בין שזה מול המחשב בעבודה, באוטו בדרך לשם, בתחבורה ציבורית, בזמן הארוחות, בבילויים כמו הצגות תיאטרון וסרטים, או בבית מול הטלוויזיה – בני אדם כיום מבלים את רוב החיים שלהם בישיבה, וזה הגיוני, אבל ממש לא בריא.

מחקר שפורסם במגזין American Heart Association אסף נתונים מ-3,592 אפרו-אמריקאים שנרשמו להשתתף בו, וגילה כי אנשים שבילו יותר מ-4 שעות בישיבה מול הטלוויזיה בכל לילה הגדילו את הסיכוי שלהם ללקות בהתקף לב בלא פחות מ-49 אחוז, לעומת אלה שישבו במשך פחות משעתיים.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

עם זאת, וזה החלק הבאמת מעניין – מתברר שיש סוגים מסוימים של ישיבה שבריאים יותר מאחרים. המחקר מצא כי אנשים שדיווחו כי הם יושבים שעות רבות במהלך העבודה לא הגבירו משמעותית את הסיכון שלהם לחלות במחלות לב מאשר אנשים שדיווחו כי הם בקושי יושבים במהלך היום. "אני לא טוענת שאין שום סיכונים בריאותיים כאשר יושבים במהלך העבודה", אומרת מנהלת המחקר דוקטור ג'נט גרסיה מאוניברסיטת מרכז פלורידה, "אבל תוצאות המחקר שלנו מראות כי כדאי יותר להתמקד בשבירת שגרת הישיבה מול הטלוויזיה בבית".

במהלך המחקר, שנמשך יותר משמונה שנים וחצי, נרשמו בקרב המשתתפים 129 מקרים של התקפי לב ו-205 מקרי מוות, שגרמו לחוקרים להסיק מסקנות בנוגע להשפעות הישיבה בבית: "ההבדל הגדול בין ישיבה בבית לישיבה בעבודה הוא שישיבה בבית היא לרוב נייחת ללא הפרעות. במשרד מדי פעם קמים לעשות קפה, לבקר עובדים אחרים, ללכת לישיבות, להוציא משהו מהמדפסת", אומרת גרסיה. "אפילו כשיושבים מול המחשב מדי פעם מסתובבים או מתמתחים, וזה אולי לא נראה כמו פעילות גופנית מי יודע מה, אבל כל פעילות קטנה חשובה. בבית, לעומת זאת, פשוט שורצים מול הטלוויזיה עם תזוזה מינימלית, וזה בדרך כלל קורה בערב כשאנחנו עייפים, או שאנחנו אוכלים את הארוחה הגדולה של היום".

כמו כן מציינת גרסיה כי אנשים שיושבים יותר זמן מול הטלוויזיה פחות נוטים לעסוק בפעילויות פנאי אחרות שדורשות מהם להיות יותר אקטיביים, ולרוב יפתחו הרגלים נלווים כמו עישון, שתיית אלכוהול ואכילה לא מאוזנת. "זאת לעומת עובדים צעירים יותר בעלי הכנסה גבוהה, שאמנם יושבים רוב היום בעבודה אבל במקביל אוכלים בריא ומתעמלים יותר במהלך שעות הפנאי".

המחקר כמובן מביא בחשבון שמעורבים פה גם גורמים סוציואקונומיים, וכי אנשי "צווארון כחול" פעילים יותר במהלך שעות העבודה מאשר אנשי "צווארון לבן". כלומר אנשים שיושבים יותר במהלך יום העבודה שלהם הם לרוב אנשים משכילים יותר ובעלי משכורת גבוהה יותר. ובכל זאת – ישיבה מול הטלוויזיה עדיין מזיקה יותר לכולם: "מה שהולך ומתחוור הוא שהזמן שאנחנו מבלים בישיבה משפיע ישירות על בעיות בריאותיות אחרות מעבר לזה", אומרת גרסיה.

עוד ב-mako בריאות:

>> "אם אתם רואים את הסימן הזה, תיבדקו במהירות"
>> משרד הבריאות: היזהרו משימוש בתבלינים האלה
>> רוב הנשים לא יודעות שהדבר הזה גורם לסרטן שד
 

כמו כן, למרות שהממצאים במחקר קשורים ספציפית לאוכלוסייה השחורה באמריקה, שסובלת מאחוזים גבוהים יותר של מחלות לב, שבץ ומחלות דם בכל הגילאים בהשוואה לאוכלוסייה הלבנה, החוקרים מדגישים כי כל האנשים צריכים לקחת אותם ברצינות, בייחוד כאלה שנוטים לצפות במספר גדול של פרקים בסדרה בבת אחת.

הפתרון? "אפילו אם אתם לא מרגישים שאתם יכולים לוותר על בינג' מתמשך של הסדרה האהובה עליכם, תשקלו ברצינות הפסקת הליכה של 30-45 דקות אחר כך!", מסכמת גרסיה.