אולימפיאדת טוקיו 2020, רגע לפני תחילת תרגיל המוקדמות בהתעמלות קרקע, עומד מלפני המזרן אלכס שטילוב (35), המתעמל האולימפי שכבש את תואר אלוף אירופה בהתעמלות מכשירים וכבר התמודד עם לא מעט רגעים מלחיצים ומרגשים במהלך קריירת הספורט הענפה שלו. ועדיין, באותו הרגע, הוא התרגש במיוחד: "זה מרגש לעלות על המזרן ולדעת שזו התחרות האחרונה שלך אחרי 30 שנות קריירה", הוא משתף.

היום, כמעט שנתיים לאחר הפרישה, שטילוב בילה בין החזרות והריקודים על רחבת "רוקדים עם כוכבים" בפריים טיים של קשת 12, שם הוא כיכב עם הרקדנית נינה סלוביוב, היה הבטחה גדולה כבר מהפרק הבכורה, כשהגיע לראש טבלת הניקוד, לאורך כל העונה, עד שזכה במקום הראשון בפרק הגמר. בין כל שלל עיסוקיו, הוא גם חבר בוועדה המיוחדת של קשת ודנונה PRO שתבחר, יחד עם הגולשים, את המאמנים והמאמנות של המדינה.

אלכס שטילוב ונינה סולוביוב - טנגו (צילום: מתוך: רוקדים עם כוכבים , קשת12)
אלכס שטילוב | צילום: מתוך: רוקדים עם כוכבים , קשת12

שטילוב החל את הקריירה שלו בגיל צעיר. "התחלתי להתאמן בגיל 5 וב-2003, בגיל 16, עליתי לישראל מאוזבקיסטן", הוא מספר ומרחיב, "אני בא ממשפחה ספורטיבית – אמא שלי הגיעה מתחום האקרובטיקה, אבא שלי רוכב סוסים ואחי החל להתאמן כמה שנים לפניי. בגיל 12 כבר הצטרפתי לנבחרת הנוער של אוזבקיסטן והתחלתי להשתתף בתחרויות בין לאומיות בשנת 2004, כשהייתי בן 17".

שטילוב קצר שורה של תארים מרשימים בתחום התעמלות הקרקע, ופרץ את הדרך עבור דור חדש של מתעמלים ישראליים, לאחר שנים ארוכות בהן לישראל לא הייתה טביעת רגל משמעותית בתחום. "אני המתעמל הישראלי הראשון שעלה לגמר באליפות אירופה ובאליפות העולם, הייתי הראשון שזכה במדליה באליפויות הללו ובגמר האולימפי", הוא מספר ומדגיש, "מעבר להתרגשות שמלווה בכך, יש לכך משמעות הרבה יותר גדולה. לפניי לא היו ישראלים שזכו במדליות או מתעמלים ברמה הבינלאומית הגבוהה ולא הכירו את המדינה שלנו בתחום. הייתי המתעמל הראשון שפתח את הדלת, והיום יש לנו כבר אלוף אולימפי. אני מרגיש שליחות במובן מסוים".

בגיל 34 הוא עלה על המזרן בטוקיו, לתחרות שאותה הוא הגדיר האחרונה. "החלטתי להפסיק בגלל הגיל. הרגשתי מיצוי בענף ורציתי להתקדם לתחומים אחרים. הקמתי משפחה, והיום אני נשוי עם שני ילדים", הוא משתף, "המדליה בטוקיו הייתה הרביעית שלי אבל זה היה רגע מרגש בגלל שזו הייתה הפעם האחרונה. ידעתי להעריך יותר כל שנייה במתחם האימונים או באולם התחרות".

