מחקר שנעשה בלייפציג מצא כי ההיפוקמפוס – אזור במוח האחראי בין היתר על הזיכרון, חוש הניווט ומצב הרוח שלנו, משנה את גודלו במהלך המחזור החודשי של האישה.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

ראשית, חשוב להבהיר למה מתכוונים כשמתייחסים ל"מחזור חודשי"; מדובר ברצף של שינויים פיזיולוגיים המתרחשים אצל נשים בגילאי הפריון. המחזור החודשי כולל בתוכו מספר שלבים כאשר אחד מהם הוא הווסת, הדימום. כיוון שרבים נוהגים לכנות את הווסת "מחזור", זה עשוי ליצור בלבול – לכן ראשית יש להבין כי המחזור החודשי בשפה הרפואית הוא אינו רק הדימום, אלא כל השלבים.

מחקרים שנעשו בעבר על ההיפוקמפוס מצאו כי גודלו עשוי להשתנות, בהתאם לשינויים סביבתיים. מחקר מפורסם שנעשה על נהגי מוניות בלונדון, גילה שאזור ההיפוקמפוס אצלם גדל משמעותית, כיוון שהם מתבקשים לזכור בעל פה רחובות, נקודות ציון ויעדים שונים. אולם, מחקר זה הוא הראשון שמציע כי גודל ההיפוקמפוס אצל נשים משתנה בהתאם לשינויים הורמונליים במהלך המחזור החודשי. כאשר רמות ההורמון אסטרוגן עולות – ההיפוקמפוס גדל וכאשר הרמות יורדות הוא מתכווץ חזרה.

עוד ב-mako בריאות:
>> אם תאכלו את זה בארוחת הבוקר שלכם אתם תרזו
>> מה הסיכוי שגם אתם על הקשת האוטיסטית?
>> האם דיאטת 17 הימים שווה את זה?

החוקרים רצו לחקור לעומק תופעה הנקראת "הפרעה דיספורית קדם וסתית". מדובר במצב חמור של תסמונת קדם וסתית (PMS), המתאפיין במצבי רוח קיצוניים, עייפות ודיכאון. בדומה ל-PMS הפרעה זו משפיעה על נשים בשלב שאחרי הביוץ ולפני הופעת הוסת. ד"ר יוליה סשר, החוקרת הראשית במחקר מקווה שמחקרים עתידיים יסייעו להבין אילו נשים פגיעות יותר להפרעה דיספורית קדם וסתית ולמחלות נפשיות אחרות, מדוע הן רגישות יותר וכיצד ניתן למצוא להן טיפול מתאים.

אישה כועסת (צילום: pathdoc, Shutterstock)
הפרעה דיספורית קדם וסתית גורמת למצבי רוח קיצוניים | צילום: pathdoc, Shutterstock

המשמעות החשובה במחקר זה טמונה בכך ששינוי בגודל ההיפוקמפוס אצל נשים בריאות, עשוי להעיד על תגובה של המוח שנועדה לפצות על השינויים ההורמונליים המתחוללים בגופן של נשים – במטרה לשמור על התנהגות עקבית ולמנוע מצבי רוח משתנים ודיכאון. בכך, יוכל המחקר לסייע בעתיד להבין מצבים רפואיים שבהם המוח אינו מצליח לווסת את השינויים ההורמונליים וגורם להפרעות כמו הפרעה דיספורית קדם וסתית. 

יחד עם זאת, ממצאיו של מחקר זה הגיעו ממשתתפת אחת, אישה בריאה שעברה 30 סריקות מוח במהלך 4 מחזורים חודשיים. אי לכך, החוקרים מדגישים כי עליהם לבצע מחקרים נוספים על כמות נשים גדולה יותר, וכן על נשים שסובלות מהפרעה דיספורית קדם וסתית כדי להבין מה גורם לה ולשינויים הקיצוניים במצבי הרוח, כאשר המטרה המרכזית היא למצוא טיפול הולם לסובלות מההפרעה.

(מקור)

>> אתם לא לבד: החרדות שיש לכולם