סביר להניח שהמילים "מטלות בית" לא בדיוק מעוררות אצלכם רגשות חיוביים וזה בהחלט מובן. אחרי הכל, למי יש כוח אחרי יום עבודה לקפל כביסה, לטאטא את הבית או לשטוף כלים? אבל ייתכן שבקרוב זה הולך להשתנות – בזכות מחקר חדש שחושף יתרון בריאותי משמעותי למטלות הבית.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

המחקר נעשה על ידי חוקרים ממרכז "Baycrest" לגריאטריה בקנדה ופורסם בכתב העת BMC Geriatrics.

במהלכו, החוקרים בדקו את הקשר שבין מטלות בית לנפח המוח ולתפקוד קוגניטיבי – על קבוצה של 66 מבוגרים בריאים שמתגוררים בדיור המוגן השייך ל"בייקרסט". המשתתפים עברו בדיקות בריאותיות, סריקות מוחיות והערכה קוגניטיבית. הם נשאלו לגבי משך הזמן שהם משקיעים עבור מטלות בית (כמו סידור הבית, שואב אבק, הכנת ארוחות, ניקיון, קניות, תחזוקת הבית ועוד).

החוקרים גילו שאצל מבוגרים שמשקיעים יותר זמן בפעילויות אלו – נפח המוח היה גדול יותר, ללא קשר לרמת הפעילות הגופנית שהם עשו. השינוי ניכר בהיפוקמפוס, אזור במוח שחשוב לזיכרון וללמידה, ובאונה המצחית, שקשורה לתפקוד קוגניטיבי.

ייתכן שהסיבה לכך היא שמלכתחילה אנשים בעלי נפח מוח גדול יותר הם בסבירות גבוהה יותר לבצע את מטלות הבית, אך עשויות להיות סיבות נוספות לכך שהופכות את מטלות הבית לפעילות פחות שלילית ממה שאולי חשבתם. לפי החוקרים, ידוע כי בריאות הלב קשורה לבריאות המוח ובהתאם לכך, ייתכן שלמטלות בית השפעה דומה על בריאות הלב וכלי הדם כמו לפעילות גופנית-אירובית בעצימות נמוכה.

כביסה (צילום: shutterstock By Evgeny Atamanenko)
כביסה | צילום: shutterstock By Evgeny Atamanenko

עוד ב-mako בריאות:
>> כי חבל: הטעות שאתם עושים אחרי אימון
>> השינוי הפשוט שיעזור להפחתת הצריכה הקלורית

>> מומחית לירידה במשקל: טיפ מנצח שיעזור לעיכול

נוסף על כך, התכנון והארגון שכרוכים במטלות בית יכולים לתרום ליצירת קשרים עצביים חדשים, דבר שתורם גם כן לבריאות ולתפקוד המוח. הערכה נוספת היא שמבוגרים שעושים מטלות בית מבלים פחות זמן בישיבה – שנמצאה קשורה לבריאות לקויה, כולל בריאות המוח. אז בפעם הבאה שאתם מתבאסים על כל מטלות הבית שיש לכם לעשות, זכרו שזה דווקא יכול להשתלם לכם במיוחד.