חיסון חדש שפותח על ידי חוקרים מבטיח להביא תקווה לטיפול במחלת הסרטן. מטרת החיסון היא להצליח היכן שטיפולים אחרים נכשלו, ולהצליח לגרום למערכת החיסונית להילחם בגידולים סרטניים. כרגע, התרופה התחילה את שלב הניסויים הקליניים, כאשר יש שני מטופלים שהסכימו להתנסות בתרופה החדשה ועוד 30 מטופלים יכנסו לניסוי בשנתיים הקרובות.

 כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

בדומה לצורה בה חיסונים מגנים על הגוף מפני זיהומים מסוימים, הטיפול הזה מנסה לגייס את המערכת החיסונית לתקוף ולהרוס ישויות מסויימות – ובמקרה הזה תאים סרטניים. באופן כללי, תאי המערכת החיסונית שנקראים תאי T אחראיים על תקיפת זיהומים וגורמים בלתי מזוהים בגוף האדם, אך מה שקורה לרוב במחלת הסרטן הוא שהתאים המזוהמים מצליחים להערים על תאי ה-T ומקימים מערכות הגנה מתוחכמות נגדם, ובשלב מתקדם יותר אף מצליחים להרוס את תאי ה-T. מטרת החיסון הזה היא לגרום לתאים האלה להצליח להרוס את מה שנחשד כתאים סרטניים, לפני שיפגעו. 

"הקונספט של חיסון נגד סרטן הוא רעיון שקיים כבר 30 שנה, ואכן קיימים חיסונים נגד וירוסים שגורמים להתפתחות סרטן. החיסון נגד וירוס הפפילומה הוא מאוד יעיל, אבל מדובר במשהו מאוד נקודתי", אומרת ד"ר מיה גוטפריד, מומחית לסרטן ריאה, מנהל המכון האונקולוגי, בי"ח מאיר. "סרטן הוא לא מקשה אחת, זו לא אותה המחלה, ולכן לא תהיה לה רק תרופה אחת. יש המון סוגים של גידולים ומסלולים שהמחלה עוברת בכדי להתפתח, אז אולי הבנו דרך מסויימת או פגם ציטוגנטי חדש - ונגדו פיתחנו טכנולוגיה רפואית – אבל זה ברור שהדבר הזה עובד על נקודה מסויימת במסלול מסויים ולא מטפל בכל המסלולים ובכל הגידולים".

כימותרפיה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
שילוב עם טיפול כימותרפי יניב תוצאות טובות יותר | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
עוד ב-mako בריאות:
>> זוגיות: למה בני זוג נראים אותו הדבר?
>> בסוף זה יעבור: 11 דרכים לשחרר עצירות
 >> חושבים שאתם חכמים? הנה 7 סימנים שיעזרו לכם להוכיח את זה

אין תרופה אחת לסרטן

החיסון הזה מכיל כמויות קטנות של אנזים שנמצא בתאים מסרטנים, שתפקידו לשמור על יכולת התא להתחלק ללא הפסקה. הפרקטיקה בחיסון הזה, בדומה לחיסונים אחרים, היא הזרקת כמות קטנה של חומר שיפעיל את מערכת החיסון ויגרום ליצירת נוגדנים שמתמחים בהריסת תאים סרטניים. יכולת הגוף לייצר נוגדנים כאלה מושגת לאורך תקופה, מה שאומר שברגע שהיכולת הזו קיימת, הגוף יכול להילחם בזיהום סרטני עתידי. 

המדענים מקווים שברגע שגוף האדם יתחיל לייצר נוגדנים שהורסים את האנזים הזה, התאים הסרטניים יאבדו את יכולתם להתפשט בגוף, ויהיה קל יותר להרוס אותם לחלוטין. בשביל לגרום לחיסון לעבוד ביעילות, הטיפול הראשוני משולב עם כמויות קטנות של כימותרפיה, כדי להרוג את התאים הסרטניים ביתר קלות. החוקרים מקווים שהחיסון יהיה יעיל לכל סוגי הגידולים, אפילו על סרטן שנחשב סופני.

"יש תוצאות מצויינות בסרטן האשכים, אנחנו יכולים להבריא מטופלים בעזרת טיפול כימי, אבל בסרטן השד אין תוצאות כאלה, מדוע? אנחנו עוד לא יודעים", אומרת ד"ר גוטפריד. "לא תהיה תרופה אחת לסרטן, משום שמדובר במכלול של מנגנונים שונים. התקווה היא ששילוב בין טיפול אימונותרפי וכימותרפי יניב את התוצאות הטובות ביותר למטופלים".

 (מקור)