מחלות לב וכלי דם הם בין הגורמים העיקריים לתמותה מוקדמת בעולם המערבי. היום אנחנו יודעים שהדרך הטובה ביותר להתמודד עם מחלות אלו, היא למנוע אותן מלכתחילה על ידי ניהול אורח חיים בריא, הכוללת בין היתר הימנעות מעישון, שמירה על המשקל על ידי הקפדה על תזונה נכונה ופעילות גופנית. לחץ דם גבוה, כולסטרול גבוה וסוכר גבוה בדם הם גורמי סיכון משמעותיים למחלות לב וכלי דם - והם כולם יכולים להתפתח בשל השמנת יתר. לכן מומחים רבים מדגישים את החשיבות של תפריט בריא ומאוזן להפחתת הסיכון למחלות לב. כעת מחקר חדש חושף מידע נוסף על הקשר שבין תזונה למחלות לב, שיוכל לעזור לכם להפחית את הסיכון לפתח אותן. 

 >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

מחקר שפורסם בכתב העת הרפואי Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, השייך לאגודה העולמית לאנדוקרינולוגיה, מצביע על החשיבות של ארוחת הערב במניעת מחלות לב. כ-28 אלף אמריקאים השתתפו במחקר וענו על שאלות לגבי הרגלי התזונה שלהם. לאחר מכן, החוקרים בדקו אילו קשרים יכולים להיות בין צריכת סוגים שונים של שומנים, פחמימות וחלבונים בארוחת הבוקר מול ארוחת ערב - לבין שיעור מחלות הלב בקרב המשתתפים.

ארוחת הערב שמפחיתה את הסיכון למחלות לב

לא משנה באיזו שעה ביום, חשוב לצרוך ארוחה בריאה ומזינה, המורכבת משומנים בריאים, פחמימות מורכבות המכילות סיבים תזונתיים (כמו אורז מלא, שיבולת שועל, חיטה מלאה ועדשים), וחלבון רזה (כמו דג, טופו או עוף). אך נראה שלתזמון הארוחות יש גם השפעה לא קטנה על הבריאות שלכם. 

לפי החוקרים, מסקנות המחקר מצביעות על כך שארוחת ערב צמחונית, שמורכבת בעיקר מפחמימות מורכבות ומחלבון מן הצומח יכולות להפחית משמעותית את הסיכון למחלות לב, בהשוואה לארוחת ערב שמכילה פחמימות מעובדות וחלבון מן החי. תוצאות המחקר הראו שארוחת ערב צמחונית מפחיתה את הסיכון למחלות לב בלא פחות מעשרה אחוזים.  "תזמון ארוחות, יחד עם איכות הארוחות הם גורמים שחשוב לשקול כשבוחנים דרכים להפחית את הסיכון למחלות לב", ציינו החוקרים. 

סלט בריא (צילום:  Rebecca Fondren Photo, shutterstock)
שילוב מנצח: פחמימות מלאות ושומנים בריאים | צילום: Rebecca Fondren Photo, shutterstock

עוד ב-mako בריאות:
>> חשבה שזה צינון – והתברר שמדובר במחלה נדירה
>> חוקרים גילו שאנשים מסוימים מזדקנים מהר יותר
>> קולות לעיסה משגעים אתכם? מחקר חושף את הסיבה

נוסף על כך, החוקרים ציינו כי אף על פי שמומלץ תמיד להיצמד לתזונה בריאה, תוצאות המחקר מראות שצריכת מזון פחות בריא כמו פחמימות מעובדות ובשר נמצאה קשורה לסיכון מופחת למחלות לב, אבל רק אם הם חלק מארוחת בוקר (ולא מארוחת הערב). כלומר, אם אתם חייבים לאכול פחמימות מעובדות, עדיף שתאכלו אותן בארוחת הבוקר מאשר בשאר היום. אבל בכל מקרה ההמלצה הבריאה ביותר היא להימנע מצריכתם בכל שעה. 

זוהי לא הפעם הראשונה שמחקר מצביע על כך שכשזה נוגע למזון שנחשב פחות בריא (כזה המכיל שומן רווי ופחמימות מעובדות) - עדיף לאכול אותו (במתינות!) בשעות הבוקר מאשר במהלך היום. מחקרים אחרים הראו כי צריכת מזון שנחשב עתיר סוכר ולא בריא (כמו עוגת שוקולד) בשעות הבוקר יכולה אף לתרום לירידה במשקל בטווח הרחוק.