קיימים זנים שונים של מריחואנה, המיועדים לרוב למטרות שונות, ביניהם זן האינדיקה ידוע בתור הסוג שמתאים לאנשים הסובלים מבעיות שינה ויש המשתמשים בו להפגת מתחים. לכן, רבים בוחרים לצרוך זן זה לפני שהם הולכים לישון. אבל המציאות היא מורכבת הרבה יותר מזה – מריחואנה משפיעה על השינה בדרכים שונות ומשונות.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

מחקרים מראים שהסיבה לכך טמונה במספר גורמים, אחד מהם הוא מורכבות תהליך השינה, הכולל מספר שלבים, שמשפיעים אחרת על המוח. מעבר לכך, מריחואנה משפיעה באופן שונה על אנשים עם הרגלי שינה שונים; השפעתה של המריחואנה אצל אנשים בעלי דפוסי שינה נורמליים לא תהיה זהה להשפעתה על אנשים הסובלים מבעיות שינה.

אצל אנשים בעלי הרגלי שינה רגילים, מריחואנה עשויה לזרז את תהליך ההירדמות ולהאריך את זמן השינה. מחקר קבע כי CBD, רכיב שהוא לא פסיכואקטיבי בקנאביס, מקושר למשך שינה ארוך יותר. אבל לא הכל מושלם – מינון גבוה של THC לפני השינה עלול לגרום לאפקט "הנגאובר". אל תדאגו, זה לא כולל הקאות וכאבי ראש חזקים, אלא תחושה של חוסר מרץ ועייפות שנמשכת בתחילת היום. בקיצור, יהיה לכם מאוד קשה להתעורר.

עישון סמים (צילום: Shutterstock/Kovalev Maxim)
חייבים להמשיך ולבדוק לעומק את ההשפעה של מריחואנה על השינה | צילום: Shutterstock/Kovalev Maxim
עוד ב-mako בריאות:
>> מה ישיבה ממושכת עושה לישבן שלנו?
>> לא רק מחלת נפש: מתי צריך ללכת לפסיכולוג?
>> למה לא כדאי לכם להתקלח לפני העבודה?

לעומתם, אנשים הסובלים מהפרעות שינה וצורכים מריחואנה מסוג אינדיקה יחוו משהו קצת אחר. על פי מחקרים, מטופלים המדווחים על בעיות שינה חווים שיפורים שונים במצבם הבריאותי לאחר צריכת מריחואנה - ביניהם ירידה משמעותית בהפרעות במהלך השינה, סבירות נמוכה שרצף שנתם יקטע והם יתעוררו בשעות מוקדמות וכן עלייה באיכות השינה, שלא פוגעת במשך השינה.

מה קורה לשינה כשמפסיקים לצרוך מריחואנה?

כמו בערך כל דבר בחיים, גם כאן יש תופעות לוואי, וכאלה שכדאי לא להתעלם מהן. מחקר שנערך ב-2008 ובדק את הקשר שבין מריחואנה לדפוסי שינה, מצא כי אמנם המטופלים דיווחו על שיפור בהרגלי השינה שלהם, אך כש-76 אחוזים מהם הפסיקו לצרוך מריחואנה, הם החלו לסבול מבעיות מגוונות בשינה, כמו נדודי שינה, חלומות מוזרים וירידה משמעותית באיכות השינה. המסקנה מכל זה היא שחייבים להמשיך ולבדוק לעומק את ההשפעה של מריחואנה על השינה, גם כדי לעזור לאלו הסובלים מהפרעות שינה וגם כדי להזהיר מפני תופעות לוואי שעשויות להשפיע לרעה על המוח בדרכים שלא הכרנו.

>> לא ידענו: מה גורם לפטמות שלנו להזדקר?