אם אתם גרים על דרך השלום בתל אביב או ברחוב יפו בירושלים - אולי כדאי לכם לעבור דירה. מחקר חדש שנערך על ידי אוניברסיטת אוקספורד ואניברסיטת לסטר שבאנגליה ופורסם בימים האחרונים בכתב העת Environmental Research מצא קשר בין רעשי תנועה והשמנה. על פי המחקר, חשיפה ארוכת טווח לרעשי תנועה בכביש, כמו מגורים בסמוך לכביש מהיר או לכביש עירוני סואן, הייתה קשורה לעלייה במדד מסת הגוף (BMI) והיקף המותניים, שניהם מדדים מוכרים להשמנה.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

זהו המחקר הגדול ביותר שנערך עד כה בנושא והוא בחן 500,000 בני אדם משלושה מאגרי מידע  אירופיים בבריטניה, נורבגיה והולנד. התוצאות היו דרמטיות: המחקר הראה כי שכיחות ההשמנה עולה ב-2% לכל 10 דציבלים נוספים של רעש. הקשר בין רעש להשמנה נותר זהה גם כאשר החוקרים לקחו בחשבון גורמים אחרים, כמו הרגלי עישון, שימוש באלכוהול, פעילות גופנית ותזונה.

תוצאות המחקר הנוכחי דומות למחקרים קטנים יותר שנערכו בעבר במדינות שונות באירופה. החוקרים משערים שהקשר בין רעש להשמנה הוא מפני שרעש בעוצמות גבוהות יכול להשפיע על איכות החיים ולפגוע באיכות השינה. פרופסור אנה הנסל, מנהלת המרכז לבריאות מאוניברסיטת לסטר ואחת החוקרות, מסבירה: "מחקרים אחרונים העלו חששות כי רעש עשוי להשפיע גם על הבריאות הכללית. חלק מהמחקרים המצביעים על קשר להתקפי לב וסוכרת. רעשי התנועה בכבישים עשויים להעלות את רמות הלחץ, מה שעלול לגרום לעלייה במשקל, במיוחד סביב המותניים".

אישה בסטרס (צילום:  vmaslova, shutterstock)
הסטרס גורם לנו לשלם מחיר יקר | צילום: vmaslova, shutterstock

>> לא רק מעצבן: כך הרעש הורס את הבריאות שלנו

באיחוד האירופי נקבע שרעש שמעל 55 דציבלים עלול לפגוע בבריאות, אך ההערכה היא שמעל ל-100 מיליון איש באירופה גרים באזורים שבהם רעש התנועה בכבישים גבוה מכך. מחקרים רבים שפורסמו בעבר מצאו קשר בין "זיהום רעש" לבין לחץ, סטרס וחרדה הקשורים ישירות לסרטן, מחלות לב ומחלות נוספות.

עוד ב-mako בריאות:
>> ייתכן שברזיל הצליחה להגיע לחסינות עדר
>> נכון או לא נכון? בדקנו 10 מיתוסים על תזונה
>> מחקר: בשבועיים הקרובים נגיע לשיא – ואז ירידה

"קובעי המדיניות צריכים לקחת את הממצאים לתשומת לבם"

ד"ר רז הגואל, רופא מומחה ומנהל "המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה", מסביר: "המחקר רחב ההיקף מצביע על כך שחשיפה תדירה לרעשי תנועה עלולה להעלות את רמות הסטרס בגוף ועל ידי כך לגרום לעלייה במשקל - בייחוד באזור המותניים. מחקרים נוספים בנושא מראים כי החשיפה לרעש עלולה לייצר גם בעיות בריאותיות נוספות - ביניהן הפרעות שינה, התקפי לב, סוכרת ועוד.

"קובעי המדיניות צריכים לקחת את הממצאים האלו לתשומת לבם ואולי לבחון שינוי מדיניות התעבורה בנוגע לרעשי תנועה, ועם זאת, מאחר שגורמים רבים יכולים להשפיע על הסיכוי שלנו לעלות במשקל, חשוב להקפיד על אורח חיים בריא ולשמור על משקל תקין, כדי למנוע השמנת יתר ותחלואות נלוות".