אלכס שטילוב (צילום: שירן כרמל)
"ידעתי להעריך יותר כל שנייה במתחם האימונים או באולם התחרות" | צילום: שירן כרמל

"ספורט עבורי זה אורח חיים, אני לא יכול לתאר את עצמי בלעדיו"

ועדיין, הספורט נותר עבורו בגדר דרך חיים. "ספורט עבורי זה אורח חיים, אני לא יכול לתאר את עצמי בלעדיו. גם לאחר הפרישה מההתעמלות אני ממשיך להיות אדם מאוד אקטיבי ופעיל – בין אם זה בלשחק טניס, כדורגל, גלישת גלים או ספורט חורפי כמו סנובורד. אני עובד בספורט ועובד באיגוד ההתעמלות כמאמן נבחרת", הוא מתאר ומשתף, "אני בן אדם תחרותי שאוהב להרגיש את אווירת התחרות והאדרנלין".

בהתאם, כשהציעו לו לקחת חלק בפעילות המיוחדת של דנונה PRO וקשת לבחירת המאמן הבא של ישראל, היה לו ברור שהוא מסכים. "זה המקום שלי לתת את חוות הדעת המקצועית שלי. עברתי הרבה בספורט לאחר קריירה ארוכה, ואני מאמין שאני יכול לתרום", הוא מספר. במסגרת הפעילות, הציבור מוזמן להמליץ על המאמנים והמאמנות ששינו להם את החיים או השפיעו עליהם לטובה. מתוכם, הזוכים ייבחרו על ידי ועדת "המאמן,ת של המדינה" בה שטילוב חבר, יחד עם שקלול הצבעות גולשי Mako ו-N12.

"גמישות מחשבתית זו תכונה חשובה בעיניי"

לדבריו, למאמן טוב חשוב שיהיה מספר תכונות מרכזיות: "גמישות מחשבתית זו תכונה חשובה בעיניי. חשוב שהמאמן יהיה גמיש במחשבות ובהחלטות שלו", הוא מדגיש ומרחיב, "מאמן חייב שתהיה לו תוכנית עבודה, אבל הוא תמיד צריך להיות עם היד על הדופק בכל מה שנוגע לבריאות הספורטאי, כדי לא להעמיס יותר מדי פיזית או מנטלית. חשוב שהוא יהיה גמיש למצבים מסוימים. אם למשל יש ימים בהם לא הכול הולך, למרות שהתכנון היה לבצע אימון עמוס כזה או אחר, חשוב שידע שלא תמיד צריך ללכת עם הראש בקיר. חשוב להקשיב לגוף ולנפש".

לחלק המנטלי באימון יש השפעה גדולה לדבריו. "יש ענפי ספורט שלמים, כמו בענף שלי, שאינם ספורט קבוצתי. רוב האינטראקציה בנסיעה או באימונים זה רק בין הספורטאי למאמן", הוא מתאר ומסביר, "לכן, חשוב במיוחד שהמאמן יהיה עירני וקשוב לספורטאי. אפשר להגיד שהמאמן הוא אפילו סוג של פסיכולוג, לא סתם מאמנים עוברים בקורסי מאמנים גם תכנים של פסיכולוגיה".

לחברות בוועדה ולתהליך בחירת המאמנים והמאמנות של המדינה הוא מגיע בגישה פתוחה: "אני לא מגדיר מראש איזה מאמן אני רוצה לראות. אנחנו נבחן את כל המאמנים והמאמנות המקצועיים עליהם ימליצו ונבדוק מה מאפיין כל אחד ובמה כל אחד מהם מצטיין. אני בא בראש פתוח לגמרי".

אם הוא היה צריך לתת עצה אחת, למתאמנים ולמאמנים כאחד, הוא ממליץ לא להפסיק ללמוד אף פעם. "חשוב להרחיב אופקים ולהיות תמיד בתהליך של למידה, לא משנה מה - זה החלק הכי חשוב בעיניי", הוא ממליץ, "חשוב ללמוד כל יום דברים חדשים. תמיד יש חידושים, בין אם בטכניקות, ברפואה, בתזונה ובהכול. בלי ללמוד אי אפשר להתקדם כי העולם דינאמי ומשתנה כל יום".