיוחד על מנת לצנתר את מערכת הניקוז הטבעית של העין, ולפתוח את הרקמה בה אנו מעריכים שמרוכזת רוב ההתנגדות לזרימה. בניתוח זה לא מושאר משתל בעין, והוא עובד היטב גם בשילוב ניתוח קטרקט. התוצאות עם ניתוח ה-GATT מעודדות, והצלחות ראויות לציון נרשמו בסוגי גלאוקומה אגרסיביים במיוחד כמו גלאוקומה על רקע דלקת תוך עיינית (אובאיטיס), גלאוקומה בילדים ובצעירים, ובגלאוקומה פסאודואקספוליאטיבית. 

Preserflo microshunt

הפרזרפלו הוא ניתוח מקבוצת "ניתוחי המעקף", ובו מושתלת צינורית שמסיטה את הנוזל התוך עייני לאזור ניקוז חליפי מתחת ללחמית. זוהי התוספת החדשה לקבוצת ניתוחים זו, אולם גם איתה הצטבר כבר ניסיון רב בעולם בעשור האחרון. האפקטיביות הטובה של הניתוח הזה הופכת אותו למתאים גם למקרים עם גלאוקומה מתקדמת.

Trabeculectomy

לניתוח הטרבקולקטומי, שגם הוא ברשימת ניתוחי המעקף, מקום של כבוד ברשימה זו. הוא מבוצע בעולם משנות ה 60 של המאה הקודמת, והוא אפקטיבי מאד. קרוב לוודאי שזה הניתוח בעל היכולת להוריד את הלחץ לרמה הנמוכה ביותר משאר הניתוחים ברשימה, וזהו יתרון חשוב למקרים מסוימים. בניתוח זה לא מושאר שתל בעין.

Ahmed Glaucoma Valve

זהו ניתוח וותיק נוסף ומצוין מקבוצת ניתוחי המעקף. בניתוח זה מושתלת בעין צינורית, שמחוברת לפלטת סיליקון שמושתלת על גבי גלגל העין, מתחת לעפעף. זהו ניתוח אפקטיבי, הן בתור ניתוח ראשוני, והן בעין שעברה כבר ניתוחי גלאוקומה קודמים.

בחירת הניתוח המתאים לכל חולה דורשת מומחיות וניסיון, ותלויה בגורמים רבים כמו סוג הגלאוקומה, גיל החולה, מראה ומצב העין, הניסיון של המנתח בטכניקות השונות וכו'. פעמים רבות אין רק תשובה נכונה אחת, וגישות ניתוחיות שונות יכולות לתת תוצאות מצוינות באותה המידה.

גלאוקומה וקטרקט 

גלאוקומה וקטרקט הם שני מצבי עיניים שכיחים מאד, שמופיעים בדרך כלל בגיל מבוגר. נכון לומר שרבים מהמטופלים שפונים לקבל טיפול בגלאוקומה סובלים בו זמנית מקטרקט, ושלחולים רבים שפונים לטיפול בקטרקט יש גלאוקומה.

כאשר יש גלאוקומה וקטרקט ביחד, כדאי לנצל את ההזדמנות להעריך את מצב הגלאוקומה, ולהתאים גישה כירורגית ספציפית. לדוגמא, בסוגים מסוימים של גלאוקומה (גלאוקומה סגורת-זווית), ניתוח קטרקט לבד נחשב כניתוח גלאוקומה טוב מאד. במקרים אחרים, אולי עדיף לדחות את ניתוח הקטרקט, עד לאיזון של הגלאוקומה. מעניינת במיוחד היא האופציה לשלב את ניתוח הקטרקט עם ניתוח גלאוקומה. ניתוחי גלאוקומה שמשתלבים בצורה מיטבית עם ניתוחי קטרקט הם ניתוחים מקבוצת הניתוחים הזעיר פולשניים, כמו ה-IStent וה-GATT, אם כי ניתן לשלב טיפול בקטרקט גם בכל ניתוחי הגלאוקומה האחרים. גישה משולבת לטיפול בקטרקט ובגלאוקומה יכולה לשפר את השליטה ארוכת הטווח במחלה, להוריד את התלות בטיפות, ולהגדיל את הסיכויים לשימור הראייה.

חשוב לחזור ולציין שלמרות זמינותן של מגוון אופציות טיפוליות טובות, הגורם החשוב ביותר בטיפול בגלאוקומה הוא אבחון מוקדם. לכן, חשוב לגשת לבדיקת רופא/ת עיניים שגרתית החל מגיל 40, ואפילו מוקדם יותר אם יש תלונות עיניות או היסטוריה משפחתית של גלאוקומה.

 

אודות ד"ר בלקין

ד"ר בלקין, מומחה בגלאוקומה, קטרקט וניתוחים מורכבים של המקטע הקדמי של העין, הוא מנהל שירות הגלאוקומה במרכז הרפואי מאיר. ד"ר בלקין השלים שתי תתי-התמחות בטורונטו, קנדה, אצל הפרופסורים Graham Trope, Yvonne Buys ו- Ike Ahmed,  מומחי גלאוקומה מובילים וחוקרים בעלי שם בתחום. פרופסור אחמד הוא ממובילי המהפכה העולמית בניתוחי גלאוקומה זעיר פולשניים ואחד ממנתחי העיניים הנחשבים בעולם. במהלך הכשרתו התמקצע ד"ר בלקין במגוון רחב של טכנולוגיות כירורגיות זעיר פולשניות מתקדמות, כמו גם בניתוחי קטרקט מורכבים ובניתוחים מתקדמים של המקטע הקדמי, כולל תפירת עדשות וניתוחי קשתית. לאחר חזרתו ארצה לתפקידו הנוכחי במרכז הרפואי מאיר, המשיך להעמיק את הכשרתו תחת שרביטו של פרופסור אהוד אסיה בניתוחי עדשה מורכבים במיוחד, כמו גם בניתוחי קטרקט בילדים ובתינוקות. ד"ר בלקין שותף בעשרות פרסומים בעיתונות המדעית בנושאי קטרקט וגלאוקומה, והוא מרצה בכיר קליני לאופתלמולוגיה באוניברסיטת תל אביב.

עמוד מומחה באינפומד של ד"ר בלקין

לאתר הבית של ד"ר בלקין