אם אתם הורים לילדים קטנים, סביר להניח שהתמונה הבאה אינה זרה לכם: ערמות של צעצועי גומי, ברווזונים, ושלל אביזרי תינוקות וילדים ממלאים לנו את האמבטיה, צוברים עובש, לכלוך ורטיבות. השאלה המתבקשת היא: האם זה מסוכן?

פוסט שעלה אתמול לרשת וזכה לעשרות אלפי שיתופים, תיאר שיחה של אם לילד שלטענתה לקה בדיזנטריה (מחלת מעיים המתבטאת בחום גבוה, ריר ודם בצואה או בשלשולים), לאחר שליקק להנאתו צעצוע שכזה. כראייה נוספת, חשף הפוסט תמונה בלתי ידידותית לעיניים, של אחד הצעצועים ש"הורשעו בעברה", אותו גזרה לשניים כדי להציג את הלכלוך שהצטבר בו.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

שיחה ששמעתי היום בשילב - סכנה לילדים! בבקשה שתפו כמה שיותר!לקוחה: "הילד שלי חטף דיזינטריה מבובות גומי של אמבטיה!המוכר...

Posted by Ayelet Gavenda on Saturday, September 5, 2015

חיידקים ואחים

אז האם יש סיבה לדאגה? "מחלות כמו דיזנטריה מגיעות לרוב ממקור אנושי, כך שסביר להניח שמי שגרם לזיהום בעקיפין או במישרין הוא בן בית שנדבק בחיידק במידה זו או אחרת", אומר ד"ר רונן מוסרי רופא ילדים, ב"מכבי שרותי בריאות". "חיידקים כאלה בד"כ מועברים כשלא מקפידים על שטיפת ידיים, באמצעות העברה ע"י מזון או במגע ישיר. לעיתים ניתן להיחשף אליהם גם במגע עם מים מזוהמים, כפי שקרה בעבר באזור הקריות, כאשר צינור ביוב נפגע כתוצאה מעבודות והמים הזדהמו וגרמו למגפה באזור".

עם זאת, ד"ר מוסרי מסביר כי המים שהצטברו בצעצועים אכן עלולים להיות מזוהמים בחיידקי צואה או סלמונלה ושיגלה, למשל. "ובכל זאת, מחלות יכולות לעבור בדרכים שונות ולכן אין לדעת אם במקרה המתואר הצעצועים הם אכן אלה שגרמו לכך. כמו-כן, לעיתים מחלת מעיים כגון דיזנטריה או וירוס בטן אחר, תתבטא בכאבי בטן קלים אצל אדם אחד בעוד שאת מי שנדבק ממנו היא תתקוף באופן משמעותי יותר. מי שחולה לא תמיד מודע לכך ולכן יכול להדביק בקלות יחסית", הוא מוסיף. "צריך לקחת דברים בפרופורציות ולשמור על ניקיון בסיסי. ואם אתם מקלחים יחד אחים, מומלץ לאחר מכן לשטוף את הגוף פעם נוספת במים זורמים".

צעצועי אמבט (צילום: מיכל הלפרין)
את הצעצועים מומלץ לנקות באקונומיקה | צילום: מיכל הלפרין

עוד ב-mako בריאות:
>> שטח ההפקר: מאות גניבות מתרחשות מדי יום בבתי החולים
>> טבעונות זה פשוט: כך תעשו את השינוי
>> שותים הרבה מים כדי להימנע מהנגאובר? זה לא עובד

איך באמת צריך להגן על צעצועי האמבטיה?

  1. לייבש, לייבש, לייבש. הגורם העיקרי להתרבות חיידקים הוא מים עומדים. הקפידו על סביבה יבשה ונקייה וסחטו היטב צעצועים שנוטים לאגור בתוכם נוזלים.
  2. נקו את הצעצועים באקונומיקה: "אל חשש, זה אמצעי הניקוי היעיל ביותר", מרגיע ד"ר מוסרי. היחס הוא כוס אקונומיקה לעשר כוסות מים: השרו את הצעצועים, שטפו אותם במים שוב וייבשו לאחר מכן. כך תוכלו לטפל גם במשטח ההחלקה העשוי מגומי.
  3. היפרדו לשלום מצעצועים שסיימו את חיי המדף שלהם. ומהם? "זה כבר עניין של תחושה, מגע, ריח ונראות, סמכו על החושים שלכם".
  4. מנעו את שתיית המים: "לא מומלץ שהילד ישתה מן הצעצועים או ממי האמבטיה, כיוון שלא מדובר במים נקיים".
  5. מנעו מציצת צעצועי אמבטיה והכנסתם לפה. ד"ר מוסרי מדגיש שלא צריך להילחץ במקרה שילד מכניס צעצוע לפה, כיוון שרוב הסיכויים שהעניין לא יפגע בבריאותו, אך עם זאת, עדיף להימנע מכך אם אפשר מאחר שמים שהצטברו בצעצועים עלולים להיות מזוהמים.
    ברווזון אמבטיה (צילום: מיכל הלפרין)
    ברווזוני או לא ברווזוני - נסו לשמור על כך שהילד לא ישתה את המים באמבט | צילום: מיכל הלפרין

"עובש זה לא דבר מסוכן"

למרות המראה השחור והבלתי אסתטי המכסה בנדיבות את הצעצועים, אין באמת מקום לדאגה  מרגיע ד"ר מוסרי: "עובש אינו שם נרדף למחלה ואינו מסכן את בריאות הילד שבא עמו במגע".

בשורה התחתונה, גם האמבטיה, כמו מקומות רבים אחרים בבית, עלולה לטמון בחובה סכנות כאלה ואחרות. למרות זאת, אין טעם להיכנס לבהלה מיותרת מאחר שרוב הסיכויים שמרבית המקלחות יעברו בשלום . מקלחת נעימה.

 >>  כך כולנו ניצלנו ממגפה עולמית גדולה