"צבר רפואה מפעילה את ביה"ח בבית הגדול בישראל, עם מעל ל- 2,200 מטופלים בכל רגע נתון, ומערך אשפוז בפריסה ארצית המנוהל ע"י צוות רופאים, אחיות ואנשי מקצוע מתחומי הבריאות – והכל במימון מלא של קופות החולים, בדיוק כמו בבי"ח 'רגיל'," מסביר ד"ר עופר, מומחה ברפואת ילדים ומינהל רפואי.

"שירות אשפוז הבית של צבר רפואה מהווה בית חולים לכל דבר, כאשר המאושפז נשאר בסביבתו הטבעית", מסביר ד"ר עופר. "בפועל, התוצאה היא אותו קונספט של אשפוז רפואי, עם מחלקות אשפוז ספציפיות לפי מחלות ומצבים רפואיים שונים, ומתן טיפול באחריות וזמינות מלאה של צוותים רב מקצועיים מיומנים. ההבדל הוא שאין צורך בתשתית הפיזית של בית החולים הסטנדרטי. מיטות האשפוז נמצאות בבתי המטופלים, הצוותים הרפואיים והסיעודיים מגיעים לבית המטופלים. וכמו בבית חולים סטנדרטי, כל השירותים מוענקים במימון קופות החולים באופן מלא וללא כל עלות למאושפזים.

"מחקרים רבים שנערכו לאורך השנים בכל העולם, מוכיחים שוב ושוב כי כאשר מטופלים נמצאים בסביבה הטבעית והמוכרת שלהם, הם נינוחים, רגועים יותר ואיכות החיים שלהם טובה משמעותית, לעומת אשפוז בבית חולים", אומר ד"ר רוני צבר, המייסד והמנהל הרפואי של צבר רפואה. מטופלים הנמצאים בביתם מגיבים בצורה טובה יותר לטיפולים ומוקפים בבני משפחתם. עבור מטופלים קשישים, אמירה זו מקבלת משנה תוקף, כאשר רוב המטופלים הקשישים יעדיפו, ואף יתעקשו לעיתים, להישאר בביתם. בדיוק מהסיבות האלו, היה לנו כה חשוב לאפשר לאוכלוסייה הרחבה בכלל ולאוכלוסייה המבוגרת בפרט, לקבל מענה רפואי מלא, בטיחותי ואיכותי בסביבה הנוחה של ביתם".

ד"ר איתמר עופר (צילום: באדיבות צבר רפואה )
ד"ר איתמר עופר, נשיא ויו"ר צבר רפואה – בית חולים בבית | צילום: באדיבות צבר רפואה

"יחד עם יתרונות ברורים מאליהם של הישארות בסביבה הנוחה והמוכרת של הבית," מפרט ד"ר צבר, "אשפוז בית מצמצם משמעותית את הסיכון לזיהומים, מוריד את שיעורי האשפוזים החוזרים ומפחית ההתדרדרות במצב הרפואי, תוך כדי יצירת סביבה טיפולית נעימה, נוחה ומכבדת יותר."

בית חולים ללא קירות

"יזמנו מהלך אסטרטגי של הרחבת השירותים של צבר רפואה לבית חולים בבית, המעניק שירותים נרחבים – החל ממוקדי רפואה דחופה בקהילה, דרך אשפוז במחלקת פנימית בבית, מחלקת שיקום אורתופדי ונוירולוגי, מחלקת פסיכיאטריה בבית, מחלקת הוספיס בית, ומחלקת תמיכה נשימתית", מסביר גדי לוי, המשנה לנשיא צבר רפואה. "בדיוק כמו בבית חולים במובן המסורתי שלו, גם בית החולים בבית שמפעילה צבר רפואה מעניק מעטפת טיפולית רב מקצועית מלאה, בזמינות 24/7 ובפריסה ארצית, לקשת רחבה של מצבים רפואיים. חולים המקבלים את הטיפול בבית נמצאים בסיכון נמוך משמעותית להידבקות בזיהומים, ומגלים שביעות רצון גבוהה יותר מהטיפול, וכך גם המשפחות, שהנוכחות של הצוות המקצועי מפחיתה מאד את הנטל הרגשי והטיפולי המוטל עליהן".

מיון בקהילה - ואשפוז בבית

כהמשך ישיר לצמיחה המקצועית וההשקעה הגדולה במערך של בית חולים בבית, לאחרונה רכשה צבר רפואה מחצית מהבעלות על חברת טרם – מוקדי רפואה דחופה בקהילה.

