מאיפה הן מגיעות?

תולעי סיכה הן סוג של טפיל המצוי בסביבת הילדים, לרוב בחול של הגן. ההידבקות יכולה לקרות כאשר מגיע הטפיל אל מתחת לציפורניים ומשם למזון, וכך חודר למערכת העיכול. תולעים מסוג זה לרוב יוצאות מהרקטום ומטילות את הביצים שלהן בשעות הלילה. המחלה מתבטאת בגרד בטוסיק וגם באיברי המין אצל בנות. הגרד נוצר כתוצאה מכך שהתולעת יוצאת מתוך הרקטום החוצה, ואצל בנות, כתוצאה מכך שהתולעים נכנסות לתוך הפות והוואגינה, מה שעשוי לגרום גם לאדמומיות והפרשות בנרתיק. 

סימפטומים

כיוון שלא פשוט לאתר את התולעים בעין בלתי מזוינת, ההסתמכות העיקרית היא הדיווח של הילד על גרד בטוסיק. כמובן שבהקשר הזה יש לשלול את האפשרות שמדובר בניגוב לא יעיל של הישבן. ברוב המקרים, ניתן לזהות את המחלה לפי יקיצה של הילד באמצע הלילה, וגירוד המלווה באי שקט ובכי. התולעים המגולגלות נראות ככדור קטנטן, ולעיתים ניתן לראותן בעזרת פנס כאשר הן יוצאות מהרקטום בלילה. ביצי תולעים לעומת זאת, ניתן לראות רק בעזרת מיקרוסקופ.

>> מחלות חוזרות אצל ילדים: דלקות אוזניים

איך נדבקים?

צורת ההדבקה היא במעבר של הביצים  למערכת העיכול. הביצים יכולות לעבור אל היד בזמן הגירוד, להיכנס מתחת לציפורניים ומשם לעבור לפה ולמערכת העיכול. כאשר ביצת התולעת נתקעת בציפורן, והילד נוגע בחול בגן, בידיות או באוכל, יש סכנה שהמחלה תעבור מילד לילד, וכך יעלה שיעור ההדבקה. גם אכילה מאותה צלחת או שינה על אותם מצעים עלולים לגרום להדבקה.

איך אפשר למנוע?

יש להקפיד על גזירת ציפורניים, ואחרי שידוע על הידבקות מומלץ להחליף מצעים ולהרתיחם. כמו כן, כדאי להרתיח גם את הלבנים והבגדים של הילד הנגוע. בנוסף, יש להקפיד על רחיצת ידיים עם סבון לפני מגע באוכל ולאחר מגע בסביבה בה ייתכנו תולעים או ביצי תולעים.

דרכי טיפול

מרגע האבחנה ניתן טיפול בוורמוקס – תרופה נוגדת תולעים ממשפחת האנטי הלמיטנטי. הטיפול נעשה בשני שלבים: בשלב הראשון ניתנת מנה שהורגת את התולעים, ובשלב השני, לאחר שבוע או 10 ימים, ניתן טיפול נוסף בוורמוקס בכדי להרוג את התולעים שבקעו מהביצים שנותרו. חשוב לציין כי הטיפול בוורמוקס אסור לילדים מתחת לגיל שנתיים ואסור לנשים בהריון, כיוון שתרופה זו יכולה לגרום למומים בעובר. לכן, ישנה חובה להתייעץ עם רופא לגבי השימוש בזמן הנקה. תינוקות יכולים להידבק במחלה, אך הסבירות נמוכה.

* ייעוץ רפואי: ד"ר טל שניר, רופאה בכירה מחלקת ילדים במרכז רפואי ת"א-איכילוב. מנהלת מרפאת מתבגרים "דנה דואק".

 >> וגם: איך אפשר לטפל בדלקת גרון אצל ילדים?