ממוצע שעות העבודה בישראל הוא מבין הגבוהים בהשוואה למדינות אחרות ב-OECD. ברור כי לשעות עבודה ארוכות יש השפעה על הבריאות שלנו, מתשישות, שחיקה ועד לעצבנות יתר. אך כעת נראה שיש לעבודה מרובה השפעה בריאותית אף חמורה יותר. לפי מחקר שפורסם אתמול, נשים נמצאות בסיכון גבוה יותר לסוכרת כשהן עובדות יותר שעות.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

המחקר פורסם בכתב העת המדעי BMJ Open Diabetes Research & Care והוא יספק לכל אישה סיבה טובה לעבוד קצת פחות. החוקרים בחנו מידע שנאסף מ-7,065 קנדים במשך 12 שנה. הם גילו שנשים שעובדות 45 שעות או יותר בשבוע נמצאות בסיכון גבוה יותר ב-63 אחוז ללקות בסוכרת, בהשוואה לנשים שעובדות בין 35 ל-40 שעות בשבוע. ההשפעה פחתה מעט כשהובאו בחשבון גורמים נוספים כמו עישון, פעילות גופנית, צריכת אלכוהול ומדד BMI. מנגד, גברים שעבדו יותר שעות לא נמצאו בסיכון גבוה יותר לסוכרת.

"מקומות עבודה צריכים בהחלט לסייע לאנשים לעבוד פחות"

לא ברור מדוע ישנם הבדלי מין מבחינת הסיכון הבריאותי, אבל זה עלול להיות קשור למה שנשים עושות בזמנן החופשי. "אם חושבים על כל העבודה ללא תשלום שהן עושות כשהן לא בעבודה, כמו מטלות בבית, הן פשוט עושות יותר מגברים וזה יכול להיות מלחיץ – ולחץ משפיע על הבריאות", אמרה מאהי גילברט-ווימט, שהשתתפה במחקר ועוסקת בנושא זה 12 שנה.

לרוב נשים שעובדות במשך שעות ארוכות נוטות לקבל שכר נמוך יותר מגברים. "גם כשגברים ונשים עושים עבודה דומה, נשים מרוויחות פחות. מובן שזה ישפיע על בריאותן של נשים", הסבירה גילברט-ווימט. מחקרים קודמים הראו שגברים שעובדים שעות ארוכות יותר במשכורת נמוכה חשופים לסיכון גבוה לסוכרת. למרות שמחקרים אחרים תיארו את התאוריה כ"שנויה במחלוקת", חוקרים רבים מצאו קשר בין אנשים שעובדים יתר על המידה לסוכרת.

אישה מנקה וגבר יושב על הספה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
עבודות הבית מוסיפות לעומס בקרב נשים | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
עוד ב-mako בריאות:
>> הטיפ הסודי של קים יעזור לכם לירידה במשקל
>> אחת ולתמיד: כמה כוסות קפה כדאי לשתות ביום?
>> "אם יובל לא היה מגיע בזמן לבי"ח, הוא היה מת"

אורפאו באקסטון, מרצה לבריאות התנהגותית באוניברסיטת פנסילבניה (שלא היה מעורב במחקר, אך ביצע מחקרים דומים), טוען כי ישנו גורם נוסף שעשוי להשפיע על הסיכון המוגבר של נשים לסוכרת והוא ששעות עבודה ארוכות משפיעות על התזונה. נשים עלולות להזניח את התזונה שלהן, להימנע מפעילות גופנית ולישון פחות. מחקרים אחרים הראו כי טענה זו נכונה. באקסטון, שחוקר את ההשלכות הבריאותיות של מחסור בשעות שינה, מצא כי אפילו אם תשנו פחות במש שבוע בלבד, זה יכול להגביר את הסיכון לסוכרת.

ההשערות אומרות שמחלת הסוכרת עתידה להיות מעמסה משמעותית על כלכלת העולם. עד 2030, משערים כי 439 מיליון אנשים יחיו עם סוכרת, עליה של 50 אחוז ממספר האנשים שסובלים מסוכרת (נכון ל2010). "מקומות עבודה צריכים בהחלט לסייע לאנשים לעבוד פחות", אומרת גילברט-ווימט. "בסופו של דבר, בריאות העובדים תלויה בזה". כולנו תקווה שהמסר הזה יחלחל לחברות שונות בארץ המעסיקות נשים וגם לגברים שחיים עם נשים, שמשום מה עדיין ב-2018 רבים מהם סבורים כי מטלות הבית וטיפול בילדים הן נחלתן הבלעדית של נשים.