אם אובחנתם על ידי רופא משפחה, רופאת נשים, רופא עור, או אורולוג, בקונדילומה, הרי שהגעתם אליהם בתחושת חוסר נעימות גדולה באיברי המין או בסביבתם. על כל זה נוסף האבחון של מחלת מין, הגורם לתחושות קשות של פחד, בושה ואשמה רבה, במידה ויש לכם גם בן או בת זוג, וחשש מהידבקות במחלות מין אחרות.

לפני הכל נרצה להרגיע. כשליש ממקרי הקונדילומה חולפים מעצמם ללא טיפול תוך מספר שבועות עד מספר חודשים. בחלק מהמקרים נדרש טיפול ויש את עניין ההדבקה, שמייד נרחיב עליו.

מהי הקונדילומה?
קונדילומה הינה סוג של יבל- יבלת חרוטית, שנגרמת על ידי זנים מסוימים של נגיף הפפילומה האנושי(
HPV) המועברים ביחסי מין. נגיף הפפילומה הוא די נפוץ; שיעור הנשאים של הנגיף באוכלוסייה מגיע עד ל־20% בקרב מי שלא חוסנו. חלק גדול מהנשים והגברים בארץ ובעולם יידבקו בנגיף הפפילומה80%-90%). ובחלקם הגדול של המודבקים הנגיף ייעלם בסיוע המערכת החיסונית שלנו. הקונדילומה  היא סוג של יבלת, שמופיעה באיברי המין של נשים ושל גברים. לעיתים מדובר ביבלת בודדת, אך לעיתים קרובות יותר מדובר במקבץ של יבלות, באיבר המין ובאזורים נוספים בגוף. אצל גברים יכולות אלה להופיע באזור הפין או האשכים, ובנשים הן יכולות להופיע באזור השפתיים של איבר המין. אצל גברים ונשים, אותן יבלות יכולות גם להופיע באזור המפשעה וסביב פי הטבעת. הופעת היבלות מגיעה לרוב שבועות עד חודשים לאחר ההדבקה.

חשוב לדעת, רוב הנדבקים אינם מפתחים יבלות ובמרבית המקרים הן אינן גורמות לכאבים או לאי־נוחות. הבעיה היא שגם כך, הן עדיין מדביקות וכאן חשובה מאוד המודעות לבעיה וליכולת ההדבקה הגבוהה.

"קונדילומה היא יבלת חרוטית והיא התוצר הראשוני והמוקדם של הדבקת וירוס הפפילומה", אומר ד"ר יהודה בן דוד, מומחה לרפואת נשים וגיניקולוגיה אונקולוגית במחוז צפון, בכללית. "היבלות יכולות להיות קטנות ועם הפרשות ותחושה לא נעימה של עקצוץ וגרד, או להופיע כצבר יבלות בקיום יחסי מין. לאישה קשה לזהות את היבלת אם היא פנימית אבל לפעמים נשים רואות או מרגישות אותן. רוב הפניות שמגיעות אלינו הרופאים  נעשית על ידי נשים ואחרי שהן מרגישות או רואות את היבלות או כשזה מתגלה במשטח PAP".

איך נראות הקונדולימות? הן לרוב מבנים בשרניים, רכים למגע, בגודל של מילימטרים בודדים בצבע העור. במרבית המקרים הן אינן גורמות לכאבים או לאי־נוחות, אך לעיתים, כאמור, הן מלוות בתחושות לא נעימות של גרד, עקצוץ והפרשות.

הבעיה: יכולת הדבקה גבוהה של הקונדולימה
קשה מאד לדעת מי נושא את הנגיף ומי לא ואם לבעיה הזו יש בכלל פתרון ממשי.

ההדבקה עצמה מתרחשת באמצעות יחסי מין כאשר שימוש בקונדום יכול להקטין את הסיכון להידבק אבל רק במקרים מועטים.

הדרך היעילה להימנע מהדבקה, היא דווקא בעזרת חיסון, כי הוא מונע קונדילומות אך יותר חשוב – הוא מונע גם התפתחות של סרטן צוואר הרחם.

