כמה פעמים אמרתם לילד שלכם: "אם לא תאכל לא תגדל"? למעשה, האם אי פעם חשבתם שמדובר גם על המוח שלו? כבר בגיל צעיר יש להקפיד על גם תזונה נכונה המשלבת את המזונות החיוניים להתפתחות ולתפקוד המוח, דווקא. הנה כמה כללים פשוטים ו"מזונות מוח" טעימים שייתנו לו אנרגיה ויעזרו לו ללמוד, לחשוב ולהתרכז.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

איזון רמת הסוכר בדם

איזה ילד לא אוהב לאכול מתוק? סוכריות, שוקולדים ועוגיות הם רק חלק מרשימת דברי המתיקה שילדים אוהבים. אך רמת הסוכר בדם, כמו גם סוג הסוכר, משפיעים מאוד על תפקוד הילד. כאשר רמת הסוכר בדם גבוהה מידי היא עלולה לגרום להיפראקטיביות ועודף הסוכר "יושלך" לאחסון כשומן בטן. רמת סוכר נמוכה מידי עלולה לגרום לעייפות וקשיים בריכוז. מנות קטנות ומינון נכון של סוכר מהסוג הנכון יסייעו על שמירת האנרגיה של הילד ועל רמת ריכוז גבוהה.

כיצד מאזנים את רמת הסוכר?  על ידי שילוב מזונות עם שחרור איטי ומבוקר שלו בתפריט:

1. שילוב פחמימות ודגנים מלאים - אורז מלא, פסטה מחיטה מלאה, לחם שיפון ואפילו דגני בוקר מלאים. דגנים מלאים עשירים בגלוקוז המשמש כמקור אנרגיה למוח. כמו כן, עשירים בוויטמינים מקבוצת B  הטובים למערכת העצבים. לדוגמא, שיבולת שועל, המשמשת כ"דלק" למוח, היא עשירה בוויטמין E  ו- B  ובאבץ, המסייעים למוח הילד לעבוד בצורה הטובה ביותר. היות ושיבולת שועל עשירה בסיבים, היא תורמת לתחושת השובע וכך גם נמנעת אכילה מיותרת של חטיפים.
2. שילוב של חלבון ופחמימה מלאה מאט את הספיגה של הסוכר מהפחמימות וכך מסייע בשחרור איטי ובאיזון רמת הסוכר בדם.
3. אכילת שלוש ארוחות עיקריות ושתי ארוחות ביניים תסייע באיזון רמת הסוכר בדם.

פילה דג סלמון (צילום: istockphoto)
חומצות שומן חיוניות. סלמון | צילום: istockphoto

חומצות שומן חיוניות

חומצות שומן מסייעות בשיפור היכולות המנטליות של הילד וחיוניות להתפתחות המוח ותפקודו. ניתן למצוא אותן בדגים עתירי שומן כמו הסלמון, וגם בסוגים שונים של אגוזים כמו אגוזי מלך. אומגה 3 הינה אחת מתתי הקבוצות של חומצות השומן. היא מסייעת להתפתחות המוח ומשפרת את כושר הקשב והריכוז אצל ילדים. ניתן לקבלה על ידי צריכת דגים כמו סלמון וטונה (במים ולא בשמן), שמן קנולה וביצים.

עוד ב-mako בריאות:
>> משהקים בלי הפסקה? כך תעצרו אותם אחת ולתמיד
>> מתי המציאו את הקונדום? ההיסטוריה של אמצעי המניעה
>> כל מה שרציתם לדעת על פריצות דיסק

ויטמינים ומינרלים

ויטמינים ומינרלים הם חומרי ההזנה של המוח, והם מסייעים לו להישאר מכוון וחד. כמו כן, הם מפתח לבנייתו וניתן למצוא אותם, בין היתר בפירות ובירקות. ירקות צבעוניים מצוינים כמקור לנוגדי חמצון השומרים על תאי המוח בריאים. מומלץ מאוד להכניס לתפריט הילד ירקות כמו עגבניות, גזר, דלעת, ברוקולי, תרד ובטטה. על מנת לוודא שילדכם צורך כמות ראויה של ויטמינים, ודאו כי הוא אוכל חמש מנות של ירקות ופירות בחמישה צבעים שונים ביום.

כמו כן, מומלץ גם לשלב ביצים בתפריט. ביצים הן מקור לאומגה 3 ומקור נהדר לחלבונים. בחלמונים קיים כולין, ויטמין מקבוצה B, החיוני להתפתחות הזיכרון, כישורי החשיבה ותהליכי הלמידה.

הימנעות מחומרים אנטי-מזינים

מזונות אנטי-מזינים הם מזונות אשר "שודדים" ממוח הילד את החומרים המזינים להם הוא זקוק. למשל: פחמימות ריקות כמו אורז לבן, קמח לבן וסוכר לבן הם בעיקר סוכרים מעובדים ולא מומלץ לשלבם בתפריט. שומנים מזיקים נמצאים באוכל מטוגן, וכדאי להימנע מתוספים כימיים במזון: במיוחד צבעי מאכל.

אין תמונה
פחמימות ריקות "שודדות" מהמוח את מה שהוא צריך

ובפינת הפינוק - חמאת בוטנים

חמאת הבוטנים המוכרת והטעימה עשירה בוויטמין E, ויטמין נוגד חמצון המסייע בשמירה על קרומי העצב. ניתן למצוא בה גם תיאמין אשר טוב לתפקוד המוח וגלוקוז המשמש כמקור אנרגיה. מומלץ חמאת בוטנים ללא סוכר.

* ייעוץ לכתבה: תרצה שני, דיאטנית – תזונאית לילדים

>> למה חשוב לכם לשתות 2 כוסות מים פושרים על הבוקר?