אין ספק שהרפואה התקדמה רבות ב-20 השנים האחרונות והיא מאפשרת לנו לעשות דברים שלא חשבנו שיהיו אפשריים. אך דבר אחד שהרפואה טרם הצליחה לעשות זה לזהות סיכון למוות מוקדם בטווח זמן רחוק. לרוב, מצליחים רופאים לשער סיכון למוות מוקדם בטווח זמן של עד כשנה.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

אך מה אם יכולנו לשער סיכון למוות חמש או 10 שנים לפני כן? כאמור, כרגע אין מענה לזה, אך אולי בקרוב יהיה. מחקר חדש הצליח לחשוף 14 סמנים ביולוגיים (אינדיקטורים לזיהוי מחלה ורמת התפתחותה) בדם האנושי, שעשויים להיות קשורים לתמותה ולפיכך יכולים לנבא סיכון למוות בטווח זמן של 5-10 שנים.

מדויקים יותר מגורמי סיכון קונבנציונליים

המחקר פורסם לאחרונה בכתב העת המדעי Nature Communications והוא נעשה על ידי צוות חוקרים באוניברסיטת ליידן. "אין הסכמה כוללת לגבי ההרכב האולטימטיבי של סמנים ביולוגיים לחיזוי תמותה לטווח ארוך (5-10 שנים)", מסבירה אלין סלגבום, אפידמיולוגית מולקולרית וחוקרת הזדקנות שהשתתפה במחקר.

בדיקת דם (צילום: Alexander Raths, shutterstock)
מדויק יותר מגורמי סיכון קונבנציונליים כמו כולסטרול ויתר לחץ דם | צילום: Alexander Raths, shutterstock

במהלך המחקר, נבדקו כ-44 אלף דגימות דם מאנשים מ-12 מאפיינים דמוגרפיים שונים. גילי המשתתפים נעו בין 18 ל-109 וכולם היו ממוצא אירופאי. מממצאים שעלו במחקרים שנעשו בהמשך, כ-5,500 מתוך ה-44 אלף המשתתפים מתו. כאשר הסתכלו על המידע, שכלל 226 סמנים ביולוגיים מטבוליים, החוקרים הצליחו לזהות 14 סמנים ביולוגיים שכל אחד מהם קשור לתמותה.

עוד ב-mako בריאות:

>> אם לשניים: "כך ירדתי 12 וחצי ק"ג תוך חודשיים וחצי"
> האם באמת גברים "נדלקים" מהר יותר מנשים?

>> 7 סיבות מדאיגות לכך שאתם נרדמים מהר מדי

כדי לאמוד את מידת האמינות של אותם סמנים ביולוגיים, החוקרים ניתחו אותם מול מידע שנלקח מכ-7,000 מטופלים מפינלנד שנחקרו בשנת 1997. מתוכם, 1,213 מתו ונמצא כי 14 הסמנים הביולוגיים הצליחו "לנבא" את הסיכון למוות בטווח זמן של 5-10 שנים, בדיוק של כ-83 אחוזים. סמנים אלו נמצאו מדויקים יותר מגורמי סיכון קונבנציונליים, כמו לחץ דם גבוה וכולסטרול.

אם מחקרים נוספים שייעשו בנושא יתמכו בתוצאות של המחקר הנוכחי, החוקרים מאמינים כי ניתן יהיה להשתמש בסמנים אלו לטובת הנחיית מטופלים על ידי הרופאים שמטפלים בהם. בדיקת אחוזי תמותה לטווח ארוך תוכל לאפשר לאנשים לקבל טיפול רפואי בהתאם ואף תאפשר הארכת חייהם של מטופלים רבים.