"מוקדי טרם מעניקים מענה לתושבי הקהילה במטרה להפחית פניות לחדרי מיון ולהקל על הפונים בקיצור זמני המתנה." אומר נתן אפלבאום, מנכ"ל טרם. "המוקדים שלנו מצוידים במיטב אמצעי הטכנולוגיה הקיימים בענף הרפואה הדחופה בקהילה, כולל בדיקות מעבדה מתקדמות, לרבות בדיקות לב ותפקודי כבד וכליות, חדרי רנטגן, חדרי הלם, וחדרי אשפוז יום. החיבור לצבר רפואה הוא חשוב מאד, מכיוון שכך הצוותים שלנו, שמזהים מטופלים שזקוקים לאשפוז, יוכלו להפנותם בתיאום עם קופות החולים היישר לצבר רפואה, ובכך להקל עליהם ולחסוך להם פניה למיון ואשפוז בבית חולים".

"מוקדי הרפואה הדחופה של טרם נועדו למגוון רחב של תופעות רפואיות והם מטפלים בקרוב למיליון מטופלים בשנה, מתינוקות ועד זקנות וזקנים", מוסיף ד"ר עופר. "לצורך ההשוואה, בכל חדרי המיון של כל בתי החולים בארץ ביחד, מטופלים קצת יותר מ-2 מיליון מטופלים בשנה.

שיטת העבודה בטרם מבוססת על סטנדרטים טיפוליים אחידים בכל 25 המוקדים הרפואיים, כאשר מערכות המידע המרכזיות המשוכללות של טרם מלוות את המטפלים בתהליך הבירור, מוודאות ביצוע הבדיקות הנדרשות (כמו בדיקות דם, אק"ג ודימות) לפי הפרוטוקולים שנכתבו ומתעדכנים כל הזמן על ידי המומחים של טרם".

"אנחנו מאמינים שנכון להרחיב את השימושים במוקדי טרם ולהשאיר למחלקות לרפואה דחופה/ חדרי המיון של בתי החולים, את הזמן והמשאבים לטפל בנפגעי תאונות ופציעות משמעותיות, אירועים מסכני חיים וכדומה".

ד"ר רוני צבר (צילום: באדיבות צבר רפואה)
ד"ר רוני צבר, מייסד ומנהל רפואי, צבר רפואה – בית חולים בבית | צילום: באדיבות צבר רפואה

תמיכה נשימתית בבית

כחלק מהשינוי התפיסתי, המבני והרב מקצועי בדרך להקמת תשתית כלל ארצית של בית חולים בבית, בשנה שעברה רכשה צבר רפואה את חברת קלינטיקה, החברה הגדולה והמובילה בישראל לפתרונות וטכנולוגיות הנשמה. כך מתאפשר כיום לצבר רפואה להציע למאושפזים ביתיים את האפשרות של מחלקת תמיכה נשימתית בבית, עבור מצבים כגון דום נשימה בשינה, אי ספיקת ריאות ומחלות נשימה אחרות. ניהול טיפול ההנשמה באופן אופטימאלי ומיטבי מאפשר להימנע מהצורך באשפוז המטופלים בבית חולים רגיל.

"בעולמות התמיכה הנשימתית בבית, יש משמעות רבה לניהול הטיפול באופן מיטבי כך שהמטופלים לא יזדקקו לבתי חולים", אומר ד"ר עופר, שבעבר עמד בראש הרצליה מדיקל סנטר וביה"ח שניידר לילדים. "אלפי חולים במחלות ריאה חסימתיות מקבלים תמיכה נשימתית חלקית בבית באמצעות מכשירי BPAP וכך נחסכים להם האשפוזים החוזרים והמיותרים. גם בקבוצה זו, יש מקום להשבחת הטיפול לצורך שיפור נוסף של איכות חייהם".

"בהסתכלות עמוקה יותר, לפי הספרות, קרוב ל-5% מהגברים בגילאי 40-55 סובלים מהפסקות נשימה בשינה. רק בודדים מהם מאובחנים ומטופלים באמצעות מכשירי CPAP המשפרים דרמטית את איכות חייהם ובעיקר מונעים התפתחות מחלות לב קשות ביותר, יתר לחץ דם ועוד. עידוד מסיבי של הגעה לבדיקות אבחון (בדיקות שינה לאיתור הפסקות נשימה בשינה) וטיפול באלו הנדרשים לכך הוא קריטי. קלינטיקה, החברה המובילה את עולם התמיכה הנשימתית והטיפול בהפסקות נשימה בשינה, משלימה באופן טבעי את מגוון התחומים בהם אנו מטפלים בצבר רפואה".

