יש אנשים שחושבים ששינה מוערכת יתר על המידה, אבל האמת היא ששינה היא חיונית במיוחד לתפקוד תקין של מערכות רבות בגוף. אחרי שנים רבות ששינה הייתה בגדר תעלומה, היום מדענים יודעים כי לשינה יש תפקידים משמעותיים וחוסר שינה יכול להוביל לנזקים שונים בגוף. מחקרים מצאו כי מחסור בשינה פוגע בתפקוד הקוגניטיבי והפיזי, בזיכרון ובמערכת החיסון. נוסף על כך, נמצא קשר בין חוסר שינה להפרעות מצב רוח ואף גם להשמנת יתר ולמחלות כמו אלצהיימר. לאנשים מבוגרים, ההמלצה הרווחת עומדת על בין שבע לתשע שעות שינה בלילה. אך המציאות היא שרובנו לא ישנים מספיק. אבל מה לגבי אנשים שישנים יותר?

 עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

מחקר חדש שנעשה בהודו על ידי מדענים מהמכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס ואוניברסיטת הרווארד, מצא כי גם אקסטרה שעות שינה עלולות להזיק לנו. המחקר כלל 452 אנשים שעובדים בעבודות עם הכנסה נמוכה והוא נמשך חודש. המשתתפים חוברו לחיישני תנועה שהונחו על גופם, שאפשרו לעקוב אחר מחזורי השינה שלהם. באמצעות כלים שונים, ביניהם מתן מידע על שינה ושיפור חלל השינה, החוקרים הצליחו לגרום למשתתפים לישון כחצי שעה יותר כל לילה, בממוצע. אך להפתעתם, גילו החוקרים שחצי שעה נוספת של שינה לא תרמה הרבה.

תוצאות המחקר, שפורסמו בכתב העת The Quarterly Journal of Economics הראו כי משתתפים שישנו יותר, לא שיפרו את התפקוד הקוגניטיבי שלהם. גם רמות היעילות, קבלת החלטות ורווחה שלהם לא עלו. נוסף על כך, נמצא כי שנת צהריים הייתה טובה יותר לבריאות בהשוואה לשעת שינה נוספת בלילה, בקרב המשתתפים במחקר שסבלו משינה לא רציפה בלילה. משתתפים שישנו חצי שעה ביום בצהריים ראו שיפור בתפקוד הקוגניטיבי, ביעילות וברווחה הפסיכולוגית שלהם. כך שאם גם אתם סובלים משינה לא רציפה, מלבד ההמלצה להיוועץ בגורם מקצועי – ייתכן שגם כדאי לכם לשלב שנת צהריים קצרה, במידת האפשר.

חרדה  (צילום: צילום מסך מתוך ווטסאפ, shutterstock)
שנת צהריים יכולה לסייע לאנשים שסובלים מבעיות שינה | צילום: צילום מסך מתוך ווטסאפ, shutterstock

עוד ב-mako בריאות:
>> יש מצב שאתם סובלים מצליאק, אבל לא מודעים לכך
>> תרופות סבתא לחיזוק השיער: כל האופציות במטבח
>> סיבה לדאגה? התגלה זן נוסף של נגיף הקורונה

עם זאת, חשוב להדגיש כמה מאפיינים ייחודיים של המחקר. ראשית, המשתתפים היו כולם אנשים שסובלים משינה לא רציפה – והחוקרים דיווחו כי הם מתעוררים בממוצע 31 פעמים כל לילה. כלומר, איכות השינה שלהם היא כמו של אדם הסובל מאינסומניה או מתסמונת דום נשימה בשינה.

כולם עניים המתגוררים בעיר צ'נאי בהודו וישנים בתנאים לא נוחים, בלשון המעטה. אנשים ממעמד זה לרוב יישנו באותו חדר עם עוד ארבעה או חמישה אנשים, בסביבה רועשת שבהחלט לא אופטימלית לשינה איכותית ורציפה. נוסף על כך, חם שם גם בלילות וישנה כמות משמעותית של יתושים, שתורמים לפגיעה באיכות השינה. החוקרים ציינו כי המשתתפים במחקר נוהגים לישון בממוצע כ-5.5 שעות בלילה.