ישנם לא מעט סיפורים על אנשים שבמשך שנים חיו לצד פסיכופת וכלל לא היו מודעים לכך. מתברר שפסיכופתים יכולים להסוות את עצמם היטב ולהעמיד פנים, גם במשך תקופות ארוכות. קחו את אחת הדוגמאות הקשות ביותר: יוזף פריצל, "המפלצת האוסטרית", שכלא את בתו במרתף ואנס אותה במשך 24 שנים. אשתו טוענת שכלל לא ידעה על כל מה שקרה – ושכניו היו המומים לשמוע על החדשות ותיארו אותו כאדם סימפטי ונורמטיבי. הזדעזעתם מספיק? אז עכשיו מגיעות החדשות הטובות: חוקרים עלו על שיטה לזהות פסיכופת – ואתם רק צריכים להסתכל להם בעיניים.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

צוות חוקרים מאוניברסיטת קרדיף ואוניברסיטת סוונסי בדקו את ההשפעה של תמונות קשות לצפייה על אסירים פסיכופתים ואסירים לא פסיכופתים. הם מצאו שקיים הבדל משמעותי בתגובות העיניים שלהם; פושעים פסיכופתים לא הראו כל שינוי באישונים שלהם ואילו אצל הלא-פסיכופתים ניכר שינוי באישונים. ד"ר דן ברלי, מבית הספר לפסיכולוגיה של אוניברסיטת קרדיף והמחבר הראשי של המחקר, טוען שממצאים אלו מספקים ראיה מוצקה (ופיזית) לעובדה שפסיכופתים חשים פחות באמפתיה, בהשוואה לאנשים אחרים. "האישון ידוע מזה זמן רב בכך שהוא מהווה אינדיקציה לגירוי (רגשי) של אדם".

הוא מסביר כי אנשים שמשחקים במשחקי קלפים כמו פוקר, יודעים להביט היטב אל תוך עיניהם של המתחרים שלהם כדי לנסות להבין אם יש בידיהם קלפים מנצחים. נוסף על כך, גם אנשי מכירות נבונים יודעים להסתכל על עיניהם של לקוחותיהם, שחושפות את מידת ההתלהבות שלהם מהמוצר – כדי לדעת אם להעלות את מחירו. "באופן דומה, האישון לרוב מתרחב כשתמונה מסוימת מפחידה או מפתיעה אותנו. העובדה שתגובה פיזיולוגית זו לאיום היא מופחתת בקרב פסיכופתים, למעשה מספקת לנו סימן פיזי למצב נפשי זה".

via GIPHY

עוד ב-mako בריאות:
>> 7 דברים שקורים לכם בגוף כשאתם שותים קפה
>> יש אלוהים: הדרך המפתיעה להעלים צלוליט
>> 1 מכל 4 סובלים מהמחלה - ורבים לא מודעים לכך

"פסיכופתים נשארים רגועים בסיטואציות מפחידות ומאיימות"

פרופ' ניקולה גריי, פסיכולוגית קלינית ומשפטית מאוניברסיטת סוונסי, שפיקחה על הניסוי, הוסיפה כי מדובר באחת הפעמים הראשונות שיש למדע ראיה אובייקטיבית ופיזיולוגית למחסור ברגש, דבר המאפיין פסיכופתים רבים.

נוסף על כך, מצאו החוקרים כי עיניהם של פסיכופתים לא השתנו גם כשהוצגו להם תמונות חיוביות של גורים או זוגות מאושרים. זה הוביל את החוקרים להסיק כי לא מדובר במחסור טוטאלי ברגש, אלא חוסר רגישות ספציפית למידע מאיים.

נדיה היים, מרצה בכירה לפסיכולוגיה באוניברסיטת נוטינגהם-טרנט, ציינה בעבר לאתר "דה סאן" הבריטי כי פסיכופתים עשויים לחוות קשיים בזיהוי רגשות כמו פחד ועצב, אך הם בהחלט מסוגלים לחוות רגשות אחרים, כמו אושר, שמחה וגועל. "מחסור ברגשות כמו חרדה ופחד, עוזר להם להישאר רגועים בסיטואציות מאיימות". פרופ' רוברט סנודן מאוניברסיטת קרדיף, שפיקח על המחקר, הסיק כי: "הרבה יותר קל לנהוג באומץ אם אין לכם תחושות פחד ולהתנהג באופן חסר רחמים אם אין לכם אף רגש שימנע מכם זאת". החוקרים ציינו כי הם מקווים לפתח את השיטה הזאת, במטרה לסייע להערכה פסיכיאטרית קלינית – וכן כדי להיות מעורבים יותר באוכלוסיות של פושעים פסיכופתים".