אין, פשוט אין על היקיצה הטבעית הזאת של שבת בבוקר. אחרי שבוע שלם של השכמות אכזריות, סופסוף דפקנו ככה 10 שעות שינה ועוד נשארנו לנמנם קצת סתם כי אנחנו יכולים. כולנו מכירים את האושר הזה, אבל עכשיו מתברר שמדובר בהרגל עם תג מחיר כבד: חוקרים בארה"ב מצאו שהסיכוי של אנשים שישנים ללא הגבלה בסוף השבוע למות ממחלת לב גדול ב-11% מזה של אנשים שמקיימים שגרת שינה דומה בכל ימות השבוע.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

החוקרים מאוניברסיטת אריזונה בטוסון מתייחסים לתופעה שהם מכנים "ג'ט לג חברתי" – לטענתם, השינוי הקיצוני בהרגלי השינה שנובע מהשילוב של בילוי עד מאוחר ואחריו שינה ללא הגבלה מכניס את הגוף ואת המוח לסחרור מסוכן.

סיירה פורבוש, עוזרת מחקר במעבדה לחקר השינה שפועלת באוניברסיטה ומי שהובילה את המחקר הנוכחי, אומרת שהשינוי החד בדפוס בשינה משבש באופן קיצוני את השעון הביולוגי. הדברים נסמכים על סקר שערכה בקרב 984 בגירים ושתוצאותיו פורסמו לראשונה ב-Journal of Sleep: הסקר הראה קשר סטטיסטי ברור בין אנשים שישנים עד מאוחר בסופי השבוע ונטייה מוגברת ללקות במחלות לב וכלי דם, אם כי בשלב זה לא ברור מהי הסיבה הרפואית לכך. וכדי לסבך לנו את החיים (או להשאיר לנו שמץ של אופטימיות, תלוי איך מסתכלים על זה), יש גם מחקרים שהראו דברים שונים מאוד מהממצאים החדשים. 

הלך הריכוז, באה הסוכרת

זו לא הפעם הראשונה שהנטייה להאריך בשינה בסוף השבוע מצטיירת כעונג שעונשו בצדו. בשנת 2015 פרסמה ד"ר פטרישיה וונג, פסיכולוגית מאוניברסיטת פיטסבורג, תוצאות של מחקר שהראה קשר סטטיסטי בין שנת סופ"ש ממושכת ונטייה מוגברת לסוכרת; סימנים מוקדמים של המחלה, כמו רמת שומן בטני גבוהה וערכים גבוהים של סוכר בדם, הופיעו יותר אצל הנבדקים של ד"ר וונד שהעידו על שינה ממושכת בסופי שבוע. תוצאות המחקר פורסמו בכתב העת האמריקאי לאנדוקרינולוגיה וחילוף חומרים.

באפריל השנה פרסם ד"ר מייקל סקאלין, מנהל המעבדה למדע השינה באוניברסיטת ביילור בטקסס, תוצאות של מחקר שהוכיח כי סופי שבוע עתירי שינה פוגעים ביכולת הלמידה, ביצירתיות ובריכוז. "הרגלים קבועים ועקביים חשובים ליכולת הקוגניטיבית שלנו לא פחות ממשך השינה", סיכם ד"ר סקאלין את מסקנתו. "לשינה לא סדירה יש השפעה שלילית מובהקת על היכולת להתרכז, לתכנן ולתקן טעויות".

איש נרדם בעבודה (צילום: Elnur, Shutterstock)
לאחר שבוע של שינה מוגבלת, לילה אחד של 10 שעות שינה תורם לריכוז | צילום: Elnur, Shutterstock
עוד ב-mako בריאות
>> סכנה: גם אתם עושים את הטעות הזאת במטבח?
>> טיפ תזונה מפתיע הוביל למהפך המדהים של הישראלי 
>> בנות, תתפלאו: זה הדבר הכי טוב לגוף שלכן 

אז זהו, מהיום כולנו שמים שעון מעורר גם בשבת? לא בטוח, מפני שכנראה יש הבדל גדול בין שינה ממושכת בסוף השבוע סתם בשביל הכיף והשלמת שינה של ממש: מחקר של אוניברסיטת שיקגו שפורסם בינואר השנה מצא כי אנשים שסובלים מחוסר שינה כרוני בימי חול ומשלימים שינה בסוף השבוע נוטים פחות לסוכרת מאלה שאינם משלימים שינה. המחקר הוכיח שמחסור קבוע בשינה (כלומר לא יותר מ-4-5 שעות בלילה) מגביר את הסיכון ללקות בסוכרת ב-16%, אבל שינה של כ-10 שעות במשך שני לילות רצופים מבטלת את האפקט המצטבר של החמישה האחרים. במילים אחרות, ייתכן שהטריק הוא להשלים שינה במידת הצורך ולא במידת הרצון.

בעצם רגע, אולי זה הפוך?

אם קשה לכם עם המחשבה שתצטרכו לוותר על שנת היופי שלכם, זה המקום לומר שיש גם מחקרים שמצדדים בסופ"שים עתירי נחירות. לדוגמה, ב-2014 מצאו חוקרים מאוניברסיטת שיקגו שעודף שינה של 90 דקות בסוף השבוע (בהשוואה לשינה בימי חול) עשויה למנוע התקפי רעב. עוד קודם לכן, ב-2010, פרסם ד"ר דייויד דינג'ס – ראש מחלקת שינה וכרונו-ביולוגיה באוניברסיטת פנסילבניה – מחקר שקבע כי לאחר שבוע של שינה מוגבלת, לילה אחד של 10 שעות שינה תורם לריכוז וליכולת המנטלית.

סתירות-לכאורה מהסוג הזה הן בלתי נמנעות במחקרים סטטיסטיים, ויש חוקרים שמחפשים את שביל הזהב: ג'וזף גנון מהקליניקה להפרעות שינה בלונדון מאמין שאין מה לחשוש מהשלמת שינה בסוף השבוע, אבל מזהיר מהשלמת שינה מופרזת; ד"ר ניל סטנלי, יועץ שינה שרואיין ב"דיילי מייל", אומר שהשלמת שינה היא בהחלט רצויה – אבל רק ל"ציפורי לילה", שלדבריו סובלים ממחסור בשעות שינה, ו"עדיף לישון יותר בסוף השבוע מאשר לסבול ממחסור כרוני בשעות שינה שבעה ימים בשבוע".