מומחים מאוניברסיטת קיימברידג' ואוניברסיטת נורת'אומבריה באנגליה פרסמו לאחרונה דוח מדאיג בנוגע למחלת הדיפתריה, שנראה כי היא נמצאת במגמת עליה בתקופה האחרונה, ואחת הסיבות לכך עשוי להיות מבצע החיסונים נגד נגיף הקורונה.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

לפי החוקרים, נמצאו שינויים גנטיים שונים בחיידק הגורם למחלת הדיפתריה ונוסף לכך נמצאה עלייה בעמידות של החיידק לטיפולים אנטיביוטיים. הגורמים הללו עלולים להוביל לקשיים בטיפול במחלה, כמו גם בבלימת התפשטותה. 

דיפתריה היא מחלה מידבקת במיוחד, המתבטאת בדרכי הנשימה העליונות. החיידק לרוב מתיישב באזור הלוע, הגרון, האף ובעיקר באזור השקדים, שם הוא מפריש רעלנים הגורמים ליצירת קרום שגורם לקשיי נשימה ואף עלול להוביל לחנק. הרעלן של חיידק הדיפתריה יכול במקרים מסוימים גם להוביל לדלקת שריר הלב ולפגיעה במערכת העצבים. בתחילת המאה ה-20, לפני שפותח חיסון נגדה, מחלת הדיפתריה הייתה נפוצה בקרב ילדים ונחשבה לקטלנית. 

חיידק הדיפתריה (הדמיה:  Kateryna Kon, shutterstock)
חיידק הדיפתריה | הדמיה: Kateryna Kon, shutterstock

בימינו ניתן למנוע את המחלה בקלות, בעזרת חיסון שניתן לתינוקות. לפי הדוח, מספר מקרי הדיפתריה נמצא במגמת עלייה בשנים האחרונות. ב-2018 דווחו כ-16 אלף מקרים - המספר הגבוה ביותר ב-22 השנים האחרונות וכפול ממוצע המקרים השנתי בין השנים 1996-2017, שעמד על כ-8,000 מקרים בשנה. "הופתענו לגלות בממצאים שלנו שהגן שמייצר את הרעלנים פיתח כמה מוטציות, חלקן יכולות להיחשב בעלות השפעה משמעותית", ציין ד"ר ורטול סנגל מאוניברסיטת נורת'אומבריה. לדבריו, למרות שמחלת הדיפתריה נמצאת תחת שליטה, היא לא נעלמה מהעולם, והעמידות שלה הולכת ומתפתחת. 

עוד ב-mako בריאות:
>> חיסון "פייזר" פחות יעיל לאנשים בקבוצה זו
>> זה מה שאוכל חריף עושה לגוף שלכם
>> הסימנים שיכולים לנבא מראש מוות מקורונה

החוקרים מסבירים כי לאור הממצאים הללו וכן בשל מבצע החיסונים לקורונה שאולי דחק הצידה את החיסונים לדיפתריה, החשש הוא שמחלת הדיפתריה תהווה בעתיד הקרוב איום ממשי גלובלי. הם קוראים לעודד מדינות שבהן אחוז המתחסנים נמוך יותר להתחסן מפני חיידק הדיפתריה. כמו כן, הם קוראים לפיתוח טיפולים יעילים יותר כך שנוכל להמשיך לשלוט במחלת הדיפתריה גם בעתיד.