ילדה מתעטשת (צילום: TommL, Istock)
ילדים עשויים להיות רגישים יותר לאוויר מזגנים | צילום: TommL, Istock

כל ההורים התשושים שמתנחמים בכך שהפלוס בעונה החמה הוא שתחלואי החורף מאחוריכם, תחשבו שוב. מסתבר שגם בקיץ מסתובבות בשטח לא מעט מחלות שאורבות לילדיכם, וגם לכם, בכל פינה. איכשהו, למרות השמש הקופחת, מתרוצציבם ברחובות המוני דרדקים עם אפים מנוזלים, קוצר נשימה, שלשולים ותחלואים שונים ומשונים. ריכזנו עבורכם את הרעות החולות של הקיץ, כך שגם אם לא תצליחו להקדים תרופה למכה, לפחות תדעו כיצד לטפל בה.

צינון ואלרגיה

אוויר מזגנים - אחד הדברים שהכי מקלים עלינו בקיץ, מקשים מאוד על גוף הילדים: מעברי טמפרטורה קיצוניים, מ-35 מעלות בחוץ ל-23 מעלות ממוזגות, עלולים לגרום לבעיות בריאותיות אם הם מתבצעים תכופות. המעבר מחליש את המערכת החיסונית והופך את הגוף לפגיע. אוויר המזגנים היבש משפיע גם על העיניים, העור ומערכת הנשימה, ויכול לגרום למיגרנות, התקפי אסטמה, פריחה אלרגית, ובעיקר צינון.
מסתבר שבתוך הפילטרים המלוכלכים של המזגן מצטברים גם וירוסים ששורדים שם עוד מהחורף, ונפלטים אל האוויר. רופאים ממליצים לנקות את הפילטרים ולהמעיט ככל האפשר בשימוש במזגן בסביבת ילדים. חשוב גם לפתוח חלון, להשתמש במאוורר, ולא להוריד את הטמפרטורה מתחת ל-25 מעלות.

איך מטפלים? אם הילדים בכל זאת מצוננים, משתעלים ומנוזלים, אפשר להקל עליהם, בדיוק כמו בחורף, בעזרת תמיסות מלח לאף, טפטוף תמצית אקליפטוס על הכרית, וסירופים שונים לריכוך קנה הנשימה.

דלקות אוזניים

בתקופת הקיץ, בה רוב הילדים פוקדים לא מעט את הים והבריכה, ישנם הרבה מקרים של דלקות באוזן החיצונית, שנגרמות מחדירה של מי בריכה או ים והן כואבות מאוד. מאחר שאי אפשר למנוע מהילדים להנות במים, אפשר למנוע את הייסורים שאחרי בעזרת אטמי אוזניים שנמכרים בכל בית מרקחת, או סרטי גומי צבעוניים שמיוצרים לאותה מטרה. אלה לא אמורים להפריע לדגיגים הקטנים, וכדאי לשווק להם אותם כמוצר ספורטיבי של שחיינים מקצוענים.

איך מטפלים? במקרה של דלקת, יש לגשת לרופא הילדים. לרוב הפיתרון יהיה אנטיביוטיקה בטיפות והימנעות של מגע מים עם האיזור המודלק.

כאבי ראש והתייבשות

אחת הצרות הגדולות של הקיץ הישראלי היא סכנת ההתייבשות. על פי נתוני 'מכבי שירותי בריאות', ילדים זקוקים ל-5-6 כוסות מים ביום, כשמדובר במים, ולא בשתיה ממותקת או מוגזת. אולם ישנם מקרים בהם גם זה לא מספיק, למשל, אם הילד שוהה בחוץ ביום חם ועוסק בפעילות מאומצת בלי הפסקות.
סימני ההתייבשות העיקריים, על פי ד"ר אמיר כימיא ממרכז שניידר לרפואת ילדים, הם ראשית מצב ירוד של הילד. "ילד שמח, פעיל ומשחק, סביר שאינו נמצא במצב של התייבשות קשה. עם ירידה בכמות הנוזלים בגוף הוא עשוי להפוך בכיין, רגיז ובהמשך עייף, ישנוני ו'זרוק'".

מלבד זאת, יש לשים לב גם לצבע ותכיפות מתן השתן. "אחד המדדים החשובים ביותר הוא כמה שתן מטיל הילד ואם השתן בהיר-שקוף או צהוב-כהה. אצל תינוק, נספור כמה טיטולים החלפנו לו ביממה ואם הם היו ספוגים בשתן או לא. זהו מדד קשה להערכה בתינוק משלשל היות והטיטול יהיה ספוג בצואה מימית. ילד המטיל שתן בהיר 4 פעמים ביממה ויותר, או תינוק שטיטוליו ספוגי שתן מדי 3-4 שעות אינם במצב של התייבשות קשה".

