מי שסובל מצרבת כרונית נאלץ להסתמך על תרופות במרשם, רבות מהן נמנות בקבוצת תרופות ה-PPI (מעכבי משאבות פרוטונים), המיועדות להפחתת ייצור החומצה בקיבה. כעת מחקר חדש מראה קשר בין תרופות מסוג PPI לסיכון מוגבר ללקות בסרטן הקיבה.

תרופות מקבוצת PPI הן מבין התרופות הנפוצות ביותר בעולם לטיפול בצרבת, אך נראה שנטילה ממושכת עלולה להוביל להשלכות מסוכנות ביותר. מחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת הרפואי Gut חושף כי שימוש ארוך טווח בתרופות מסוג זה (הנסחרות בישראל בשמות אומפרזול, אומפרדקס ולוסק) – עלול להגביר סיכון לסרטן הקיבה בקרוב ל-250 אחוז.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

מחקרים קודמים הראו כי קיימים סיכונים בנטילת תרופות מסוג PPI, במיוחד בקרב אנשים שנדבקו בחיידק ההליקובקטר פילורי, חיידק נפוץ ביותר שמצוי ב-90 אחוז מהאנשים מעל גיל 65. המחקרים גילו כי אנשים הלוקים בחיידק זה ונוטלים תרופות PPI נמצאים בסיכון מוגבר ללקות בדלקת רפידת הקיבה, מצב המקדים לסרטן הקיבה.

"כדאי להימנע משימוש ממושך שלא לצורך"

במחקר הנוכחי, החוקר איאן וונג מהקולג' האוניברסיטאי של לונדון יחד עם קולגות, ניתחו מידע רפואי של תושבי הונג קונג וזיהו 63,397 מבוגרים שעברו טיפול תרופתי נגד הליקובקטר; תרופה מסוג PPI ושני סוגי אנטיביוטיקה. לאחר שהזיהום נעלם, אותם אנשים עברו בקרה בממוצע של שבע וחצי שנים, במהלכן 3,271 מהם המשיכו ליטול תרופות מקבוצת PPI (בממוצע של שלוש שנים), בעוד ש-21,729 האחרים השתמשו בתרופה אחרת נגד צרבת, מסוג חוסמי H2.

עוד ב-mako בריאות:
>> זה מה שקורה לגוף כשמפסיקים לקיים יחסי מין
>> הגיעה לעשות החלקה וגוונים ויצאה עם צלקות
>> חייכו! מצאנו טריק פשוט להלבנת שיניים בבית

מתוך כלל 63,397 האנשים שנטלו את הטיפול המשולש, 153 מתוכם פיתחו סרטן קיבה. אך מטופלים שלקחו תרופות מסוג PPI היו בסיכון גבוה יותר פי 2.44 ללקות בסרטן, בעוד שאלו שנטלו חוסמי H2 לא הראו שום סיכון לסרטן. "מעכבי משאבות פרוטונים (PPI), הם טיפולים חשובים נגד זיהום של הליקובקטר פילורי והסיכונים שלהם נמוכים לטיפול קצר-טווח", אומר החוקר הראשי איאן וונג. "עם זאת, כדאי להימנע משימוש ממושך שלא לצורך".

חשוב לציין כי החוקרים הכירו בכך שמדובר במחקר תצפיתי, אז לא ניתן להסיק חד משמעית כי תרופות ה-PPI הן הסיבה לסרטן הקיבה. עם זאת, עדיין מדובר בממצאים מדאיגים שעלולים להראות כי מחקרי העבר שנעשו על תרופות ה-PPI היו בכיוון הנכון. אולם, מדובר בסיכון, שלפי המחקר הנוכחי הוא עדיין יחסית נמוך. לפי המחקר, שימוש ארוך-טווח בתרופות מסוג PPI נקשר לארבעה מקרים נוספים של סרטן קיבה, מתוך 10 אלף איש בשנה. לכן נדרשים מחקרים נוספים כדי לבחון את הקשר הזה לעומק.