בואו ונגלה לכם איך לרדת במשקל, כי טריליוני כתבות קודמות טרם עשו זאת, הא? ובכל זאת, מדי יום מתעוררים טיפים חדשים על האופן שבו נוכל לגרום לעצמנו להזיז את הגוף יותר, להתחבר לתחושת השובע ולאכול בריא יותר. וזה בדיוק מה שהולך להיות כאן. או כפי שהמומחים בכתבה טוענים: קבלו את הדרכים החכמות שבהן תוכלו להערים על הגנטיקה שלכם.

המיתוס שעליו גדלנו הוא שהשמנת יתר היא גנטית, ואם נולדתם להורים כבדי משקל, סיכוי סביר שדינכם נקבע כבר בלידה. אולם חוקרים מצאו כי עלייה במשקל אינה נגרמת על פי הגנטיקה, כי אם על ידי אפיגנטיקה – תורת מחקר די חדשה שטוענת כי גנים עשויים להתחזק או להתחלש על ידי גורמים סביבתיים כמו למשל לחץ, חומרים כימיים וכן, גם דיאטה.

"מה שאתם אוכלים ולא אוכלים עשוי להשפיע על הגנים שמפעילים אתכם", אומר קווין ל' שלינסקה, דוקטורט, פרופסור במחלקה למדעי המזון ותזונת האדם באוניברסיטת איווה. "אכילת מזונות לא נכונים, ליקויים בתזונה ובחירות באורח החיים כמו עישון יכולים להדליק או לכבות את העניינים".

רוצים לומר: גם אם נולדתם להורים שמנים, זה לא אומר שאתם חייבים להיות כאלה גם. זה נכון שיש משמעות לגנטיקה הזו בתחילת הדרך, אבל הנה כמה טריקים ערמומיים כיצד תנצחו אותה, כך לפי המומחים.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

הימנעו ממזון בקופסאות שימורים

הסיבה לכך טמונה בתרכובת הנקראת BPA, או ביספנול A שמשמש לייצור פלסטיק רך יותר. התרכובת נמצאת בכמה מכלי לאחסון מזון מפלסטיק, מוצצים ובקבוקי מיץ. מחקרים קישרו בין BPA לבעיות בריאות קשות, כולל סרטן השד, השמנה, פגיעה הורמונלית והאצת ההתפתחות המיני ולכן עשויה להיות לכך השפעה אפיגנטית על בני אדם. BPA דולף למאכלים שהם חומציים או שומניים, כמו עגבניות, טונה ופורמולה לתינוקות.

קופסאות שימורים (צילום: rfranca, Shutterstock)
מחקרים קישרו בין BPA לבעיות בריאות קשות, ביניהן השמנה | צילום: rfranca, Shutterstock

צאו כל בוקר לשמש

מחקר שפורסם בכתב העת PLOS ONE מצא כי חשיפה ישירה לאור השמש בין השעות שמונה בוקר ל-12 בצהריים מפחיתה את הסיכון לעלייה במשקל ללא קשר לרמת הפעילות, צריכת הקלוריות או הגיל. ייתכן כי אור הבוקר מסנכרן את חילוף החומרים שלך ו"עובד" על גני השומן שלך. מה גם שזו דרך נפלאה להתחיל יום, אבל זה כבר הקואצ'ר הפנימי שבנו מדבר.

מתעוררת בבוקר (צילום: צילום מסך מתוך ווטסאפ)
בין 8 ל-12 בבוקר | צילום: צילום מסך מתוך ווטסאפ

צמצמו שומנים רוויים וסוכרים

זה הלוא ידוע עד כמה שני אלו מזיקים לנו כשנצרכים במינונים גבוהים, אך החידוש כאן הוא הקשר שנמצא בין המזונות הללו לגנטיקה שלנו וכיצד הם "מעודדים" את הגוף שלנו לעלות במשקל. נמצא כי מזונות עשירים בשומנים רוויים גורמים לעלייה במשקל גם אם צריכת הקלוריות נשארת זהה. החוקרים מאמינים שיש גורם אפיגנטי בכך. השילוב של סוכר ושומן כונה "סביבה אובסוגנית" (תכונות סביבתיות או התנהגותיות שמניבות השמנה). באותו אופן שמכנים סביבה ובה פסולת רעילה - "סביבה מסרטנת".

מחזיקה דונאט (צילום: thomas-kelley-unsplash)
פחות מזה | צילום: thomas-kelley-unsplash

עוד ב-mako בריאות:
>> התרופה לקורונה כבר כאן, למה לא משתמשים בה?
>> מחקר חושף: ההרגל הנפוץ הזה גורם לעלייה במשקל
>> תביעה: רופאה צעירה מתה בעקבות זריקת אפידורל

מננו את השימוש באנטיביוטיקה

חיידקי המעיים שלנו ממלאים תפקיד גדול בשמירה על בדיקת גני השומן והם עוזרים "לאלף" את הנטייה הגנטית לעלייה במשקל ולסוכרת. כשאנחנו לוקחים אנטיביוטיקה, אנו למעשה יוצרים הפרעה בחיידקי המעיים שלנו ומערערים את יכולתם ליצור את אותן חומצות שומן קצרות (SCFAs) ששומרות על גני השומן שלנו.