ככל שאנחנו מתבגרים, החשש מאבדן ראייה עשוי להתעצם. אחת הסיבות השכיחות ביותר לכך הן מחלות רשתית הפוגעות במרכז הראייה. "בישראל חיים כיום אלפי חולי רשתית, שעלולים בעתיד לסבול מקשיי ראייה ומעיוורון. אבחון מוקדם וטיפול מתאים הם גורמים חיוניים שעשויים למנוע את הידרדרותה של הראייה, לשמר ואף לשפר אותה. ללא טיפול במחלה, עלולים לאבד את הראייה, באופן הדרגתי", מסבירה פרופ' ענת לבנשטיין, מנהלת מערך עיניים במרכז הרפואי תל אביב (איכילוב) ונשיאת איגוד רופאי העיניים. "על פי הנתונים הרפואיים, כפי שמשתקפים בספרות הרפואית, מחלות רשתית גורמות לכ-8.7% ממקרי העיוורון בעולם והן הסיבה השכיחה ביותר לליקוי ראייה חמור מעל גיל 60".  

ניוון מקולרי ניאווסקולרי תלוי גיל (nAMD) ובצקת מקולרית סוכרתית (DME) הם שני סוגים של מחלות רשתית שמתפתחות באזור המקולה - מרכז הראייה, שאחראי על חדות הראייה, ההבחנה בין פרטים וצבעים, זיהוי פנים, קריאה, כתיבה ופעולות בסיסיות נוספות.
במצבים אלו הפגיעה בכלי הדם בעיניים משבשת את אספקת הדם לעיניים ומופרשים חומרים שונים, כדוגמת ה-  VEGF (Vascular endothelial growth factor) שמעודד צמיחת כלי דם בלתי תקינים, וחלבונים נוספים המעודדים דלף, דימומים ופגיעה ביציבות כלי הדם.

חולי וחולות סוכרת פגיעים במיוחד בכל הקשור למחלות רשתית. זאת משום שאחד הביטויים של מחלת הסוכרת הוא פגיעה בכלי הדם הקטנים המזינים את הרשתית. שמה הרפואי של התופעה הוא "רטינופתיה סוכרתית". דרגת החומרה של "רטינופתיה הסוכרתית" שונה מאדם לאדם, אך בכל הדרגות עלול להתהוות מצב הנקרא "בצקת מקולרית על רקע סוכרת" או DME.

ניוון מקולרי ניאווסקולרי גילי (nAMD) הוא מחלה פרוגרסיבית העלולה לגרום לאבדן ראייה חמור. למחלה שני שלבים עיקריים: בשלב הראשוני של המחלה, שנקרא השלב ה"יבש", מתרחשים ניוון והרס איטי של קולטני האור ברשתית. אמנם זהו שלב נטול כאב וברוב המקרים ללא הפרעה בראייה, אולם אצל כ-10% מהנשים והגברים הנמצאים בשלב ה"יבש"  המחלה עלול להתקדם במשך הזמן, ולעבור לשלב ה"רטוב". בשלב המתקדם, השלב ה"רטוב", מתרחשת צמיחה של כלי דם חדשים שאינם תקינים באזור המקולה. כלי דם אלה גורמים לנפיחות, לדימומים, להצטלקות ולהתעבות של רקמות (פיברוזיס) בעיניים ולהידרדרות בשדה הראייה המרכזי. 

"כשמטופל עובר לשלב ה"רטוב" מקובל מתן טיפול תרופתי בנוגדי VEGF, בהזרקה לעיניים, ברוב המקרים אחת לחודש.  כיום ישנם טיפולים חדשים ארוכי טווח, העשויים לאפשר ריווח תדירות ההזרקות, וניתן יהיה לקבל אותם אחת ל- 3-4 חודשים ובכך לשפר את עצמאותו של המטופל".
הבשורה נכונה גם למטופלי סוכרת, מאחר שאותן תרופות המטפלות בניוון מקולרי מיועדות גם לסובלים מבצקת ברשתית הנגרמת מהסוכרת.

"למטופלים ולבני המשפחה הטיפולים החדשים הם בשורה משמעותית: פחות ביקורים במרפאה, פחות עומס ונטל עליהם, כמו כן, פחות עומס על רופאי העיניים ומרפאות העיניים בהן מבצעים את ההזרקות. כל זאת, תוך שמירה על יעילות ובטיחות לאורך זמן. לכן, המסר שלי לבני ולבנות 60 פלוס הוא ללכת ולהיבדק על ידי רופאי עיניים כדי לאתר מוקדם ככל הניתן סימנים ראשוניים לניוון רשתית, להתחיל במעקב ובטיפול תרופתי או אחר, כפי שיומלץ", מסכמת פרופ' לבנשטיין. 

יש להדגיש כי בחירת הטיפול האפשרי הינה להחלטת המטפל הרושם את המרשם בהתייעצות עם המטופל. המידע נכון ליוני 2023.  למידע נוסף ,יש לפנות לרופא המטפל. שירות לציבור. מוגש בחסות חברת רוש פרמצבטיקה (ישראל) בע"מ.