סוכריות ג'לי (צילום: jupiter images)
ממתקים קשים: הכי מסוכנים ברשימה | צילום: jupiter images
אנחנו מנסים לשמור על הילדים שלנו בכל דרך אפשרית, אולם לעיתים, הסכנה לשלומם עלולה להגיע מכיוון בלתי צפוי: האוכל שאנחנו מגישים להם. מחקר חדש, שנערך בבית החולים הארצי לילדים באוהיו, ארה"ב, בדק ומצא אילו מאכלים גרמו למקרי חנק רבים ביותר בקרב ילדים. הממצאים די מטרידים.

במקום הראשון: ממתקים קשים

המחקר, מסתמך על נתונים ממאגר ארצי, ולפיו בין השנים 2001-2009, הגיעו 112,000 ילדים לחדרי המיון בארה"ב בעקבות חנק מאוכל. המחקר התמקד במקרים שלא הסתיימו במוות. רק כדי לסבר את האוזן, מדובר על כ-12,400 ילדים בכל שנה. ממה הם נחנקים הכי הרבה? הנה הדירוג המלא:

במקום הראשון, המזון "שיקדים קנה לוושט", או בפשטות, יגרום לחנק, הוא ממתקים קשים. יותר מ-16,100 ילדים בגילאים 0-14, כ-15% מכלל הילדים שהגיעו לחדרי המיון בגלל חנק מאוכל, נחנקו מממתקים קשים. ד"ר דני הדס, רופא ילדים בכיר בבית חולים אסף הרופא, מציין כי ממתקים קשים הם סוכריות קשות, סוכריות ג'לי, מסטיקים ועוד.  הנה שאר המזונות המועדים לחנק, מהמסוכן ביותר לפחות:

2. ממתקים אחרים - 13,324 מקרים (12.8%).
3. בשר שאינו נקניקיות - 12,671 מקרים (12.2%).
4. עצמות - 12,496 מקרים (12%).
5. פירות וירקות - 10,075 מקרים (9.7%).
6. חלב אם, פורמולה או חלב בכלל - 6,985 מקרים (6.7%).
7. זרעים, אגוזים וקליפות - 6,771 מקרים (6.5%).
8. חטיף צ'יפס, בייגלה או פופקורן - 4,826 מקרים (4.6%).
9. ביסקוויטים, עוגיות או קרקרים - 3,189 מקרים (3.1%).
10. נקניקיות - 2,660 מקרים (2.6%).
11. לחם או מאפים - 2,385 מקרים (2.3%).
12. צ'יפס - 874 מקרים (0.8%).

הגיל הכי מסוכן: ארבע וחצי

עוד מצא המחקר כי רוב הילדים שהגיעו למיון בגלל חנק מאוכל שוחררו לאחר הטיפול, ורק כ-10% מהם נזקקו לאשפוז. המזונות שגרמו לחנק ודרשו אשפוז הם נקניקיות, זרעים או קליפות. אם אתם בכל זאת מתעקשים לתת לילדכם נקניקיות יש דרך לעשות זאת. "דבר חשוב שהורים שוכחים, הוא שיש לחתוך נקניקיות לאורך ולא בצורת עיגולים משום שאז החתיכה מתיישבת על קנה הנשימה וקשה לשלוף אותה", מציין ד"ר הדס.

לפי המחקר, הגיל הממוצע של ילדים שטופלו בגלל מזון שגרם לחנק הוא ארבע וחצי, ויותר מחצי מהם היו בנים. "ילדים עד גיל 3 נוטים להכניס כל דבר לפה. ילד לא מאושר אם הוא לא ניסה להכניס כל דבר לאף, לאוזן או לפה", אומר ד"ר הדס. "ובכלל, אני ממליץ לא לתת לילדים מתחת לגיל 5 פיצוחים ומסטיקים. המון הורים עושים זאת והם לא מודעים לכך שהם יכולים בקלות לשאוף אותם ולהיחנק".

כיצד נזהרים?

אמנם המחקר התמקד במזונות שגורמים לחנק, אבל לדברי ד"ר הדס אוכל הוא לא הגורם היחיד שיכול לגרום לחנק בקרב ילדים. "גם צעצועים מהווים סכנה. כשקונים לילד צעצוע חדש צריך לבדוק על גבי האריזה לאיזה גיל הוא מיועד, אם מצויין כי הוא מיועד לילדים מעל גיל 3 סביר להניח שזה משום שהוא מכיל חלקים קטנים. גם שרשראות חרוזים או אפילו ביצי הפתעה מסוכנים לילדים קטנים, משום שהם יכולים לשאוף את החלקים הקטנים".

החוקרים במחקר הנוכחי ממליצים לפקח על ילדים בזמן האוכל ולאסור עליהם לרוץ, ללכת, לשחק או לשכב בזמן האוכל.

ומה המצב בארץ? על פי נתוני ארגון 'בטרם' לבטיחות ובריאות ילדים, בשנים 2006-2008 התפלגות התמותה בקרב ילדים מהיפגעות לא מכוונת בגילאי 0-17 מראה כי אחוז הילדים שנפטרו כתוצאה מחנק עומד על 7% - סיבת ההיפגעות השלישית, לאחר תאונות דרכים וטביעה. החלוקה מראה כי בקרב תינוקות עד גיל שנה חנק מהווה 10.3% ממקרי המוות, גורם ההיפגעות השלישי בגיל זה, ובקרב גילאי 1-4 אחוז מקרי המוות הוא 11.7%, גורם ההיפגעות השני בקטגוריית גיל זו. בגילאי 5-9 אחוז מקרי המוות כתוצאה מחנק עומד על כ-19.7%, גם כאן מדובר בגורם המוות השני בקטגוריית גיל זו. הנתונים מראים עוד כי שיעור הילדים הערבים שנפטרו כתוצאה מחנק גבוה פי 2.7 לעומת שיעור הילדים היהודים.

אז מה בכל זאת עושים אם הילד נחנק?
"ילד נחנק זה מצב סופר חרום, כל מקרה של מצוקה נשימתית פתאומית נחשוד לשאיפה של גוף זר. חשוב לא לאבד עשתונות ודבר ראשון להזעיק עזרה", מסביר ד"ר הדס. מעבר לכך, ישנן פעולות שניתן לבצע בעצמנו עד הגעת העזרה: "יש לפתוח נתיבי אוויר בעזרת הרמת לשון-לסת. יש לאחוז בלשון ובלסת התחתונה בעזרת האגודל והאצבע, ולהרימן. פעולה זו כשלעצמה עשויה להקל על החסימה על ידי הרחקת הלשון מהחלק האחורי של הגרון. אם זוהה הגוף הזר יש להרחיקו! חשוב לדעת כי פעולות של הרמת לסת, פתיחת נתיב אוויר והנשמה דורשות מיומנות ולכן מומלץ לכל הורה לעבור קורס עזרה ראשונה על מנת לדעת לטפל במצבים כגון אלו. אם אין לכם את הידע הנדרש הזעיקו עזרה ומהרו עם ילדכם לחדר המיון".

>> כבר עשיתם לייק לעמוד הפייסבוק "להיות הורים טובים"?

>> החייאת תינוקות: כך עושים זאת נכון