מחלקות אשפוז בבית עבור מגוון מצבים רפואיים

"בשנים עברו, צבר רפואה הייתה מזוהה בעיקר עם שירות איכותי ופורץ דרך של הוספיס בית, שירות שהוענק לעשרות אלפי מטופלים לאורך השנים." נזכר ד"ר צבר, מומחה ברפואת משפחה ומחלוצי הרפואה הפליאטיבית בישראל, אשר לאחרונה הוציא את ספרו 'בין החלמה לריפוי – מסע בטיפול הפליאטיבי'. "ואכן, זה היה השירות העיקרי והראשון שאיתו הוקמה צבר רפואה - טיפול רפואי, סיעודי וסוציאלי למטופלים הסובלים ממחלות קשות בשלבי חייהם האחרונים, כגון סרטן, דמנציה, ניוון שרירים ועוד. גם כיום, מחלקת הוספיס בית וטיפול פליאטיבי היא הגדולה ביותר בצבר רפואה, עם מעל ל- 1,000 מטופלים בכל רגע נתון. הוספיס בית הוא שירות הניתן במימון קופות החולים, ללא עלות למטופל, למטופלים שבוחרים לקראת סוף חייהם להישאר בבית, מוקפים בסביבה המוכרת ובבני משפחתם".

מחלקת שיקום אינטנסיבי בבית גם היא אחת המחלקות הגדולות שלנו בצבר רפואה", ממשיך ומסביר ד"ר צבר. "עם צוות של רופאים, אחיות, עובדות סוציאליות, פיזיותרפיסטים וצוותי מקצועות הבריאות, המעניקים שירות שיקום אורטופדי, נוירולוגי ושיקום קימום בבית המטופל, דרך קופת החולים. השירות מיועד לאנשים שחוו שבץ מוחי, פגיעות וניתוחים אורטופדיים, או אשפוז ממושך".

"לפני כחמש שנים", מוסיף ד"ר עופר, "צבר רפואה הקימה את מחלקת אשפוז פנימית בבית, כדי לספק טיפול רפואי אקוטי במצבים כמו דלקות, זיהומים והתדרדרות במצבם של חולים במחלות כרוניות וגם כדי למנוע את הצורך להתאשפז במחלקות הפנימיות, תוך כדי הפחתת העומסים האדירים על מחלקות אלו בכל בתי החולים. בתוך מגיפת הקורונה, מחלקת אשפוז פנימית בבית הפכה למשמעותית מאוד, כאשר כבר בתחילת גלי התחלואה צבר רפואה טיפלה בחולי קורונה קשים בביתם. זוהי מעטפת אינטנסיבית הכוללת ביקור יומי של רופא וביקור יומי של אחות, ואף יותר על פי צורך".

גם בתחום בריאות הנפש צבר רפואה מחוללת שינוי משמעותי, עם פתיחת מחלקת אשפוז פסיכיאטרי בבית לפני כשלוש שנים. "השירות מהווה חלופה לאשפוז במוסדות בריאות הנפש", אומר גדי לוי. "מדובר בשירות פורץ דרך, המעניק למטופל בביתו מעטפת אינטנסיבית של פסיכיאטר, אחות ועו"ס מתחום בריאות הנפש. השירות נוצר במטרה למנוע את האשפוזים החוזרים, הנפוצים ביותר לצערנו בקרב מטופלים אלה, לאזן אותם ולתת להם ולמשפחתם כלים לשמר שיגרת חיים מאוזנת לאורך זמן. בישראל קיים מחסור אדיר במיטות אשפוז במוסדות בריאות הנפש, ועומס עצום במחלקות האשפוז, והשירות בבית לא רק שמקל על העומסים, הוא מפחית משמעותית את הלחץ המוטל על המטופל ועל משפחתו, ההפרעות החוזרות ונשנות לשגרת חייהם, ומאפשר לאזן את מצב המטופלים לאורך זמן".

מהפכה אמיתית בעולם הבריאות בישראל – זוהי רק ההתחלה

"בתי חולים מעצם טיבם הם ארגונים יקרים ביותר", אומר ד"ר עופר. "לכן, חשוב להשתמש בהם בצורה מושכלת. הם נועדו בעיקר כדי לאפשר שימוש בטכנולוגיות יקרות ומתקדמות, לפעולות מצילות חיים, לניתוחים ופרוצדורות מורכבות ולטיפול נמרץ. כל יתר האשפוזים צריכים להיבחן דרך משקפיים מאד ספציפיים: האם המטופל חייב ללון בבית החולים כדי לקבל את הטיפול או הבירור לו הוא זקוק? מימון הלינה בבית החולים, האחריות המתלווה לשמירה על המטופלים סביב השעון, גם כאשר אין כל סכנה לחייהם או לבריאותם, וכמובן, הסיבוכים המתלווים לאשפוז עצמו, בעיקר בגיל המבוגר, מחייבים אותנו לקחת אחריות ולבנות מודלים טיפוליים אחרים, אלטרנטיביים לבתי החולים. בנוסף ליתרונות הברורים עבור המטופלים, מודלים אלו חוסכים כבר היום כסף רב למערכת הבריאות הציבורית בישראל ובעולם, ואנחנו רק בתחילת הדרך".