אחרי אינספור מחקרים בנושא, אפשר להגיד שרובנו מודעים לחשיבות של פעילות גופנית בשמירה על הבריאות. מרבית המחקרים שנעשו בנושא הדגישו אורח חיים בריא הכולל תזונה נכונה וכושר כתנאי הכרחי להרחקת מחלות ושמירה על גוף בריא, במיוחד אם אתם רוצים תוחלת חיים גבוהה. אך כעת מחקר חדש לוקח את ההמלצות האלה צעד אחד קדימה: לפי הממצאים, אורח חיים יושבני, המתבטא בישיבה ממושכת ומעט מאוד פעילות גופנית – מזיק לבריאות יותר מעישון, סוכרת ומחלות לב.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

ד"ר וייל ג'בר, קרדיולוג בקליבלנד קליניק והמחבר הראשי של המחקר, שפורסם ביום שישי בכתב העת הרפואי JAMA Network Open קרא לתוצאות הללו "מפתיעות בצורה קיצונית". ג'בר, שדיבר עם CNN, הסביר כי אנשים שנמצאו לא בכושר על הליכון או במהלך מבחן מאמץ (בדיקת מאמץ קרדיולוגית) הראו פרוגנוזה גרועה יותר (בכל הנוגע לתמותה) בהשוואה למעשנים ולאנשים הסובלים מלחץ דם גבוה או סוכרת. "מעולם לא ראינו משהו כל כך מודגש ואובייקטיבי כמו זה", אמר ד"ר ג'בר. הוא הוסיף ואמר כי הציבור הרחב חייב להיות מודע לכך ש"לא היות לא בכושר צריך להיחשב כגורם סיכון חזק כמו יתר לחץ דם, סוכרת ועישון, אם לא חזק יותר מכל אלה".

הורחב הצו שיאסור עישון במקומות ציבוריים (צילום: 123 RF)
מחסור בפעילות גופנית מסוכן יותר מסיגריות | צילום: 123 RF

להתייחס למחסור בפעילות גופנית כמחלה שדורשת מרשם

במהלך המחקר, החוקרים בדקו באופן רטרואקטיבי 122,007 מטופלים שעברו בדיקות על הליכון בקליבלנד קליניק בין 1991 ל-2014 כדי לבחון גורמי תמותה בהקשר של פעילות גופנית וכושר. ד"ר ג'בר אמר כי התגלית השנייה הכי מפתיעה של המחקר היא שפעילות גופנית מובילה לחיים ארוכים יותר, בלי מגבלה. כלומר, למרות שבעבר חשבו כי אנשים שמתאמנים הרבה יותר מהאדם הממוצע דווקא נמצאים בסיכון גבוה למוות בטרם עת, לפי מחקר זה נראה שזה לאו דווקא נכון. לטענתו, אין שום רמה של פעילות גופנית שחושפת אנשים לסיכונים. "ניתן לראות במחקר שגם אנשים שנמצאים ב'אולטרה כושר', בעלי שיעור תמותה נמוך יותר".

עוד ב-mako בריאות:

>> 8 דברים מגעילים שהגוף עושה בבוקר
>> נכון או לא נכון? בדקנו 19 מיתוסים על דיאטה
>> מחדל חמור בניתוח אף לחיילת משוחררת

היתרונות של פעילות גופנית נצפו בכל הגילים, גם אצל גברים וגם בקרב נשים, אך כנראה קצת יותר בולט אצל נשים. בין שאתם בגילי ה-40 או ה-80, אתם תפיקו תועלת (מכושר) באותה דרך", אמר ד"ר ג'בר. גורמי הסיכון אף היו מפתיעים הרבה יותר כאשר השוו אותם לאנשים שלא מתאמנים. "כולנו יודעים שאורח חיים יושבני חושף אנשים לסיכונים בריאותיים כלשהם. אבל הופתעתי שהם גוברים על סיכונים חזקים כמו עישון וסוכרת".

לפי ד"ר ג'בר, מה שהפך את המחקר למדויק יותר, היא לא רק העובדה שהשתתפו בו 122 אלף אנשים, אלא כי החוקרים לא הסתמכו על דיווחים של המשתתפים. כלומר, המשתתפים לא התבקשו לדווח כמה הם פעילים גופנית, אלא החוקרים ביצעו בדיקות רפואיות ובאופן אובייקטיבי יכלו לדעת כמה הם פעילים. כשמשווים אנשים בעלי אורח חיים יושבני לאנשים שהתאמנו הכי הרבה, הסיכון למוות בטרם עת היה ב-500 אחוזים גבוה יותר. אלה ממצאים בהחלט מדאיגים ביותר שאולי מעידים על כך שחשוב להעביר לציבור הרחב את המסר: שאורח חיים יושבני יכול להרוג. ד"ר ג'בר מוסיף כי יש להתייחס לזה כמחלה שדורשת מרשם רופא. "אתם צריכים לדרוש מרשם לפעילות גופנית מהרופא שלכם".