אנשים רבים יעידו על ההשפעות הרבות והנפלאות שיש למוזיקה עליהם, היא מרגיעה עצבים, מפחיתה מתחים ותורמת לא מעט למצבנו הנפשי. כעת, ישנה הוכחה מדעית שהמוזיקה גם תורמת לנו פיזית – ועוזרת לשכך כאבים. מחקר שנעשה על ידי חוקרים מאוניברסיטת יוטה בסולט לייק סיטי ופורסם בכתב העת המדעי Frontiers in Neurology, מצא שמוזיקה משפיעה על השפעתם של משככי כאבים ולמעשה גורמת להם להיות יעילים יותר.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

לטובת המחקר, השתמשו החוקרים בשני מודלים של כאב: מודל קרגינן (המחקה כאב דלקתי) ומודל המחקה כאב בזמן ניתוח. הם השתמשו בעכברי מעבדה ופיצלו אותם לשתי קבוצות של 2-5 עכברים. את קבוצת הביקורת הם חשפו לרעשי רקע בלבד ואת הקבוצה השנייה חשפו למוזיקה של מוצרט במשך 3 שעות, כל יום במשך שלושה שבועות.

במהלך המחקר הם ביצעו ארבעה ניסויים ובכל פעם השתמשו בתרופה אחרת לשיכוך כאבים. התרופות כללו: איבופרופן, קנאבידיול (חומר פעיל המצוי בקנאביס), לבטיראצטם (תרופה נוגדת פרכוסים) ו- NAX 5055.

מסתבר שמוזיקה משפרת ביצועים בעבודה (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
כואב הראש במשרד? נסו קצת מוזיקה עם משכך כאבים | צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

שילוב מנצח: איבופרופן ומוזיקה של מוצרט

התוצאות הטובות ביותר נצפו במשכך הכאבים איבופרופן. בקבוצה שהאזינה למוזיקה, התגובה לכאב דלקתי פחתה ב-93 אחוזים, בהשוואה לעכברים שנטלו איבופרופן, אך לא האזינו למוזיקה. מוזיקה משולבת במשכך כאבים מסוג קנאבידיול הפחיתה נפיחות דלקתית ב-21 אחוזים. משכך כאבים מסוג NAX 5055 משולב עם מוזיקה הפחית נפיחות דלקתית ב-9 אחוזים סך הכל. ומה בנוגע לכאב בזמן ניתוח? מוזיקה עזרה להפחית חלק מהכאבים, אך לא את כולם.

"צפות יותר עדויות לכך שמעורבות של מוזיקה יכולה להפחית כאב, לבדה או בשילוב עם טיפולים אחרים. אני באופן אישי התרגשתי לראות שנצפתה הפחתה בנפיחות בקבוצת הכאב הדלקתי", אמר ד"ר קמרון מטקלף, מצוות החוקרים שלקחו חלק במחקר. הוא מוסיף ומסביר שתרופות סטנדרטיות נגד דלקות לרוב לא גורמות לתגובה כזו מהירה.

>> צעירה ירדה 60 ק"ג תוך פחות משנה - ואז זה קרה
>> חטפה הרעלת קיבה מטעות שרובנו עושים
>> יאללה תעמיסו: אלה 3 הפחמימות הכי בריאות 

עם זאת, חשוב להדגיש כי ישנן כמה הסתייגויות לגבי המחקר: המחקר נעשה על עכברי מעבדה ולא על בני אדם, לכן לא ניתן להסיק שיהיו השפעות זהות גם עלינו. למרות זאת, דווקא כיוון שמדובר בעכברי מעבדה, אין את ההשפעה הפסיכולוגית הנוספת שיש למוזיקה על בני אדם ובכך התוצאות מדויקות יותר כיוון שהן מראות השפעה פיזיולוגית ותו לא. הסתייגות נוספת קשורה בכך שנבדקו רק שני סוגי כאב בלבד.

על אף ההסתייגויות, מדובר במחקר מעניין, בעל פוטנציאל לחולל בעתיד שינוי בצריכת משככי כאבים, מה שיכול לעזור לא מעט במדינות שבהן התמכרות למשככי כאבים היא מגפה של ממש, כמו בארה"ב למשל. בישראל נצפתה בשנים האחרונות עליה משמעותית בשימוש במשככי כאבים.