הרשת גועשת בנושא הסכנות שבאכילת צ'יפס וטוסטים, בטענה שהם מכילים את החומר אקרילאמיד שנחשב למסרטן. אך למעשה, הימצאות החומר במזונות עמילניים שחוממו בטמפרטורות גבוהות התגלתה כבר בשנת 2002. "הממצאים האלה קיימים כבר יותר מ-10 שנים, זה חדשות ישנות לנו הדיאטניות" אומרת דנה ויינר, דיאטנית קלינית עמותת עתיד ומנהלת היחידה לתזונה ודיאטה בבי"ח שיבא. "וכמובן שאף אחד לא חשב מעולם שטוסט וצ'יפס הם מזונות בריאים מלכתחילה".

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

אז האם הפאניקה מוצדקת? ומה באמת לא בריא כאן? אקרילאמיד נוצר כאשר לוקחים מזונות עמילניים, כלומר, פחמימותכמו תפוחי אדמה, אורז, פסטה ולחם, ומבשלים אותם מעל 200-250 מעלות צלזיוס. "התהליך עצמו של חימום מזונות כאלה גורם לייצור אקרילאריד, מולקולה שידועה כמסרטנת. אם אנחנו אוכלים הרבה מזה על בסיס יומי, זה יכול להשפיע על הבריאות שלנו. עם זאת, חשוב לשים לב שהמחקר הנוכחי מצא קשר נסיבתי בלבד. עוד אין הוכחה מספיק טובה שהמולקולה הזאת, כשהיא מגיעה מהאוכל, יכולה לגרום לנו לחלות בסרטן. המחקר הנוכחי מתבסס על עדויות של אנשים, ולא על ניסויים תחת פיקוח – כלומר שמדובר בעוד גורמים רבים שמשפיעים על הבריאות מלבד אכילת המזונות האלה".

צ'יפס (צילום: istockphoto)
אנשים אכלו צ'יפס מאות שנים ושרדו | צילום: istockphoto
עוד ב-mako בריאות:
>> תשכחו מפליאו: הדיאטה הויקטוריאנית שתאריך לכם את החיים
>> תשכחו מגלולות: אלפי גברים הולכים לעיקור
>> זהירות: יום כיף בספא זה לא כזה תמים

ולפני שאתם זורקים את הטוסטר לפח, חשוב שתיקחו דברים קצת בפרופורציות. "לאחר הפאניקה שהתעוררה מתוך סערת הבשר המשומר, הגיעה הפאניקה של הצ'יפס והטוסט", אומרת רחל גרנות, יועצת תזונה ומנחת סדנאות לירידה במשקל. "זה חשוב שאנשים יבינו שעדיין אפשר לאכול הכל, פשוט לצמצם את הצריכה. הרי, כולם יודעים שנקניקיות זה לא בריא, בדיוק כמו שיודעים שצ'יפס זה לא בריא, ואף אחד שעסק בבריאות לא יגיד אחרת. חשוב ללמוד מזה שצריך לצמצם צריכה של מאכלים לא בריאים, אבל כמובן שלשים הכל בפרופורציות, בכל זאת, מדובר במחקר קטן עם מדגם קטן, אנשים אוכלים צ'יפס כבר מאות שנים ושורדים".

טוסט זה בעצם בריא

גרנות מציינת בטמפרטורות גבוהה מזונות עם עמילן משחררים את המולקולה הזו, אך אם לא נטגן פחמימות עד מוות, ולא נשרוף את הטוסט, הכל בסדר. "כל עוד לא אוכלים צ'יפס יום ולילה, זה בסדר גמור. ולגבי טוסט, זה נהדר מבחינה תזונתית. שילוב בין פחמימה לבין גבינה יוצרת חלבון מלא – רק ברגע שתעשו את זה פחות שרוף, ותוסיפו לכם ירקות בצד-  זו ארוחה טובה ומזינה לכל דבר. לא כל מה שמהיר שווה לג'אנק. זה טוב בעיקר לצמחונים שלא אוכלים חלבונים מלאים מן החי".

אגב, יצור המולקולה הזו לא מוגבל רק לצ'יפס ולטוסטים, כל פחמימה שמחוממת יתר על המידה יכולה להכיל את החומר. "גם חטיפי צ'יפס, גם תפוח אדמה במדורה ואפילו דגני בוקר מכילים את החומר הזה", אומרת ויינר, "לכן עדיף להימנע מצריכה מוגברת של המאכלים האלה, ולבחור פחמימות שבושלו בישול קצר יותר, כמו הקפצה, או בישול בטמפרטורות נמוכות יותר – עד 180 מעלות, ובכלל, כדאי לאכול יותר מזון טרי שעבר פחות עיבוד".

>> מחלת המין החדשה: איך מגלים ואיך מטפלים?