רגלי O או genu varum בלטינית הוא מצב שבו נראה רווח בין הברכיים בצורת האות O כאשר הילד מצמיד את קרסוליו ומיישר רגליו. לרוב מדובר בתופעה זמנית: היא מופיעה בשנה ראשונה לחיים ונראית בבירור לעין בין גיל שנה לשנתיים עם תחילת ההליכה, אחרי גיל שנתיים התופעה בדרך כלל חולפת . עם זאת, קיימים מצבים בהם מבנה של רגלי O הינו ביטוי של מחלה וערנותם של ההורים יכולה לסייע בהענקת טיפול מוקדם שישפר את סיכויי ההחלמה.

סימני אזהרה המצריכים בירור מעמיק:

  • קומה נמוכה - אורך או גובה נמוכים ביחס לנורמה או האטה בקצב הגדילה: ניתן לזהות את הסימנים האלה בעקומות גדילה של טיפת חלב.
  • רגליים עקומות בצורה משמעותית הבולטת מאוד לעין.
  • הליכת ברווז שבה הפעוט מתנדנד מצד לצד.
  • מנח רגלי O שלא משתפר אחרי גיל שנתיים.
  • רגליים א-סימטריות.
  •  >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

במצב שבו הפעוט סובל מאחד או יותר מהסימנים האלו, מומלץ לפנות לאורתופד או רופא ילדים. הרופאים לאחר בדיקה פיזיקלית יפנו לצילומי רגליים ובדיקות מעבדה, במטרה להבדיל בין מצבי חולי שונים:

מחלת Blount

האפשרות הראשונה היא שמדובר במחלת Blount, שבה הליכה מוקדמת ועודף משקל של התינוק גורמים לקריסה והאטה בגדילה של הצד הפנימי של הברך בעוד הצד החיצוני ממשיך לגדול, דבר שמחמיר את מבנה ה-O של הגפיים. בחלק גדול מהמקרים המצב הוא חד-צדדי והרגליים ייראו א-סימטריות. מצב זה דורש מעקב קפדני ע"י אורתופד ילדים וניתוח לתיקון מנח הברכיים במקרה של חוסר שיפור בשנה הרביעית לחיים.

מחסור בסידן או בוויטמין D

אפשרות אחרת היא רככת עצמות כתוצאה ממחסור בסידן או בוויטמין D. רככת עצמות הייתה נפוצה מאוד בתקופת המהפכה התעשייתית שבה ילדים שגדלו בערים הגדולות סבלו מתת תזונה, מזיהום אוויר ולא נחשפו לאור השמש, גורמים שהובילו למחסור חמור בוויטמין D וסידן שחיוניים להתפתחות תקינה של העצמות. בתקופה זו החלו לראשונה לטפל ברגלי O כתוצאה מרככת עצמות על ידי מתן תוספות סידן וויטמין D. ישנה נטייה לחשוב שהתופעה חלפה מן העולם אך למעשה אנו עדים לעליה בתחלואה  ברככת בגלל הימנעות מחשיפה לשמש ומעלייה בשיעור ההימנעות ממתן מוצרי חלב פרה לילדים, על רקע חשד לרגישות לחלב. רככת מחוסר סידן או ויטמיןD  באה לידי ביטוי בהאטה בגדילה, עיוותים ברגליים וחולשת השרירים. במקרים אלו נטילת תוספי סידן וויטמין D יתקנו את הרככת והעיוות. במקרים נדירים בהם נותר עיוות קשה יתכן צורך בניתוח.

מחסור בזרחן

רככת עצמות יכולה להופיע גם כתוצאה ממחסור בזרחן (מינרל הנחוץ להתפתחות תקינה של העצמות). הזרחן מצוי בשפע מאכלים כגון ביצים, דגים וקטניות ולכן רככת כתוצאה מחסר תזונתי בזרחן היא נדירה ביותר. לעומת זאת, רככת על רקע חסר בזרחן תיתכן במחלות הנגרמות על ידי מוטציות גנטיות הפוגעות ביכולת שמירת זרחן בגוף. אחת מהמחלות החשובות והשכיחות מהסוג הזה היא XLH - מחלה כרונית ופרוגרסיבית שנובעת מהפרשה מוגברת של זרחן בשתן. המחלה באה לידי ביטוי בשנה השנייה לחיים בעיוותים ברגליים עם התפתחות רגלי O, בקומה נמוכה ובהליכת ברווז. בשנה השלישית והרביעית לחיים יכולים להופיע כאבים ברגליים ובעיות בשיניים.

בעבר- הטיפול ב- XLH כלל נטילת כדורי זרחן מספר פעמים ביום, כולל בשעות הלילה. הטיפול גרם לתופעות לוואי שונות ובחלק גדול מהמקרים לא היה מספיק יעיל ולא מנע ניתוחים אורתופדיים. עקב ריבוי הקשיים, ההיענות לטיפול הייתה נמוכה. לאחרונה פותחה תרופה יעילה, הניתנת בזריקה תת עורית אחת לשבועיים. מדובר בנוגדן  המנטרל את הפרשת היתר של הזרחן בשתן. התרופה כלולה בסל הבריאות בישראל. עם שימוש בתרופה זו חל שיפור ניכר במצב הרפואי, בתפקוד הפיזי ובאיכות חייהם של החולים. תחת הטיפול התרופתי החדש החולים מקיימים אורח חיים נורמטיבי ופעיל.  

 עוד ב-mako בריאות:
>> חיסון "פייזר" פחות יעיל לאנשים בקבוצה זו
>> זה מה שאוכל חריף עושה לגוף שלכם
>> הסימנים שיכולים לנבא מראש מוות מקורונה

ככל שהאבחון והטיפול בילדים הסובלים מרככת בכלל, ו-XLH בפרט יתחיל בשלב מוקדם יותר, כך גדל הסיכוי לשפר את הגדילה, למנוע עיוותי גפיים ולהגיע לתפקוד מיטבי. לצערנו, בחלק ניכר מהמקרים האבחון מגיע מאוחר מדי בגלל הסברה שכל המקרים של רגלי O משתפרים עם הזמן ובגלל חוסר תשומת לב לנורות האזהרה. לכן, מומלץ לכל הורה המזהה אצל ילדו רגלי O שלא משתפרות עם הזמן, הליכת ברווז, רגליים א-סימטריות או קומה נמוכה לגשת לרופא הילדים ולברר האם יש צורך בצילום רנטגן של עצמות הרגליים או בבדיקת דם הבוחנת מדדי זרחן סידן וויטמין D. ככל שנקדים תרופה למכה כך ייטב.          

הכותבים הם ד"ר לאוניד צייטלין, רופא ילדים בכיר, אחראי למרפאת העצם במחלקה אורתופדית ילדים בה״ח דנה, איכילוב וד"ר אביבית ברנר, אנדוקרינולוגית ילדים בכירה, מכון אנדוקרינולוגיה ילדים, בביה״ח דנה, איכילוב