האם אנשים שעובדים במשרד עם חלון בריאים יותר? בשנים האחרונות, סביבת העבודה השתנתה ויותר חברות משתמשות במה שנקרא "אופן ספייס", מרחב עבודה פתוח ובו תאים משרדיים (Cubicle), סגורים למחצה שלמעשה חוסכים מקום ומאפשרים לאכלס הרבה עובדים בסביבה משותפת אחת. אך למרות החיסכון במקום ותחושת השיתופיות שהאופן ספייס מקנה, יש לו חיסרון אחד משמעותי: אין בו חלונות. לאור העובדה שאנשים רבים עובדים בתנאים כאלה, חוקרים רבים מתחילים בשנים האחרונות לבחון את ההשלכות הבריאותיות של עבודה בתנאים אלו. כעת מחקר חדש טוען כי אנשים שנמצאים בסביבה חשוכה ללא אור יום – עלולים להיחשף ליותר חיידקים.

 >> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

חוקרים מאוניברסיטת אורגון החליטו לבדוק את ההשפעה שיש לאור יום – ומחסור בו – על חיידקים ולפיכך על בריאותם של אנשים. החוקרים בנו מעין בית בובות עם חדרים שונים. בחלק מהחדרים היו חלונות זכוכית, חדרים אחרים נחשפו רק לאור אולטרה סגול וחדרים שנשארו בחשיכה. הם השתמשו באבק שנאסף מבתים אמיתיים באזור פורטלנד. הם השאירו את הבית המיניאטורי בחוץ, תוך שמירה על טמפרטורת חדר רגילה בחדרים שלו.

לאחר 90 יום (התקופה שבה אבק מחזיק, גם אם שאבתם) הם לקחו דגימות מהאבק וניתחו סוגים שונים של חיידקים שנמצאו בהם. מה שהם מצאו הפתיע אותם: בחדרים שהיו חשופים לאור יום היו פחות חיידקים. למעשה, המחקר הראה שחדרים מוארים הכילו כמחצית מכמות החיידקים שמסוגלים להתרבות, בהשוואה לחדרים חשוכים. בחדרים שהיו רק חשופים לתאורת UV היו קצת פחות חיידקים מהחדרים שהיו חשופים לאור יום.

עוד ב-mako בריאות:
>> פן או מחליק: מה הורס את השיער יותר?
>> מסירה איפור עם מגבונים? תפסיקי מיד
>> גילת אנקורי: "אמרתי לרופאה שלא אמשיך לחיות ככה"

הקשר המפתיע שבין אור טבעי לאיכות האוויר שאנו נושמים

מאחר שאנחנו מבלים כל כך הרבה זמן בחללים סגורים, מחקר זה יכול לשפוך אור (תרתי משמע) על הקשר שבין אוויר איכותי לאור יום. "אני חושבת שזה מחקר חדשני, משום שהם הסתכלו על ההשפעה של אור יום וגם בדקו אוכלוסיות חיידקים אמיתיות ואבק אמיתי מבתים", אומרת לינזי מאר, מרצה להנדסה סביבתית ואזרחית, המתמחה באיכות אוויר בחללים סגורים. מאר לא הייתה מעורבת במחקר.

המחבר הראשי של המחקר, אשקן פהימיפור, חוקר פוסט-דוקטורנט באוניברסיטת אורגון, אומר שהוא הופתע לגלות שאור יום ותאורת UV הפחיתו במידה דומה את כמות החיידקים בחדרים. "עד כה, תאורת יום (הארת בניינים באמצעות תאורה טבעית) סיפקה נוחות וסייעה לבריאות כללית. אבל כעת אנחנו יכולים להגיד שאור יום משפיע על איכות האוויר", אומר שותף נוסף במחקר, קווין ואן-דן וימלנברג.

בעתיד, החוקרים אומרים שהם היו רוצים לפתח מחקרים שיקבעו כמה אור נדרש כדי לחסל חיידקים, כך שאדריכלים יוכלו להתחיל לעצב בניינים בהתאם לכך.