"את הבן שלי אבחנו בגיל שנה וחצי. עוד קודם הרגשתי שמשהו לא תקין, הוא לא הצביע על האור, זחל רק בגבולות השטיח, לא הסתקרן, לא חקר, לא פתח ארונות או גילה אוצרות. הוא היה ילד טוב ונח. והבטן שלי התהפכה, והלילות היו לילות ללא שינה מול ד"ר גוגל. בגיל שנה וחצי צלצלתי למנהלת המכון להתפתחות הילד בתל השומר, שקיבלה אותנו בביתה ולאחר חצי שעה אבחנה והתחילה לדבר פרקטיקה. איכשהו הוקל לי. לא הייתי לבד יותר. אמא אחת ישבה איתי ונתנה לי הנחיות: מה לעשות עם ביטוח לאומי? אלו"ט או גן פרטי? מרפאה בעיסוק, פסיכולוגית מעולה, קלינאית תקשורת שמתמחה באוטיזם, עמותות שיכולות לעזור ועוד. בין היתר היא נתנה לי טלפון של מנתחת התנהגות. "אוצר" היא קראה לה. התקשרתי. בזכות אותה מנתחת ההתנהגות הילד שלי היום עולה לכיתה א' רגילה, בבית ספר רגיל, ללא סייעת או משלבת", כך מספרת י', אם לילד אוטיסט.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

בין שיטות הטיפול השונות ואנשי המקצוע שעומדים לרשותן של משפחות עם ילדים על הרצף האוטיסטי, ניצבת גם שיטת ניתוח ההתנהגות, או שיטת ה-ABA, המבוססת על תיאוריות של פסיכולוגיה התפתחותית. בבסיס השיטה, ההנחה היא כי ילדים על הספקטרום האוטיסטי יכולים לחלוטין ללמוד על פי עקרונות הלמידה הרגילים, עם התאמות קלות. "הגישה הזו היא כמותית ומחולקת למטרות וליעדים קטנים", מסבירה אורלי רובין, מנתחת התנהגות מוסמכת המתמחה באוטיזם, BCaBA. "יש תכנית ספציפית שנתפרת לכל ילד באופן אישי, תוך כדי הצבת מטרות שיהיו ברות השגה. אנחנו רוצים למזער את תחושת התסכול של הילד, משום שצורת למידה חיובית היא יעילה יותר".

להתקדם בכל התחומים

הטיפול כולל מציאת מנחה - מנתחת התנהגות מוסמכת - שמטרתה לתפעל מערך שלם של צוות. "בתחילת הטיפול, מקימים מערך שכולל מנתחת התנהגות וצוות של תרפיסטיות בהתאם לתוכנית", מסבירה רובין. "בדרך כלל מדובר על בין 2-4 תרפיסטיות - תלוי אם הילד משולב במסגרות רגילות או לא. הטיפול עצמו נע בין 40-25 שעות שבועיות. זה משהו מאוד אינטנסיבי, בעיקר בשביל ילדים".

רוב הטיפול, למעשה, כולל משחקים עם הילד, שיוצרים תחושת למידה חיובית ועוזרים לו להתקדם. כשהילדים מתבגרים, עוברים לניתוח סיטואציות חברתיות לפי סרטונים או סימולציות. "זה תלוי במטרה שמנסים להשיג", היא מוסיפה, "השיטה נוגעת לכל תחומי החיים - גם בעיות במוטוריקה, גם בעיות אקדמיות וגם חברתיות. המטרה היא שהילד יתקדם בכל התחומים".

