ילד ישן (צילום: Valua Vitaly, Istock)
רגע, זה אומר שגם ההורים צריכים לקום מוקדם יותר? | צילום: Valua Vitaly, Istock

הילדים לא רוצים לישון, רוצים להשתגע, ובבוקר לא מצליחים להרים את עצמם מהמיטה? אם עד עכשיו כל הטיעונים שלכם מולם, בניסיון שיקדימו לישון וישכימו קום כשלו, קבלו טענה חדשה שעשויה לעבוד. מהיום אמרו: "רוצים ללכת לישון ולקום מאוחר? סבבה, רק אל תתלוננו כשתהפכו לילדים הכי שמנים בכיתה".

ילדים פעילים יותר בבוקר

המחקר, שנערך באוניברסיטת דרום אוסטרליה והתפרסם בכתב העת "שינה", הוא הראשון מסוגו שטוען כי השעה בה נרדמים ומקיצים, ולא כמות שעות השינה היא המשפיעה העיקרית על השמנה בילדים. במחקר השתתפו 2,200 ילדים בני 9-16 שהתחלקו לשתי קבוצות. הם ישנו כמות שעות זהה, כתשע שעות וחצי בלילה, אך בזמנים שונים: קבוצת השינה המוקדמת הלכה לישון בממוצע ב-21:20 וקמה בשבע בבוקר, והקבוצה השנייה הלכה לישון בממוצע ב-22:40, והקיצה ב-8:20 בבוקר.

לפי הממצאים, הילדים שהלכו לישון וקמו מאוחר גילו נטייה להשמנה גדולה יותר פי אחד וחצי מהקבוצה השנייה, והנטייה שלהם לעשות פעילות גופנית הצטמצמה בחצי, לעומת הנטייה שלהם לבלות ברביצה מול טלוויזיה או מול המחשב, שעלתה פי כמעט שלושה. הילדים שהקיצו מוקדם היו פעילים מבחינה פיזית בכ-70 דקות יותר בכל יום מחבריהם שקמו מאוחר, הם היו בריאים יותר והפגינו מצב רוח טוב יותר.

"אנו משערים שחוסר העירנות והפעילות המועטה של הילדים שהלכו לישון וקמו מאוחר יותר, קשורים בכך שהבוקר מאיץ יותר את הגוף להיות אקטיבי, בעבור ילדים במיוחד", מסבירה אחת ממובילות המחקר, ד"ר קרול מהאר. "שעות הערב, לעומת זאת, מציעות יותר אפשרויות בידוריות בטלוויזיה וברשתות החברתיות. המחקר נכון גם למבוגרים, והוכחנו במחקר מקביל שמבוגרים שמקדימים לישון ולקום הופכים פרודוקטיביים יותר במקום העבודה, ומצב רוחם טוב יותר. בכלל, בני אדם שקמים בבוקר מוקדם נוטים להיות בריאים יותר, מאושרים יותר ורזים יותר".

"צריך לקחת בחשבון גם את איכות השינה"

החוקרים אינם בטוחים אם שעות השינה המאוחרות הן אלו שגורמות להשמנה ולירידה בפעילות הגופנית, או שמא הנטייה של הילדים לפעילויות כמו צפייה מאוחרת בטלוויזיה היא שמייצרת את דפוס השינה הבעייתי. "זה קצת כמו הביצה והתרנגולת," אומרת ד"ר מהאר. "אנחנו רק יודעים שברור מהמחקר שילדים שנכנסים מוקדם למיטה ויוצאים ממנה מוקדם, מצבם הבריאותי טוב יותר, והם פחות שמנים. בשנים האחרונות יש איזו טענה שאומרת שבני נוער מתוכנתים ביולוגית להיות ערים בלילה ולישון ביום, והמחקר מפריך אותה. היו אפילו בתי ספר בארה"ב ואוסטרליה שניסו לשנות את זמני תחילת הלימודים על מנת להתאים את עצמם ל'שעון בני הנוער', והמחקר מראה שזה לא רעיון טוב".

"השמנה ורמת פעילות אינן תלויות רק בשינה, יש פה המון מרכיבים נוספים, ומעבר לכמות וזמני שינה, ישנה גם איכות השינה שהיא משמעותית", אומרת נגה גבורי, יועצת שינה ומלווה התפתחותית ממרכז נים ונום – ייעוץ שינה לתינוקות וילדים. "ילד שישן אותה כמות שעות אבל יתעורר המון פעמים בלילה, יקום, לא חשוב באיזו שעה, כשהוא מתוסכל, עצבני, ואין לו כח לעשות פעילות. מעבר לזה, לכל ילד (ולכל אדם בכלל) יש שעון ביולוגי משלו, וכל הורה יודע הרי שזה לא משנה אם הילד הלך לישון מוקדם או מאוחר, היקיצה הטבעית שלו תתרחש, לרוב באותה השעה. לכל גיל יש כמות שעות שינה שלה הילד זקוק, ולרוב, הקושי והמצוקה של הילדים, כמו גם השמנה, מתרחשים כשהילד לא מקבל מספיק שעות שינה. לדעתי, המחקר הזה בעייתי מפני שהוא לא לוקח בחשבון את השעון הביולוגי האישי, ואני לא מאמינה ששעה לפה, שעה לשם באמת משנות הרבה".

>> איך תגמלו אותם מהאייפון והמחשב?