כל אדם יורש את תכונותיו מאביו ומאמו. תכונות כמו צבע עיניים, גובה, מבנה גוף ואפילו הפוטנציאל לפתח מחלות, מגיעות מחציתן מהאב ומחציתן מהאם. אך תכונות מסוימות עוברות אלינו בתורשה רק מאמנו.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

במרכזם של רוב סוגי התאים בגופנו קיימת מעין "כספת" שבתוכה שמור הצופן הגנטי של התכונות שלנו. המקום השמור הזה הוא גרעין התא והמידע על כל התכונות מקודד בתוך מולקולות ה-DNA המצויות בו.

אך הגרעין איננו המקום היחיד שאפשר למצוא בו DNA בתא. מבנים מיוחדים בתוך התא, שנקראים מיטוכונדריה (ביחיד: מיטוכונדריון), מכילים גם הם DNA. לפי ההשערה, מקורם של האברונים הללו בחיידק שפלש לתוך התא של אחד מאבות אבותינו האבולוציוניים לפני מיליוני שנים, נטמע בו, אבל שמר על הצופן הגנטי שלו.

כאשר זרע חודר לביצית ומפרה אותה, הוא מעביר לה את מולקולות ה-DNA שלו שמקורן בגרעין התא וכך תורם מחצית מתכונותיו של האב לעובר. ומה בנוגע ל-DNA המיטוכונדרי של הזרע? הוא מושמד מיד לאחר שהזרע חודר את הביצית ולא נשאר ממנו כל שריד.

עוד ב-mako בריאות:
>> זהו סיפורה של ילדת המבחנה הראשונה בעולם
>> החלבון הכי טוב בעולם נמצא בכל בית, והוא מגעיל
>> סלמון ובטטה: 9 הארוחות הכי בריאות שיש 

רק תכונות האם שורדות

מחקר חדש מאוניברסיטת קולורדו בארה"ב הצליח לזהות את מנגנון הריסת ה-DNA המיטוכונדרי בזרע. מיד לאחר שהזרע חודר לביצית מופעל בו חלבון בשם CPS-6  שהורס את מולקולות ה-DNA המצויות במיטוכונדריה. בנוסף, גם הביצית נרתמת להשלמת התהליך ומגייסת את מערכת פינוי הזבל התאית שלה כדי לפנות את שאריות המיטוכונדריה הזרות מחלל התא.

זרעונים מנסים להפרות ביצית (צילום: istockphoto)
בעובר המתפתח שורדים רק המיטוכונדריה של האם, יחד עם ה-DNA המיטוכונדרי | צילום: istockphoto

כך קורה שבעובר המתפתח שורדים רק המיטוכונדריה של האם, יחד עם ה-DNA המיטוכונדרי האצור בהם. תכונות שמקודדות ב-DNA המיטוכונדרי יעברו בירושה לצאצאים רק מהאם. החוקרים הבחינו שכאשר תהליך הסרת המיטוכונדריה האבהית התעכב, העוברים נטו להתפתח בצורה לא תקינה ולרוב מתו. הממצאים מראים כי ה-DNA המיטוכונדרי האבהי מפריע בדרך כלשהי להתפתחות התקינה של העובר, אך עדיין לא ברור מדוע.

דרך נוספת לקבל תכונות מהאם היא במנגנון התאחיזה הגנטית, כלומר קשר בין גֵנים שנוצר בגלל הקירבה ביניהם לאורך מולקולות ה-DNA. אפשר לראות בתהליך הזה מעין מבצע של 1+1 במרכול: קנו דגני בוקר וקבלו עיתון במתנה.

יש תכונות גנטיות שמצויות על מולקולת DNA גדולה שנקראת כרומוזום X. לנשים יש שני כרומוזומי X ואילו לגברים יש כרומוזום X אחד, וכרומוזום Y, שהוא קצר יותר ויש בו פחות חומר גנטי. לכן, כשצאצא יורש מאמו אחד משני כרומוזומי X שלה, הוא יקבל איתו את התכונות הגנטיות המצויות עליו, ממש כמו העיתון במרכול.

 

* יעל גרופר מאסטרנטית במכון ויצמן למדע וכותבת באתר מכון דוידסון לחינוך מדעי