אם יש דבר אחד שידוע לכולם על רופאים, הוא שההתמחות היא תקופה סופר עמוסה, דלה בשינה ובעיקר רוויית סטרס. כעת מחקר חדש מוכיח עד כמה הלחץ של שנת ההתמחות הראשונה משפיע על בריאותם של המתמחים. מתברר שתוך שנה, הסטרס גרם לדנ"א להזדקן פי 6 מהר יותר מהנורמה. ומדובר בחדשות רעות לא רק לרופאים טריים, אלא גם לכל מי שעובד בסביבות לחוצות וכל אדם שחי תחת המון סטרס.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

לפי ממצאי המחקר, שפורסם לאחרונה בכתב העת הרפואי Biological Psychiatry, סטרס משפיע על הדנ"א בכך שהוא מקצר במהירות רבה את אורכם של טלומרים. טלומרים הם למעשה אזורי הקצוות של כרומוזומים, שתפקידם העיקרי להגן על הדנ"א, כמו קצוות הפלסטיק המגנים על השרוכים. כאשר הטלומרים נפגעים, הדנ"א פגיע יותר והתאים בגוף עלולים להזדקן במהירות רבה מהרגיל. פגיעה בדנ"א גם חושפת את הגוף למחלות שונות. לפי המחקר, נראה שהשפעה זו של התקצרות הטלומרים הייתה משמעותית יותר ככל שהמתמחים עבדו שעות ממושכות יותר.

סטרס (צילום: puhhha, Shutterstock)
סטרס מוביל להזדקנות מואצת וסיכון מוגבר למחלות שונות | צילום: puhhha, Shutterstock

ממצאים שתקפים לכל מי שעובד שעות ממושכות בסביבה לחוצה

מדובר במחקר הראשון שמודד אורכי טלומרים בדנ"א של אנשים לפני ואחרי שהם התמודדו עם סטרס ממושך. הוא כלל 250 מתמחים מרחבי ארה"ב שהתנדבו להשתתף במחקר, שנעשה באוניברסיטת מישיגן. קבוצת הביקורת כללה סטודנטים שלומדים בקולג'. החוקרים טוענים כי מחקר זה ממחיש את חשיבות הבקרה על שעות העבודה הממושכות של רופאים מתמחים, אך הם מציינים כי מחקר זה בעל השלכות גם על מקצועות אחרים וסיטואציות אחרות שחושפות אנשים לסטרס ממושך, כמו גם אנשים שעובדים שעות רבות במשך חודשים.

"מחקרי עבר הראו כי טלומרים הם אינדיקטורים להזדקנות ולסיכונים למחלות, אך הממצאים שנוגעים לאורך של הטלומרים מקדמים את האפשרות שאורכם של טלומרים יכול לשרת כסמן ביולוגי שעוקב אחר השפעות של סטרס ויכול לסייע לנו להבין כיצד סטרס 'נכנס מתחת לעור' ומעלה את הסיכון למחלות", מסביר ד"ר סריג'ן סן, מומחה למדעי המוח, פסיכיאטר והמחבר הראשי של המחקר. "יהיה חשוב לחקור כיצד שינויים באורכי הטלומרים משפיעים על קבוצות גדולות של מתמחים ובקבוצות אחרות של אנשים שנתונים תחת סטרס ממושך כמו חיילים, סטודנטים לתארים מתקדמים במשפטים ובמדעים, עובדים בחברות סטארט אפ, היריון וחודשים ראשונים של הורות", מוסיף ד"ר סן.

מתמחה עייף (צילום: shutterstock)
נעשה על מתמחים, אך תקף לכל מי שעובד תחת לחץ | צילום: shutterstock

עוד ב-mako בריאות:

>> הסיבה שחייבים להפסיק להשתמש במקלון אוזניים
>> חוקרים קובעים: זהו משך הזמן האידאלי לחופשה 
>> הניתוחים הפלסטיים המטורפים של הקוריאנים

במהלך המחקר, ד"ר סן וקולגות נוספים ביקשו מסטודנטים שסיימו ללמוד רפואה דגימת דנ"א – לפני שהם התחילו את השנה הראשונה של ההתמחות. לאחר שנה, בתום שנת ההתמחות הראשונה, התבקשו אותם רופאים טריים לתת דגימת דנ"א נוספת. נוסף לכך, התבקשו המשתתפים למלא שאלונים לפני ההתמחות, במהלכה ובסופה.

התוצאות הראו כי משתתפים מסוימים נכנסו לתקופת ההתמחות עם טלומרים קצרים יותר מחבריהם. לרוב מדובר היה באנשים שדיווחו על סביבה משפחתית רוויית סטרס במהלך ילדותם, נתון מעניין בפני עצמו. משתתפים שלפי מבחני אישיות נמצאו בעלי תכונות רבות המשויכות לנוירוטיות (מגיבים במהירות, לא נרגעים בקלות ובעלי נטייה להגיב בשליליות) היו גם הם בעלי טלומרים קצרים יותר כבר בתחילת שנת ההתמחות. כאשר צוות החוקרים בחן את דגימות הדנ"א בתום שנת ההתמחות, רק גורם אחד מתוך הגורמים שנבדקו הראה קשר ישיר להתקצרות הטלומרים – כמות שעות העבודה של המתמחים מדי שבוע.

בממוצע, המתמחים במחקר טענו כי הם עובדים כ-64.5 שעות בשבוע. אך הנתון המעניין הוא שנמצא כי ככל שהם עבדו יותר, כך הטלומרים התקצרו מהר יותר. כאמור, למרות שהמחקר התמקד ברופאים, תוצאותיו יכולות להשפיע על אנשים רבים, במיוחד כאשר אורח החיים המערבי הולך ונעשה לחוץ ועמוס יותר. ד"ר סן ממליץ לרופאים טריים להתמקד במצב הרוח שלהם, בשינה ובפעילויות מפיגות מתחים, ככל הניתן. המלצה שבהחלט כדאי להקשיב לה, גם אם אתם לא רופאים.