כולנו מכירים את השומות הללו – עניין פחות נאה, חייבים להודות – ששערות צומחות מהן. ובכן, מחקר חדש מגלה כי ישנה מולקולה שמניעה את השומות שעל העור לייצור יתר של שיער, והחוקרים שגילו אותה מאמינים שאפשר יהיה להשתמש בה לטיפול בנשירת שיער.

במחקר, שפורסם בכתב העת Nature ביום רביעי, חשפו החוקרים מאוניברסיטת קליפורניה שבאיירוויין כי אוסטאופונטין, מולקולה "שלא נקשרה בעבר לצמיחת שיער", פעילה מאוד בשומות שעירות.

"לא צריך להמציא שום מולקולה חדשה", אמר אחד החוקרים, מקסים פליקוס, ל-Insider. "בטבע יש את כולן", והוסיף כי הוא מאמין שאפשר להחדיר את התרכובת הזו לתוך הקרקפת של גברים ונשים מקריחים כדי להעיר מחדש זקיקי שיער שהפכו רדומים, בהליך דמוי בוטוקס וכמעט ללא כאבים. "אנשי השיער ממש מתרגשים", סיכם. אבל ראשית, הטכניקה החדשה – שכבר נוסתה בעכברים – חייבת להוכיח את עצמה כמוצלחת בניסויים קליניים בבני אדם, ואלה אמורים להתחיל בקיץ הקרוב.

פליקוס מספר שתמיד היה מוקסם מהאופן שבו חלק מהשומות שלנו מכניסות תאי גזע של שיער "להילוך יתר", ויוצרות גדילים ארוכים במקומות שבהם השיער היה קצר. החוקר סבור שעל ידי הזרקת אוסטאופונטין סביב זקיקים ישנים שהפסיקו לייצר שיער, ניתן להפעיל מחדש תאי גזע רדומים, ולהצמיח שיער מחדש בקרחות המתפתחות על ראשנו עם הגיל.

אוסטאופונטין הוא לא כל הדרוש כדי שפיגמנט העור יתכהה ויהפוך לשומה, ולכן הוא לא מודאג מכך שהקרקפת של חולים מטופלים תהפוך לשדה שומות גדול (אלוהים אדירים). לדבריו, "תכונות השיער" על ראשו של אדם, כמו הצבע או המרקם, צריכות להישמר, כי "המאפיינים הללו מקודדים בתוך הזקיק". ואל חשש, השיער יגדל לטענתו כמו בצעירותנו, לא כמו שיער מעובה בבית השחי.

בוטוקס בקרקפת, זריקה בראש (צילום: shutterstock)
מיקרונידלינג לקרקפת | צילום: shutterstock

אין ספק שאנחנו למודי אכזבות בתחום – עשרות שנים מחפשים מדענים טיפול לנשירת שיער, כמעט ללא הצלחה. נכון להיום, ישנם רק שני טיפולי נשירת שיער פופולריים שבאמת עובדים – שאתם מכירים כתרופות פרופסיה הידועה לשמצה ורוגיין. שתי התרופות התגלו במקרה, שתיהן לא עובדות בצורה מושלמת, והן לא מתאימות לכולם.

את הטיפול החדש בהשראת השומות תנסה בשבועות הקרובים חברת ביוטכנולוגיה מקליפורניה בשם Amplifica (שפילקוס זה סייע לייסדה), ואף שהיא שומרת על סודיות, מספרים כי ככל הנראה יכלול הטיפול שילוב של אוסטאופונטין עם חלבונים אחרים שהתגלו לאחרונה לגידול שיער. הטיפול, כאמור, מיושם כמו בוטוקס, באמצעות מיקרונידלינג של זקיקי שיער בקרקפת.