יש המון דרכים שונות ומשונות למנוע התקררות בחורף, אבל מחקר חדש עלה על השיטה הכי מקורית ששמענו עליה, שדורשת מעט מאמץ, אבל גם לא מעט מזל – התאהבות.

המחקר, שפורסם לאחרונה בכתב העת הרפואי Psychoneuroendocrinology, גילה קשר בין התאהבות לבין פעילות של גנים מסוימים, בייחוד גנים שמעורבים בהגנה מפני וירוסים. או במילים אחרות – נראה שהתאהבות יכולה לעזור לנו להימנע מהצטננות ומשפעת.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

במחקר השתתפו 47 נשים שמילאו אחת לשבוע שאלונים והתבקשו לעבור בדיקות דם במשך שנתיים, בהתאם לסטטוס הזוגי שלהן. התנאי להשתתפות במחקר היה להיות במערכת יחסים של לפחות חודש. בקרב נשים שהתאהבו במהלך המחקר נצפתה פעילות נרחבת יותר של גנים הקשורים למערכת החיסון, אך אצל נשים שלא התאהבו, זה לא היה המצב.

זוג מאושר (צילום:  Priscilla Du Preez on Unsplash)
הגוף מכין את עצמו לחשיפה לווירוסים ולכן מוגן יותר מהם כשמתאהבים | צילום: Priscilla Du Preez on Unsplash

אהבה היא לא אנטיתזה לבדידות

דמיאן מארי, המחבר הראשי של המחקר, הסביר שייתכן כי מה שעומד מאחורי הממצאים יוצאי הדופן זה מנגנון של הגוף שמכין עצמו להידבקות עתידית בווירוסים – מאחר שווירוסים עוברים במגע פיזי. כלומר, אלו שהתאהבו והיו במגע עם פרטנר היו בסיכון גבוה יותר ללקות בווירוסים והגוף למעשה הקדים תרופה למכה ו"הפעיל" גנים שמגנים מפני אותם וירוסים. אך יש עוד הסבר הגיוני לכך: מתברר שהפעילות הגנטית הזאת שנוגדת וירוסים תואמת גם להכנה ביולוגית של הגוף לקראת היריון. "ממדגם נשי זה נראה ששתי האפשרויות סבירות", הוסיף מארי.

עוד ב-mako בריאות:

>> האם צריך לזרוק שום שהתחיל לנבוט?
>> ישנים פחות מ-7 שעות? זהירות, זה מסרטן
>> קופסאות השימורים שאתם חייבים להעיף

נקודת המוצא של החוקרים הייתה שבדידות משפיעה הן על המצב הנפשי והן על המצב הפיזי של אנשים. לפי מחקרים, היא יכולה להוביל ליותר דלקות בגוף, סיכון מוגבר למחלות לב ולדיכאון. החוקרים ניסו להבין האם זה הולך לשני הכיוונים – כלומר, אם יימצאו את מה שהפוך לבדידות, אז האם זה יוביל לבריאות טובה יותר? כך הגיעו לאהבה ולמחקר הנוכחי. אך תוצאות המחקר, למרות שהן אופטימיות, לא תאמו לסברה הראשונית שלהם. 

מארי וצוותו גילו שאהבה היא למעשה לא אנטיתזה לבדידות; תוצאות המחקר הראו כי אין שינוי בדיווח על בדידות או על תסמיני דיכאון מצד נשים שהתאהבו בהשוואה לנשים בתחילת המחקר, שעוד לא התאהבו. מארי סיפר כי כעת המטרה שלו היא לבחון את ההשפעות הבריאותיות לטווח הרחוק, כלומר לא רק לבדוק מצב בריאותי של זוגות שנמצאים בשלב ה"ירח יבש", אלא גם כאלה שנמצאים במערכת יחסים ארוכה.