מהי דלקת גרון?

ישנם שני סוגים של דלקת גרון: חיידקית וויראלית. משטח גרון פשוט יכול להבדיל בין הוויראלית לבין הדלקת החיידקית הנגרמת מסטרפטוקוקוס A ומחייבת טיפול אנטיביוטי. דלקת גרון אצל תינוקות כמעט תמיד תהיה ויראלית, ולכן לא תיעשה להם בדיקה של משטח גרון, זאת לעומת ילדים בוגרים יותר שאצלם שכיח הסטרפטוקוקוס. בנוסף, משום שלא תמיד ניתן להבדיל בין וירוס לסטרפטוקוקוס כאשר מופיעים תפליטים – מעין נקודות לבנות המופיעות על השקדים, ילדים מעל גיל 3 תמיד יעברו בדיקה של משטח גרון.

תסמינים

תינוקות יריירו או יסרבו לאכול, פעוטות גם הם יסרבו לאכול בשל כאב שנוצר בעת הבליעה, וילדים גדולים יותר יעידו על כאב בגרון. גם בדלקת ויראלית וגם בחיידקית הדלקת תלווה בחום גבוה. ישנם מקרים בהם דלקת גרון ויראלית תופיע גם עם תפליטים – דלקות אלו שכיחות בעיקר אצל תינוקות.

>> האם ילדי הגן חולים יותר?

איך נדבקים?

יש ילדים שנושאים את הסטרפטוקוקוס גם מבלי להיות חולים. אצל ילדים אחרים זה יכול לחזור מספר פעמים בעונה, ייתכן משום שלא טיפלו באנטיביוטיקה כפי שצריך או שנדבקו מבן משפחה דרך הרוק. לא ניתן לפתח עמידות לסטרפטוקוקוס A, לכן בכל פעם שניחשף אליו בתנאים מסוימים, נפתח את המחלה מחדש. 

דרכי טיפול

ילד שאובחן עם דלקת גרון הנגרמת ע"י סטרפטוקוקוס A חייב לקבל אנטיביוטיקה למשך 10 ימים שלמים. לעיתים ישנה אלטרנטיבה לטיפול, אפשר לתת לילד מנה אחת של זריקת פניצילין בישבן במקום טיפול דרך הפה. אם לא משלימים את הטיפול, הילד יישאר נשא של החיידק, ותמיד ישנה סכנה להתפרצות חוזרת.

דלקת גרון ויראלית או חיידקית עוברת לאחר מספר ימים, גם ללא אנטיביוטיקה. אך משום שישנו סיכוי אצל אחוז קטן מבין הילדים שיש להם סטרפטוקוקוס A לפתח דלקת שגרונית – שהינה מחלה אלימה יותר שעלולה לגרום לפגיעה לבבית- רופאים ממליצים על טיפול אנטיביוטי גם במקרה של דלקת ויראלית. מרגע הופעת התפליטים והדלקת יש להתחיל טיפול אנטיביוטי למשך 10 ימים - כדי למנוע את התפתחות המחלה. במידה ובדיקת משטח הגרון הינה שלילית, ייפסק הטיפול האנטיביוטי.

איך אפשר למנוע?

הדרך היחידה למנוע היא לטפל במי שנושא את החיידק בטיפול אנטיביוטי יסודי, ובמקרה של הדבקות חוזרות יש לאתר את מקור ההדבקה, ולקחת משטח גרון מכל בני המשפחה.

*ייעוץ רפואי: ד"ר טל שניר, רופאה בכירה מחלקת ילדים. מנהלת מרפאת מתבגרים "דנה דואק".

>> דרכי טיפול בדלקת אוזניים אצל ילדים