מהי מחלת הפה-ידיים-רגליים?

קבוצת מחלות ויראליות של חלל הפה והעור (באנגלית:Hand, Foot and Mouth Disease), הגורמות לנגעים בפה ולפריחה אופיינית בכפות הידיים והרגליים. הווירוסים שבקבוצת מחלות אלו משתייכים למשפחת האנטרו-וירוסים - וירוסים המועברים דרך מערכת העיכול אך לא פוגעים בה. 

 סימפטומים

הופעתם של נגעים בתוך הפה ושל פריחה על העור. הנגעים בפה יופיעו בעיקר על השקדים ואזור החך הקשה והרך, ויכולים להיות תפליטים – שנראים כמו נקודות לבנות, או כיבים – מעין פצעים. הפריחה על העור יכולה להיראות כמו סוגים שונים של פריחות אדומות בכפות הידיים והרגליים. הנגעים בלוע ובפה הילדים מקשים עליהם לאכול ולבלוע רוק, ואצל תינוקות קטנים יותר, גורמים לריור. הנגעים מופיעים בליווי עליה בחום.

 רגע, אז מה ההבדל בין זה לבין הרפס?

לא פעם נוטים לבלבל בין מחלת הפה-ידיים-רגליים לבין הרפס. חשוב לציין כי גם אם סימני המחלה אינם ניכרים, רוב האנשים נדבקים בהרפס כבר בגיל מאוד צעיר וזאת בשל כך שמדובר בוירוס . אצל רוב האנשים וירוס ההרפס נשאר "רדום" ולא מתפרץ. ההדבקה הראשונית בהרפס המתרחשת בגיל הילדות מתבטאת בנגעים בחלל הפה, בעיקר בחלקו האחורי, בשפתיים וסביב הפה. לכן, בשלביו הראשונים, הרפס עלול להיראות כמו אנטרו-וירוס (הגורם למחלת פה-ידיים-רגליים), אבל עם זאת, הבדל ביניהם הוא שהרפס לא גורם לפריחה בגוף. 

>> דלקות ריאות אצל ילדים: איך זה קורה ואיך ניתן למנוע אותן?

איך נדבקים?

  אנטרו-וירוס מופרש בדרך כלל דרך הרוק והצואה. לכן ההדבקה יכולה להיגרם בעקבות שימוש באותם בקבוקים, שתייה או אכילה מאותם כלים, נשיקות ומגע בידיים לא נקיות. לדוגמא, אם המטפלים בגן לא ניקו ידיים בין החתלה אחת לשנייה, הילדים עשויים להידבק. 

מחלות הקשורות באנטרו-וירוסים לא יתפרצו בדרך כלל בחורף, והן נפוצות יותר באביב. מחלה זו מהווה את הסיבה מספר אחת למחלת חום בקרב תינוקות מתחת לגיל שלושה חודשים. 

 איך ניתן למנוע?

בעיקר באמצעות שמירה על היגיינה. כאשר תינוק או פעוט נחשף לאנטרו-וירוס, הוא מתחסן וייטה שלא להידבק שוב באותו הזן, אך משום שמדובר בקבוצת וירוסים, אין מניעה שיידבק שוב בזן אחר. משום כך גם אין למחלות מסוג זה חיסון.

 דרכי טיפול

אין טיפול ייעודי למחלה זו,  מלבד הורדת חום ושמירה שהילד לא יסבול מהתייבשות. הסכנה העיקרית של המחלה היא התייבשות של הילד בשל קשיי האכילה והבליעה. לכן, כאשר לא מתאפשרת שתייה דרך הפה, ניתנים נוזלים דרך הוריד. בנוסף, קיים גם ספריי ומשחות להקלה על הכאב, אך יש להם לא מעט תופעות לוואי, לכן מומלץ להשתמש במשכך כאבים כללי. 

*ייעוץ רפואי: ד"ר טל שניר, רופאה בכירה מחלקת ילדים. מנהלת מרפאת מתבגרים "דנה דואק".

>> מחלות ילדים חוזרות: והפעם, תולעים בטוסיק