מדד נוסף להתייבשות הוא הריריות בפה, בלשון ובשפתיים. ילד מיובש יבכה ללא דמעות, שפתיו יהיו יבשות ולשונו לבנה. מדד אחרון הוא העור, שמאבד מהאלסטיות שלו במצב של התייבשות. כמובן שאין להסתמך על מדד אחד על מנת לקבוע התייבשות.

איך מטפלים? "תינוק יונק מניקים, ילדים גדולים יותר משקים במשקאות ממותקים ומציעים להם קרטיבים", מציין ד"ר כימיא. "כמו כן, נמנעים ממצבים המחמירים איבוד נוזלים: מפסיקים פעילות גופנית, נמנעים מחשיפה לשמש או לחום ומורידים חום לילד שסובל ממחלת חום.

לילדים סרבנים המתקשים לשתות או לאכול, בעיקר אלו שמאבדים נוזלים בגלל שלשולים והקאות, ניתן להציע תמיסות רפואיות המורכבות מנוזלים סוכרים ומלחים. במקרים בהם קיים ספק לגבי ההתייבשות או אם הילד נראה 'זרוק', ממעט במתן שתן, עיניו שקועות והריריות יבשות יש לפנות מייד לטיפול רפואי".

שלשולים

שלשולים הם אחת ממכות הקיץ הידועות והמטרידות ביותר, בעיקר בגלל סכנת ההתייבשות שהם מביאים איתם. השלשולים בקיץ נגרמים לרוב ממזון שלא קורר בהתאם לקיץ הישראלי והתקלקל, בייחוד חומוס, גבינות, מיונז ונקניק. גורמים נוספים הם רחצה בבריכה בה התרחץ ילד הסובל משלשול, צריכת ירקות ופירות שאינם שטופים היטב ועשויה גם להופיע כתוצר לוואי של התייבשות קיימת. 

איך מטפלים? בזמן שלשולים, חשוב להחזיר לגוף הקטן נוזלים, ולתת לילד לאכול מזונות 'קלים' לבטן, כמו אורז, גזר ומרק עוף.

"מלבד אורז תוכלו לתת לילדכם לאכול גם תפוחי אדמה וירקות", אומרת אתי בן דוד, מנהלת תחום מוצרי צריכה בכצט. "בנוסף, חשוב לשלב בתפריט חלבונים, שתורמים להחלמה מהירה של המעי. עוף, חביתה או ביצה קשה הם מאכלים בריאים שבטוח להוסיף לתפריט".

כמוזכר למעלה, אפשר להיעזר בתמיסה למניעת התייבשות, המכילה גם סוכרים ומלחים מיוחדים, ומסייעים למים להיספג במערכת העיכול.

"אפילו הוצאת שיניים אצל תינוקות עשויה להיות יותר קשה בחום"

ישנן גם דרכים אלטרנטיביות להתמודד עם מחלות הקיץ. "לקיץ ולחום יש ללא ספק את התופעות שלהם," אומרת טלי לוי, הומיאופתית לכל המשפחה. "הקאות, שלשולים, אסתמה, בעיות נשימה, אלרגיות בעיניים, באף ובעור, דימומים מהאף, כאבי אוזניים, אפילו הוצאת שיניים אצל תינוקות עשויה להיות יותר קשה בחום. גם המעבר מחום לקור ולהיפך קשה לילדים רבים.

בהומיאופתיה אנו מתייחסים לכל מקרה לגופו, ומקשיבים לכל הסימנים של הילד. אנחנו מנסים להבין את הילד החולה ולא את המחלה, ואז מתאימים משהו שנוגע בשורש הבעיה ועוזר לגוף לפתור אותה בעצמו. יש ילדים רבים שהטמפרמנט הטבעי שלהם הוא חם, והם יסבלו יותר בקיץ. החום מקצין את התלונות הפיזיות, השלשולים יתגברו אצלם והם יהיו יותר רגיזים ועצבניים. רוב האמהות יודעות כאשר ילדם נוטה לסבול מהזעה, ואפילו בתור תינוק תמיד הוריד מעליו את השמיכות. במקרים רבים אנו אף לוקחים בחשבון את סיפור האם בהריון ובלידה מתוך מחשבה שהיתה יכולה להעביר לעובר משהו שיוצא אצלו החוצה".

>> איך לגמול את הילדים מריטלין לתקופת החופש הגדול?