שימו לב: אם שיפצתם, חידשתם או רכשתם מטבח חדש בחמש השנים האחרונות, כדאי לוודא באילו חומרים נעשה שימוש במהלך תהליך ההתקנה שלו. מחקר שנערך באוניברסיטת איווה שבארה"ב, ופורסם השבוע במגזין Environmental Science & Technology, בחן 16 בתים ברחבי ארה"ב ומצא ריכוזים גבוהים במיוחד של החומר הרעיל PCB, שמיד נרחיב עליו. לאחר בדיקה מעמיקה של הרצפות, הקירות והתנורים בבית נתגלה כי המקור הוא דווקא ארונות המטבח – ולא כאלו שקיימים בבתים ישנים אלא דווקא אלו ששופצו או חודשו מאז שנת 2013.

PCB, או פוליכלורידים ביפניל (ביפנילים עתירי כלור), הוא שם כללי לתרכובות אורגניות בעלות 1 עד 10 אטומים של כלור, אשר נחשבות רעילות ומסרטנות. סוגים שונים של תרכובות PCB היו בעבר בשימוש נרחב כחומר מבודד בשנאים, קבלים ונוזלי צינון, אך בשל רעילותו של ה-PCB וסיווגו כמזהם אורגני עמיד, ייצורו נאסר על ידי הקונגרס של ארצות הברית בשנת 1979 ועל ידי אמנת שטוקהולם למניעת זיהום אורגני בשנת 2001. PCB, כך נטען, מהווה מזהם מים מסוכן ואף קיים חשד שלפיו גם חשיפה לכמויות קטנות של PCB עלולות לגרום לשינויים הורמונליים בגלל הדמיון שלהם להורמונים של חיות ושל בני אדם.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

נמצא בחומרי איטום פופולריים

אז איך בדיוק התרכובת הזו הגיעה למטבחים שלנו? החשוד העיקרי הוא דווקא חומר האיטום שבו נעשה שימוש בתהליך הייצור וההרכבה של ארונות המטבח. ספציפית, כימיקל בשם 2,4-dichlorobenzoyl peroxide, שמיוצר "בטעות" על ידי פולימר אשר נמצא בחומרי איטום פופולריים. בבתים שנבדקו היו קיימים ארונות שונים שנוצרו בתהליכים שונים, כך שכרגע לא ניתן להצביע על חברה או מוצר ספציפיים שמהם יש להימנע.

הרעילות של הכימיקל הזה הולכת ופוחתת עם השנים, ולכן לאנשים בעלי מטבחים יחסית ישנים יש פחות סיבות לדאגה כרגע, אומרת יוצרת המחקר קרי הורנבאקל, פרופסור להנדסה סביבתית ואזרחית באוניברסיטת איווה: "PCB אמנם נאסר להפקה, מסחר ושימוש באופן מכוון, אבל לא באופן מקרי", היא אומרת.

בנוגע לשאלת הסכנה לבריאות, הורנבאקל מבהירה: "PCB ללא ספק מסוכן לבריאות, אבל לא ברור באילו כמויות ואם הריכוזים שנמצאו בבתים מהווים סיכון בריאותי של ממש. יש הרבה מחקרים שמצביעים על כך שמדובר באחד החומרים הרעילים ביותר שנמצאים בסביבתנו, אבל אנחנו חוקרים, כימאים ומהנדסים, לא טוקסיקולוגים, כך שאני רוצה להיות מאוד זהירה. אני לא חושבת שיש מישהו שיכול להבהיר ששאיפה של הרעלנים הללו מסוכנת או לחלופין לא מסוכנת, זה לא נחקר מספיק".

A post shared by T H E F U N K Y L O F T (@thefunkyloft) on

עוד ב-mako בריאות:

>> זה מה שקורה לגוף כשמפסיקים לקיים יחסי מין
>> הגיעה לעשות החלקה וגוונים ויצאה עם צלקות
>> חייכו! מצאנו טריק פשוט להלבנת שיניים בבית

עדיין דנים בסוגיה

דוקטור ג'נס פיטר בונד מאוניברסיטת קופנהגן טוען כי הימצאות החומרים הללו במטבח אמנם מפתיעה ו"מטרידה", אך לטענתו רמות החשיפה מזעריות ואין שום עדות לכך שהבריאות מושפעת לרעה. עם זאת הוא טוען שחוקרים רבים עדיין דנים בסוגיה, ואנחנו עלולים להיות מופתעים לרעה בעתיד.

בינתיים, כדי להימנע מסיכונים באופן כללי, ממליצים החוקרים לאוורר את המטבח עד כמה שאפשר – לפתוח חלונות ולהקפיד על אוורור ראוי של החלל, אפילו בחורף. "שיפור הוונטילציה והאוורור בבית יכולים להפחית את ריכוז החומרים הרעילים ואת החשיפה אליהם", אומרת הורנבאקל.