שביזות יום א' היא אולי מונח שהתחיל כסלנג צבאי, אבל כל אדם ששייך לכוח העבודה יכול להזדהות ולאמץ אותו: התחושה המעיקה שמתחילה לחלחל לגוף כבר בשבת לפנות ערב, כשהמוח יודע שסוף השבוע נגמר ושבוע העבודה מתחיל. יש אנשים שנכנסים לדיכאון כבר במוצ"ש, אחרים מתקשים לישון, ויש כאלה שפשוט מסרבים לקום. מה אפשר לעשות בנידון, חוץ מלהתפטר ולהמשיך לישון?

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

החוקרת קאסי מוגילנר הולמס מאוניברסיטת UCLA בקליפורניה ביקשה לבדוק אם אפשר להקל את כאבי החזרה לשגרה של עובדים בארה"ב, ולצורך כך ניהלה מחקר בהשתתפות 400 נבדקים שנתבקשו לחשוף את הרגלי סוף השבוע שלהם. חצי מהנבדקים קיבלו הנחייה להתייחס לסוף השבוע כאל סוג של חופשה, בעוד החצי השני הונחה להמשיך בעניינו כרגיל.

אישה עשירה יושבת על ספרה עם מוחיטו (אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock)
גם בלי לשלם על זה | אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock

כאשר המשתתפים חזרו לעבודה ביום ראשון בבוקר (כלומר, יום שני במקרה של ארה"ב), בדקו החוקרים את רמות האושר שלהם באמצעות סקר וגילו שאנשים ששינו את הפרספקטיבה שלהם לגבי הוויקאנד היו, בגדול, שמחים יותר. המחקר הזה, אגב, התפרסם ב-Harvard Business Review.

שנה לאחר מכן, ב-2018, נערך מחקר המשך בהשתתפות 500 אנשים אחרים, ובו הונחו המשתתפים, מעבר להנחייה הראשונית, להגביל את כמות הכסף שהם מוציאים במהלך סוף השבוע. רמות האושר שלהם נמדדו לאורך כל סוף השבוע כדי לבדוק אם המגבלה הכלכלית אכן משנה משהו, והתוצאות, שפורסמו השנה, למרבה הפלא היו דומות מאוד.

עוד ב-mako בריאות:

>> 15 סימנים שאתם מזדקנים מהר
>> 6 מיתוסים על שינה שכולם מאמינים בהם
>> אתם חייבים להפסיק לזרוק את קליפת הלימון 

מסקנת החוקרים היא כזו: "אנשים שמתייחסים לסוף השבוע כאל חופשה הם לרוב מאושרים יותר", אמרה הולמס, "ובניגוד לחופשות רגילות, הבוסט הרגשי הזה לא חייב להיות יקר או מכלה זמן". כלומר, אנשים שעושים בוויקאנד דברים מרגשים, לא שגרתיים ומהנים במיוחד יתמודדו טוב יותר עם שבוע העבודה שלאחריו.