ואז מגיע גיל כזה בו רושמים אותם לחוגים. זה הולך בד"כ לפי מה שהרוב בוחרים - איפה שיש עוד חברים או חברות טובים מהגן. אבל האם עצרתם לרגע לחשוב מה באמת היתרונות שילדכם מקבלים מהחוגים? "חוגים תורמים לילדים במובנים רבים: הם מלמדים אותם לעמוד בכללים, לכבד את הזולת, להיות סבלניים יותר ולפתח אינטראקציות חברתיות בן אישיות, שיתרונן חסר תחרות בעידן שבו שולטים מסכים", אומרת אסתי דיקשטיין ברמן, פיזיותרפיסטית התפתחותית בקופ"ח "מאוחדת". אז כדורסל, שחייה, קיר טיפוס, אמנויות לחימה: מה בוחרים כשכל האופציות פתוחות?
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
תנו לילד לבחור באופן מוגבל: אם הגעתם למסקנה שחוג ציור זה מה שהוא צריך, אבל כל מה שהוא אוהב לעשות זה להפעיל את הגוף ולהוציא אנרגיות, לא בטוח שהוא ייהנה בחוג כזה ויתמיד בו. דיקשטיין מציעה שתתנו לילד לבחור מתוך 2 אופציות שבחרתם, מהו החוג שהוא מעדיף. אל תשכחו שמטרת החוג היא להביא לידי ביטוי כישורים ותחביבים שלו, שיגרמו לו להנאה בשורה התחתונה.
לכו אתו לשיעור ניסיון: בשיעור הראשון חשוב שההורה יהיה נוכח, על מנת לבחון את רמת החוג, כישורי המדריך, הדרך שבה החוג מועבר ותגובת הילד לסיטואציה. לדברי דיקשטיין, חשוב לדבר עם הילד על הניסיון שחווה ולענות על שאלות או בעיות בהן נתקל במהלכו.
* רוצים לזכות בחופשה משפחתית מפנקת על חשבוננו? ענו על סקר בריאות הילד
אל תשכחו שאתם המודל שלו: אם בילוי מול הטלוויזיה הוא המועדף עליכם, אל תתפלאו אם הילד שלכם לא יביע התעניינות בחוגים. "כדאי לבצע פעילות גופנית ביחד עם הילד או בלעדיו, כדי להעביר לו את המסר שפעילות מחוץ לבית זה משהו שהוא חלק משגרת חיים בריאה. נצלו את הזמן המשפחתי לרכיבה משותפת על אופניים, לטיול או למשחק פעיל משותף בגן השעשועים", אומרת דיקשטיין.
5 החוגים המומלצים
שחייה | מערבת את כל שרירי הגוף
לא תמיד אפשר למצוא בריכה בקרבת הבית, אבל אם התמזל מזלכם השחייה היא אופציה מצוינת עבור הילד: היא מערבת את כל שרירי הגוף ומאפשרת עבודה סימטרית, היא תורמת לקואורדינציה – ע"י תאום עין יד ויד רגל ולנשימה נכונה, ובנוסף, היא משפרת גמישות ותורמת לסבולת לב ריאה. השחייה מומלצת במיוחד לילדים שאינם יודעים להתמודד עם אתגרים תחרותיים, מאחר שהיא מאפשרת תחרות של הילד מול עצמו, כאשר בכל פעם הילד שובר שיא חדש של עצמו והעניין תורם לביטחונו העצמי.
למי זה מתאים? לילדים מגיל 6 או אפילו לילדים בגילאי 5, בעלי יכולות מוטוריות גבוהות, כחוג הכנה לשחייה.
בחוגים עם כדור יש הזדמנות לייצר תחביב לחיים | צילום: אימג'בנק / Thinkstockאמנויות לחימה | לחיזוק הביטחון
מעבר לעובדה שאמנויות הלחימה השונות (ג'ודו, קרטה, קפוארה) משפרות את היכולת הפיזית של הילד, הקואורדינציה ושיווי המשקל, הן תורמות רבות לאופן שבו הילד מתמקד ומתרכז. פעילות מסוג זה דורשת תכנון אסטרטגי ופירוק משימה לשלבים, היא מקנה לילד ערכים של כבוד הדדי, משמעת ויכולת שליטה עצמית.