אמא ובן (צילום: ValuaVitaly, Istock)
"הטיפול עצמו נע בין 40-25 שעות שבועיות. זה משהו מאוד אינטנסיבי" | צילום: ValuaVitaly, Istock

עוד ב-mako בריאות:
>> נשכתם את הלשון ובכיתם? 5 המכות הכי כואבות
>> סקוואט או לאנג': אימון כושר בלי לצאת מהבית
>> כל מה שרציתם לדעת על פריצות דיסק

"הילד שלי לא ידע לעשות כמעט כלום בהתחלה, לא לשבת, לא להצביע על דברים. לאט לאט ודרך משחקים, עידן התחיל ללמוד את הדברים הבסיסיים וממש להשתפר", מספרת אניס, אם נוספת לילד על הספקטרום, על החוויות שלה במציאת הצוות המתאים לטיפול בבנה. "היו לנו שתי מטפלות ומנחה והלכנו לטיפול חמש פעמים בשבוע, בערך שעתיים ביום. בהתחלה הוא לא אהב ללכת לטיפול, אבל עכשיו הוא ממש התרגל וגם מרגיש שחסר לו משהו בלי השיעורים".

"לאחר האבחון, אני בדרך כלל מיידעת את ההורים על קיום השיטות השונות לטיפול", מספרת ד"ר חגית טולדנו-אלחידס, מומחית בנוירולוגיה ומנהלת המכון להתפתחות הילד במרכז הרפואי איכילוב ת"א. "הספרות תומכת ביעילות טיפול ה-ABA, וגם בשיטות האקלקטיות שמשלבות כמה שיטות. שיטת ניתוח ההתנהגות יכולה להועיל גם לילדים שיש להם לקויות נוספות כמו פיגור שכלי. כל מקרה הוא לגופו וכל ילד מקבל חוויה טיפולית משלו. המדע תומך בשיטת ה-ABA, אבל לכל ילד ממליצים בהתאם לצרכים האישיים שלו".

ההורים צריכים לעבוד בזה

אבל הצלחתו של הטיפול הזה לא קשורה רק לילד או למטפל עצמו. גם ההורים צריכים להיות חלק אינטגרלי בבניית הצוות מסביב לילד שלהם, וליישם את ההמלצות המקצועיות. "יש מרכזים שנותנים שירות של ניתוח התנהגות, ולרוב זה נעשה באופן פרטי – דרך רשימות של מנתחי התנהגות באתר של ארגון המתמחים ובמקומות של אבחון של אוטיזם", אומרת רובין. "אבל כרגע זה המון על ההורים, הם עושים מחקר לגמרי בעצמם - למרות שבאסף הרופא יש הכוונה יותר טובה. מה גם שאין החזרים מקופת החולים על הטיפול הזה".

"מהניסיון שלי, 15 שנה בתחום, אין ילד שלא מתקדם וזה גם מבוסס מחקרית", מוסיפה רובין. "יש אנשים שרואים את הגישה הזו יותר כמו אילוף, אבל זה ממש לא נכון, אנחנו מאוד עובדים על קשר אישי בטיפול. יש המון משפחות שעובדות בגישה הזאת, אבל הבעיה היא שכרגע זה מקצוע שאינו מוכר על ידי משרד הבריאות - כמו ריפוי בעיסוק, למשל - והעלויות להורים הן גבוהות מאוד, אין שום החזר מקופת החולים".

מה שהכי חשוב להורים שמחפשים מנתחי התנהגות הוא לבדוק שאכן מדובר במטפל מוסמך. התואר BCaBA מסמן כי מדובר במטפל שהוכשר על פי לשכת ההסמכה הבינ"ל. יש סטנדרטים עולמיים שיש לעמוד בהם. בנוסף, המקצוע דורש השתלמויות ריענון לפחות פעם בשנה. "מי שמחפש מנתח התנהגות צריך לבדוק את הרקע שלו", אומרת רובין. "חשוב לבדוק איפה הוא למד. כרגע יש את אוניברסיטת ת"א ואת סמינר הקיבוצים, המאושרים על ידי הבורד העולמי לניתוח התנהגות. אבל הכי חשוב לבדוק מה הניסיון המקצועי בשטח לפני שבוחרים מטפל".

>> מתמלאים מכלום: הפרעת האכילה שלא מכירים