האם מחשבים בנויים כמו מוח אנושי או שמא המוח האנושי עובד כמו מחשבים?

כשאנחנו מחפשים משהו במנוע החיפוש של גוגל, הוא יציג לנו באופן אוטומטי חיפושים קשורים. כך שאם הקלדתם "יודה", גוגל יציע לכם גם את לוק סקייווקר. מחקר חדש מצא שהמוח שלנו עובד בצורה מאוד דומה; מאחסן זיכרונות ויוצר קשרים בעלי משמעות בין רעיונות שונים. ממש כפי שגוגל מקשר בין יודה ללוק.  

 >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

כבר ידוע שנוירונים במוח שלנו מופעלים כאשר אנחנו מזהים משהו שאנחנו רואים. אבל עד היום, המדע התקשה להבין לעומק כיצד זיכרונות שונים, המופעלים על ידי עובדות ואירועים נקשרים אחד לשני קוגניטיבית ומקודדים בהתאם לכך באונה הרקתית במוח.

באונה הרקתית מתרחש עיבוד מידע הנקלט מהחושים שלנו. שם נמצא גם ההיפוקמפוס, אזור במוח שהוא חיוני לרכישה של זיכרונות על אירועים ועובדות. כמו כן, אזורים שונים באונה הרקתית חשובים לאחסון של זיכרונות ושליפתם בטווח הארוך.

נוירוני ג'ניפר אניסטון

מנהל המחקר, רודריגו קיאן קירוגה מאוניברסיטת לסטר בבריטניה, ביצע מחקר בעבר שבו הוא מצא כי נוירונים מסוימים במוח שלנו מופעלים אך ורק כאשר אנחנו רואים מפורסמים מסוימים או אנשים שאנחנו מזהים. או בפשטות: במוח שלנו ישנם נוירונים המוקדשים לאנשים מסוימים ומופעלים כאשר אנו מזהים אותם. בעקבות זאת, קירוגה כינה נוירונים אלה "נוירוני ג'ניפר אניסטון".

עוד ב-mako בריאות:
>> נחשף: למה אורגזמה כל כך מענגת?
>> לא תאמינו איך אפשר להשמיד פטריה וגינאלית
>> מה מזוהם יותר: האסלה או הטלפון הנייד שלכם?

המחקר החדש פורסם במגזין Nature Communications. במהלכו, החוקרים ביקשו מהמשתתפים לחשוב על מושגים שונים כמו אנשים ומקומות. המטרה שלהם הייתה לבדוק אם זיכרונות המפעילים מספר רב של זיכרונות אסוציאטיביים אחרים היו תוצאה של צירוף מקרים או תוצאה של הקשרים בעלי משמעות. הם הראו ל-49 אנשים 100 תמונות של אנשים מפורסמים וביקשו מהם לדרג את רמת ההקשר שהם מוצאים בין התמונות. בתור השוואה, החוקרים הכניסו את אותם הסלבריטאים למנועי החיפוש של גוגל ובינג, כדי לראות אילו הקשרים האינטרנט מוצא בין אותם המפורסמים.

תוצאות המחקר תאמו להשערתם. אם לאחד המשתתפים הציגו תמונות שונות של לוק סקייווקר, אותו סוג נוירונים פעל בכל תמונה. אך במקביל, תמונתו של סקייווקר הפעילה גם נוירונים המקושרים לזיכרונות של דמויות דומות כמו יודה, דארת' ויידר והאן סולו. כשהחוקרים חיפשו בגוגל את לוק סקייווקר, מנוע החיפוש עשה את אותם ההקשרים בין הדמויות, בדומה למוח.

"מצאנו שנוירונים השייכים לאונה הרקתית במוח מופעלים בהתאם למושגים הקשורים אחד לשני. אפקט זה לא ניתן להסביר על ידי דמיון ויזואלי בין שני הנושאים", כותבים החוקרים. "המחקר הזה מרגש כיוון שהוא מאפשר לנו להבין לעומק כיצד נוירונים ספציפיים מאחסנים זיכרונות במרכז הזיכרונות שלנו במוח", אומר הוגו ספירס מאוניברסיטת קולג' לונדון ל -New Scientist, "מחקרים קודמים התעלמו מהקשרים ארוכי טווח שנוצרים בין אנשים, מקומות וחפצים". 

>> האם שיער יכול להלבין בגלל לחץ ומתח?