למי זה מתאים? כבר מגילאי 4.5-5, למתמודדים עם בעיות קשב וריכוז, לסובלים מבעיות בקואורדינציה ההתפתחותית, או לילדים הזקוקים לחיזוק הביטחון העצמי. בנוסף, השליטה בגוף תוך כדי הוצאת אנרגיות, מאפשרת לילדים שסובלים מאגרסיביות יתר לתעל את האנרגיה למקום חיובי וטוב.
עוד בביקור בריא:
>> בואו לגלות: האם הילדים שלכם בריאים?
>> איך לא נדבקים בשפעת? או בצינון? מדריך חורף
>> מתי הוא ישב כבר? מדריך התפתחות לתינוקות
משחקי כדור | להיכנס לעולם של הגדולים
העמידה בכללים ובזמנים, האינטראקציה החברתית הרבה, הספורט הגופני המתפרץ שכולל ראייה מרחבית, תכנון תנועה וסבולת לב ריאה - כולם יתרונות מובהקים של חוגי הכדור. "מעבר לחוג רגיל, יש במשחקים אלה אפשרות להיכנס לעולם הגדולים, להזדהות עם קבוצה, לצפות במשחקים ביחד עם ההורה ולפתח תחביב לחיים", אומרת דיקשטיין.
למי זה מתאים? כדורסל מתאים לילדים מגיל 6, וכדורגל החל מגיל 5. מתאים לילדים שנוטים להיות בלתי פעילים, למכורים למחשב או לטלוויזיה, או לכאלה שאוהבים משחקי מגרש באופן כללי.
התעמלות קרקע | פיתוח הקשב, הקצב והתנועה
חוגי התעמלות הקרקע והמכשירים משפרים את הכח, הגמישות, המשמעת והסבלנות. בנוסף, משתפרת גם היציבה, המודעות לגוף, שיווי המשקל והגמישות. האלמנטים המורכבים הנדרשים לביצוע מערבים קבוצות שרירים שונות, והמוסיקה מסייעת בפיתוח הקשב, הקצב והתנועה.
למי זה מתאים? כבר מגיל 5. מומלץ גם לסובלים מבעיות קואורדינציה.
קיר טיפוס | לא טיפוסי
לסיום, קבלו המלצה לחוג שאינו נפוץ אך יתרונותיו רבים: הטיפוס מאפשר עבודה על קואורדינציה ותכנון תנועה, חיזוק חגורת הכתפיים, האגן והרגליים. בנוסף, ההתמודדות עם הגובה משפרת את הביטחון העצמי של הילד.
למי זה מתאים? לילדים מגיל 6, לסובלים מרפיון של חגורת הכתפיים ולילדים הסובלים מפחד גבהים, כטיפול משלים ומסייע.
ההתמודדות עם הגובה משפרת את הביטחון העצמי של הילד. קיר טיפוס | צילום: Tadej Zupancic, Istockואם למרות הכל הילד לא מעוניין ללכת לחוג?
"ראשית, לא תמיד צריך לרוץ לרשום את הילד לחוג בתחילת השנה. לפעמים הילד חווה מספר חוויות חדשות בחייו – כיתה חדשה, מקום חדש ובמקרה כזה, החוג יכול לגרום לו לבלבול", אומרת דיקשטיין. אם שמתם לב שהעיתוי אינו מתאים, חכו עד אחרי החגים ושלבו את החוג בחיי השגרה שלו באופן הדרגתי. כמו כן, כדאי לבדוק מדוע אינו מעוניין בחוג מסוים ולדבר איתו על כך - האם זה נובע מתכני החוג שאינם מתאימים לו, האם זה עניין חברתי? בה בעת, מומלץ לציין בפניו את יתרונותיו של החוג ותרומתו הצפויה לחייו.
"והכי חשוב – אם אתם לא מראים לילד כמה זה חשוב על ידי המודל האישי שאתם מהווים עבורו, כנראה ששום טכניקה לא תועיל", מסכמת דיקשטיין.
* ייעוץ מקצועי נוסף לכתבה: מור בנוז - פיזיותרפיסטית התפתחותית בקופ"ח "מאוחדת".