חוסר שינה יכול להזיק לבריאות באופן ישיר ועקיף. מחקרים מצאו קשר בין חוסר שינה למחלות לב, עודף משקל, סוכרת מסוג 2, שבץ ואף סרטן. וככל שאנחנו מתבגרים, כך שעות השינה וכן איכות השינה משפיעות יותר על הבריאות שלנו. מחקרים אף הראו כי חוסר שינה בגיל העמידה יכול להעלות את הסיכון לדמנציה. וזה בהחלט לא מפתיע, בהתחשב בכך ששינה היא חיונית לתפקוד תקין של המוח; היא אחראית לסילוק רעלנים המצטברים במוח ובעלת תפקיד משמעותי באחסון זיכרונות ואתחול מחדש של המוח. 

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

אך למרות חשיבותה של שינה איכותית לבריאות תקינה, בעיות שינה הן מאוד נפוצות - במיוחד באוכלוסייה הבוגרת. מחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת של האגודה הגריאטרית של ארה"ב חושף פתרון אפשרי לבעיות שינה בקרב אנשים בגיל 60 ומעלה - מוזיקה. 

זה לא סוד שלמוזיקה יש השפעה מרגיעה והיא יכולה לעזור להפחית סטרס ולעודד הירדמות. אך כעת חוקרים מדגישים כי יעילותה בשיפור השינה כה משמעותית, שלדבריהם יש להמליץ על טיפול במוזיקה למטופלים הסובלים מבעיות שינה. החוקרים למעשה ביצעו מטא-אנליזה שהתבססה על חמישה מחקרים קודמים שנעשו בנושא, על מבוגרים מארה"ב ומטאיוואן, כולם בני 60 ומעלה. 

הם מצאו כי איכות השינה הייתה גבוהה יותר בקרב מבוגרים שהאזינו למוזיקה, בהשוואה לאלו שלא האזינו למוזיקה. נוסף על כך, הם גילו כי מבוגרים שהאזינו למוזיקה מרגיעה ראו שיפור משמעותי יותר באיכות השינה בהשוואה לאנשים שהאזינו למוזיקה קצבית יותר. לדברי החוקרים, מספיק להאזין למוזיקה במשך לפחות ארבעה שבועות כדי ליהנות משינה איכותית יותר.

בחור ישן עם אוזניות  (צילום: shutterstock)
יכולה לשפר משמעותית את איכות השינה | צילום: shutterstock
 

עוד ב-mako בריאות:
>> כך הפכה פרדס חנה ליישוב הכתום היחיד בישראל
>> רעבים כל הזמן? אולי זאת הסיבה
>> נחש הופיע בחלום שלכם? זו המשמעות

המוזיקה שנמצאה המרגיעה ביותר כללה את המאפיינים הבאים:

  • מלודיה עדינה.
  • ווליום נמוך יחסית.
  • קצב שנע בין 60-80 פעימות בדקה.

"טיפול במוזיקה עשוי להיות קו טיפול ראשון עבור האוכלוסייה הבוגרת הסובלת מבעיות שינה, מה שיכול להפחית תלות בתרופות הרגעה ותרופות שינה", מציין ד"ר יין-צ'י צ'ן, ממחברי המחקר. אז אם אתם סובלים מבעיות שינה, ייתכן שכדאי לכם לנסות להאזין למוזיקה, גם אם אתם לא בני 60. אין ספק שמדובר בשיטה זולה ובטוחה שיכולה לעזור לא מעט.