כאן חשוב להשמיע גם צפירת הרגעה; נדיר ביותר שקונדילומה הופכת לסרטן. יחד עם זאת,מי שנושאים קונדילומות עלולים - בסבירות גבוהה - להיות נשאים של זני פפילומה אחרים ואלה, עלולים להיות מסרטנים. נשאות כזו תיבדק לאחר האבחון הראשוני, על ידי בדיקות דם ושתן או בדיקות של הפרשות מהנרתיק.

"אם קיים חשש להדבקה, נשים צריכות לגשת לרופאי נשים שמתמחים בכך או לכל רופא נשים. גברים צריכים לגשת לרופאי עור ומין", אומר ד"ר בן דוד. "בדרך כלל, הגברים מופנים על ידי בנות הזוג, שמגלות את זה על עצמן ומופנות על ידי הרופאים שלהן לטיפול בעצמן".

כיצד מטפלים בקונדולימה?
"הקונדילומות מדביקות מאד ולעיתים במקומות שקשה לטפל בהם בחלל הפה או במיתרי הקול או בפי הטבעת, הן בגברים והן בנשים. ברוב המקרים היבלות גם מתרבות", מסביר ד"רבן דוד. "הדבקה בזן אחד  הגורם לקונדילומה מעלה את הסיכון להדבקה בזנים אחרים העלולים לגרום לסרטן".

בנגעי קונדילומה קטנים מטפלים בכמה סוגי תכשירים: כאלה הפוגעים ישירות בנגעים וכאלה המעודדים תגובה חיסונית של הגוף כנגד הנגעים. במקרים יותר קשים נהוג לטפל בחנקן נוזלי או לייזר, טיפול זה יעשה על ידי רופא או רופאת נשים, או רופאי עור בהרדמה מקומית או כללית. טיפולים אלה יגרמו לגירוי מקומי או צריבה אך אל דאגה, זה יחלוף במהרה.

קונדילומות בהיריון ולידה – האם יש מקום לדאגה?
לרוב, נגעי הקונדילומה בהיריון הם בעיה אסתטית בלבד, ללא שום משמעות למהלך ההיריון או בלידה. גם בהיריון ניתן להסיר אותם בבטחה, אך אין בכך צורך רפואי. רק במקרים חריגים כשיש הרבה יבלות קיים סיכון להדבקת היילוד בלידה נרתיקית בעת מעברו בתעלת הלידה רווית היבלות.

הסרת נגעים כאלה בעת היריון, אם יעשו, יהיו באמצעות  חנקן נוזלי ובמקרים קשים יותר, בלייזר.

עד עתה תועדו מקרים נדירים יחסית של העברת הנגיף מהאם ליילוד במהלך הלידה. רק במקרים של נגעים גדולים במיוחד, שעלולים להפריע בלידה, ישקלו הרופאים עם היולדת ניתוח קיסרי בגלל קונדולימות.

קונדולימות אצל גברים
אצל גברים הקונדולימה באה לידי ביטוי בנגעים על הפין, על שק האשכים, במפשעות וסביב פי הטבעת.

דרכי ההדבקה של גברים, זהים לאלה של נשים.כמו אצל נשים, הנגעים חולפים לעיתים מעצמם, ובמידה ולא, ניתן לטפל בהם באותם האמצעים שפירטנו.

"חשוב לדעת, שבזוגיות אם רק בן זוג מטופל, השני ממשיך להדביק. טיפול הדדי יפסיק את ההדבקה", אומר ד"ר בן דוד. "אצל גברים זה עלול להתפשט ולגרום להתבלטות הניכרת לעין ולהתבטא בגרד ובהפרשות ולכן, כדאי ומומלץ לטפל".

לסיום אומר ד"ר בן דוד: "החיסון יעיל מאד הן במניעה של יבלות הקונדילומה, במניעת מצבים טרום סרטניים ובמניעת סרטן צוואר הרחם ויש ביסוס ליעילותו מפרסומים רבים ממדינות בהן הוא ניתן כבר שנים רבות. בישראל החיסון ניתן על חשבון המדינה לבנים ובנות בכיתה ז'-ח', בשתי מנות ומגן מ-9 זנים השכיחים והחשובים ביותר של וירוס הפפילומה ומומלץ מאוד להתחסן".

שירות לציבור. מוגש בחסות MSD (ללא מעורבות בתכנים)