הפרעה טורדנית כפייתית או OCD היא הפרעה שסובלים ממנה בין 2-3 אחוז מהאנשים בעולם והיא מתבטאת במחשבות בלתי רצוניות ובלתי פוסקות שגורמות לחרדה. אותן מחשבות מובילות אנשים לבצע פעולות שונות, לרוב טקסים קבועים חוזרים ונשנים, כדי להקל את החרדה. אבל למעשה, אותן פעולות יכולות להשתלט על חייהם של הסובלים מההפרעה ואף יכולה לפגוע בתפקוד היומיומי ולהוביל לירידה משמעותית באיכות החיים.

לרוב, הטיפול יהיה תרופתי או פסיכולוגי בשיטת CBT (טיפול קוגניטיבי-התנהגותי), אבל אם ניסיתם את שני הסוגים ואתם מתקשים לראות תוצאות, ייתכן שבקרוב יתווסף טיפול יעיל נוסף לרשימה. מחקר שעלה לאחרונה בכתב העת Frontiers in Human Neuroscience חושף שיטה חדשה שמשתמשת במעין טריק של אשליה אופטית כדי לטפל בהפרעה.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

היד המזויפת מתלכלכת במקום האמיתית

מדובר בטריק מוזר למדי, אך נראה שעבור אנשים הסובלים מ-OCD הוא בהחלט יכול לעבוד. במצבים מסוימים, אם היד שלכם מוסתרת כך שאתם לא רואים אותה והיא מוחלפת על ידי בובה – הגוף שלכם מתחיל להתייחס ליד המזויפת כאילו היא היד האמיתית שלכם. זה לרוב עובד רק כאשר ישנו מגע בו זמנית בשתי הידיים. כלומר, אם מישהו מעביר נוצה על כף היד המזויפת ובמקביל על כף היד האמיתית המוסתרת. אם כי היו מקרים שבהם הטריק עבד ללא צורך בסינכרוניזציה בין שתי הידיים.

החוקרים יצאו לבצע את הניסוי במטרה לבדוק אם שיטה זו יכולה למעשה להחליף טיפול בחשיפה. אנשים רבים שסובלים מ-OCD עוברים טיפול בחשיפה, שבמהלכו תחת השגחה והנחיה של בעל מקצוע, הם נחשפים לגורמים שמעוררים בהם חרדה, כמו אי-סדר ולכלוך, ועם הזמן מבינים שאין להם ממש לחשוש, כך שהחרדה יורדת ואם הטיפול מוצלח, אז גם תסמיני ה-OCD. אנשים רבים מתקשים לבצע טיפול זה מסיבות ברורות, והחוקרים, בראשם באלאנד ג'לאל, מומחה למדעי המוח מאוניברסיטת קיימברידג', סבורים שאשליה אופטית זו תוכל לעזור להם עם זה. כך שבמקום שהיד האמיתית תתלכלך, היד המזויפת תעשה זאת.

"אם אפשר יהיה לספק טיפול עקיף שהוא מציאותי, שבו אתם מזהמים יד מגומי במקום יד אמיתית, זה יכול לספק גשר שיאפשר ליותר אנשים להצליח לעבור טיפול בחשיפה או אף להחליף אותו בכלל", הסביר ג'לאל. במהלך הניסוי, ג'לאל וקולגות נוספים אספו 29 אנשים שסובלים מ-OCD. ב-16 מהם הם עשו את אשליית היד כשהיד המזויפת והאמיתית לוטפו בו זמנית וב-13 מהם הידיים לוטפו בזמנים שונים. לאחר חמש דקות, הם מרחו צואה מזויפת על גבי היד מגומי – ואילו ביד האמיתית הם החזיקו מטלית לחה (המדמה את התחושה). המתנדבים התבקשו לדרג את רמת הגועל, החרדה ואת מידת הדחיפות לרחוץ ידיים.

אישה בסטרס (צילום:  vmaslova, shutterstock)
2-3 אחוז מהאנשים בעולם סובלים מההפרעה | צילום: vmaslova, shutterstock
עוד ב-mako בריאות:
>> זה מה שאדל עשתה כדי לרדת במשקל
>> זהירות: המאכלים האלה יכולים לפגוע בעצמות
>> זה מה שיקרה לגוף שלכם אם תפסיקו לשתות קפה

בשתי הקבוצות, אלו שהידיים היו בסינכרוניזציה ואלו שלא – המשתתפים דיווחו על רמות דומות של תחושה שהיד אמיתית ושהיא מתלכלכת באמת. כלומר, הטריק עבד. לאחר חמש דקות נוספות שהניסוי התמשך, נראה שהתוצאות היו טובות יותר בקרב הקבוצה שבה הידיים היו מתואמות. "עם הזמן, מגע ביד המזויפת וביד האמיתית בסינכרוניזציה יצרה אשליה חזקה וחזקה יותר, ברמה שלבסוף זה הרגיש להם כמו היד האמיתית שלהם", מסביר ג'לאל. "זה אומר שלאחר 10 דקות, התגובה ללכלוך הייתה קיצונית יותר".

החוקרים מוסיפים ואומרים כי מחקרים מראים שחשיפה ממושכת מובילה לבסוף לירידה בתחושת הגועל, שזה למעשה גם הבסיס לטיפול בחשיפה. במילים אחרות, אשליית היד מאפשרת למטופלים לעבור טיפול בחשיפה, בלי באמת להיחשף לגורם שמעורר חרדה. והתוצאה תהיה זהה לתוצאה של חשיפה אמיתית לגורמים שמעוררים חרדה.

כעת נותר לחוקרים לבדוק אם מתקבלות אותן תוצאות גם בקבוצות גדולות יותר של אנשים – ולהשוות את הטיפול לטיפולים אחרים, כדי לדעת אם הוא אכן יעיל יותר מטיפולים אחרים. אבל אין ספק שיש פוטנציאל גדול וששיטה זו תוכל לסייע להמון אנשים שסובלים מהפרעה טורדנית כפייתית.