ממחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת הרפואי The International Journal of Epidemiology נמצא כי תרופות נפוצות המיועדות לטיפול באלרגיה, מחלות לב ומחלת פרקינסון קשורות לסיכון מוגבר ללקות בשבץ. המחקר הראה כי מטופלים שטופלו בתרופות בעלות תופעות לוואי אנטיכולינרגיות (תרופות המשפיעות על מערכת העצבים המרכזית ומערכת העצבים ההיקפית) - נמצאו בסיכון גבוה יותר ב-60 אחוז ללקות בשבץ.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

המחקר נעשה על ידי חוקרים מאוניברסיטת אברדין והוא ככל הנראה הראשון שמזהה קשר בין תרופות אלה לבין שבץ. החוקרים הראו בעבר כי קיים קשר בין תרופות אנטיכולינרגיות לבריאות לקויה, שיכולה להתבטא בדמנציה, נפילות, מחלות לב וכלי דם ואף למוות. אולם נראה שעד כה לא היה ידוע על קשר בין תרופות אלו לשבץ מוחי.

סיכון גבוה יותר ב-60 אחוז ללקות בשבץ

במהלך המחקר, צוות החוקרים חישב את הסיכון ללקות בשבץ בקרב 22 אלף אנשים שקיבלו מרשם לתרופות בעלות השפעות אנטיכולינרגיות. במחקר השתתפו גברים ונשים בין הגילים 39-79.

כ-26 אלף אנשים התבקשו לעבור בדיקות רפואיות בסיסיות בין השנים 93-97. במרץ 2016 חלקם נבדקו פעם נוספת, כך שהחוקרים יכלו לבחון לעומק את השפעות התרופות ואת הסיכונים שעשויים להיות כרוכים בנטילתם לאורך זמן. החוקרים מצאו שאנשים שנטלו תרופות בעלות אחוז גבוה של השפעות אנטיכולינרגיות היו בסיכון גבוה יותר ב-59 אחוז ללקות בשבץ וסיכון גבוה ב-86 אחוז למות כתוצאה משבץ.

אלרגיה לכלבים (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
נראה שתרופות מסוימות נגד אלרגיה עשויות להיות מסוכנות לאנשים מבוגרים | צילום: By Dafna A.meron, shutterstock
עוד ב-mako בריאות:
>> טיפים לירידה במשקל מנשים שעשו זאת והצליחו
>> אלה 5 החומרים הממכרים בעולם
>> מאילו דגני בוקר אתם חייבים להתרחק?

הוכח בעבר כי תרופות בעלות השפעה אנטיכולינרגית יכולות לגרום לדלקות בגוף - שעשויות להשפיע על קצב הלב לרעה ולגרום לקצב לב לא תקין. נוסף על כך, דלקות עלולות להפריע ליכולת של הגוף לווסת קצב לב ולחץ דם. לכן ניתן להסיק כי תרופות אנטיכולינרגיות מעלות את הסיכון ללקות בשבץ.

החוקרים סבורים כי מחקר זה יאפשר לזהות גורם סיכון שניתן לשנותו ולפיכך ישפיע משמעותית גם על המקרים הרבים של שבץ ברחבי העולם ויעזור להפחית אותם. כמו כן, ממצאים אלה למרות שלא נעשו במחקר קליני אלא רק במחקר תצפיתי – עדיין יוכלו לעזור לרופאים לנהל טוב יותר את המרשמים הניתנים למטופלים שלהם.