האם הילדים שלכם בטוחים לחלוטין כשהם חגורים בכיסא מאחוריכם ברכב? לא בטוח. מחקר חדש שנערך באוניברסיטת אינדיאנה שבארה"ב מצא נוכחות משמעותית של חומרים מעכבי בעירה רעילים ב-15 מתוך 18 דגמי כיסאות ילדים שנבדקו. כל הכיסאות, אגב, יוצרו בין ינואר 2017 לפברואר 2018 במקומות שונים כמו סין, קנדה וארה"ב. בסך הכל בחנו החוקרים 36 דוגמאות שונות של בד וקצף-זיכרון מתוך הכיסאות, והממצאים די מדאיגים.

"תחליפים מעכבי בעירה חדשים, שמשווקים לציבור כבטוחים לשימוש, אורבים בתוך מוצרי ילדים מבלי שנבדקו כראוי ועלולים להוות סיכון בריאותי עבור הילדים", אומרת החוקרת מרתה ונייר, שהשתתפה במחקר. "השפע הגדל של כימיקלים מעכבי בעירה במושבי בטיחות לילדים והחשיפה הכימית שהילדים מקבלים כתוצאה מכך הם גורם לדאגה".

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

בדגימות שנלקחו נמצא לראשונה ריכוז גבוה של שתי תרכובות זרחניות מחזוריות (PMMMP), שהשפעתן הבריאותית עדיין לא ידועה, ובהן נעשה שימוש כחומרים מעכבי בעירה במקום תרכובות אחרות שכבר ידועות כרעילות. הן נמצאו ב-34 מתוך 36 הכיסאות שנבדקו, וברמות גבוהות יותר משל חומרים מעכבי בעירה רגילים. כמו כן נמצאו לראשונה שתי תרכובות נוספות (TDTBPP ו-RDP), שגם השפעתן לא ידועה.

כמו כן, תרכובות מסוג דיפניל אתרים רב-מוברמים (PBDE) נמצאו ב-75 אחוז מהכיסאות, למרות שהן נאסרו לשימוש בארה"ב מאז שנת 2013, עם זאת החוקרים מציינים כי הריכוזים שלהן היו נמוכים מאוד, כך שמדובר ככל הנראה בשאריות ולא בשילוב מכוון שלהן. לעומת זאת, תחמוצת decabromodiphenyl, אשר קשורה בתופעות לוואי כמו הפרעות הורמונליות, עקה חמצונית ובעיות בבלוטת התריס, נמצאה ברמות גבוהות ב-4 דוגמיות, מה שמרמז על כך שהיא כן נוספה בכוונה.

ילדים נמצאים בקבוצת סיכון גבוהה יותר לחשיפה לחומרים מרעילים כגון אלה כיוון שהם קטנים יותר ונוטים להכניס את ידם לפה לאחר שנגעו בכל מה שבסביבתם. הסיכונים הבריאותיים בחומרים מעכבי בעירה עלולים לגרום לעיכוב בהתפתחות המוח, נזק לכבד ואפילו סרטן, וההשפעות ניכרות בעיקר בתקופת הקיץ בה המושבים מתחממים ופולטים מולקולות רעילות למחזור האוויר הסגור.

עוד ב-mako בריאות:

>> פן או מחליק: מה הורס את השיער יותר?
>> מסירה איפור עם מגבונים? תפסיקי מיד
>> גילת אנקורי: "אמרתי לרופאה שלא אמשיך לחיות ככה"
 

המחקר הנוכחי לא מציין שמות של מותגים ספציפיים שנבדקו בתחום כיסאות התינוקות, ואף מבהיר כי הם נשלחו אליו בעילום שם מאת ארגון The Ecology Center. אותו ארגון בדק לפני כשלוש שנים 15 מותגים שונים, וקבע אז כי המותגים הכי לא בטיחותיים הם Baby Trend, Graco ו- Orbit Baby G3 Toddler, בעוד Clek ו-Britax נמצאו בטוחים לשימוש יחסית. האתר ציין לחיוב את חברת Britax שהתחייבה לשפר את בטיחות מוצריה ולהפסיק להשתמש במעכבי בעירה רעילים.