בספרו "האדם מחפש משמעות" ניצול השואה והפסיכיאטר ויקטור פראנקל מסביר כי החיפוש אחר משמעות החיים הוא אחד הדחפים החזקים ביותר המניעים את חייהם של בני אדם. בספרו הוא מסביר כיצד ניתן למצוא משמעות לחיים, אך כזו שהיא אינדיבידואלית לחייו של כל אדם. לפי פרנקל, החיפוש ומציאת תכלית לחיים יכולים להוביל אותנו לגדולות. אכן החיפוש אחר משמעות החיים מעסיק בני אדם רבים בכל הגילים. אך כעת מדענים חושפים מהו הגיל שבו אנו מפסיקים את החיפוש. 

 >> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

במהלך המחקר, שתוצאותיו פורסמו לאחרונה בכתב העת Clinical Psychiatry, מדענים ביצעו ראיונות בקרב 1,042 אנשים בין גיל 21 ואף למעל גיל 100. הם מצאו כי אנשים נוטים להרגיש שיש משמעות לחייהם בערך בגיל 60. זה למעשה הגיל שבו החיפוש אחר משמעות לרוב פוחת וה״נוכחות״ של המשמעות מורגשת ברמה הכי גבוהה, כך לפי החוקרים. 

הצעירים שביניכם עלולים לחשוב שמדובר בהמתנה ארוכה מדי, אך למעשה מחקר זה מוכיח כמה החיפוש אחר משמעות הוא טבעי ומשותף לבני אדם רבים. אך גם כשאנו מגיעים ל"שיא" מבחינת משמעות חיינו, מתברר שהחיפוש לא באמת תם, אלא הוא ככל הנראה יתחיל מחדש. הסיבה הפשוטה שזה קורה היא שמשמעות חיינו משתנה עם הגיל שלנו.

אישה מבוגרת בקניות (אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock)
בגיל 60 אנשים מרגישים נוכחות גבוהה יותר של משמעות בחייהם | אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock

המשמעות של "משמעות החיים" 

אם משמעות החיים היא שונה בקרב בני אדם שונים בגילים שונים, איך נדע אם באמת מצאנו אותה? לפי אוואיס אפטב, המחבר הראשי של המחקר מאוניברסיטת קליפורניה, הכל קשור לכמה גורמים. "מחקרים קיימים מצביעים על תפקיד חיוני שמשחקים גורמים כמו תחושת זהות עצמית קוהרנטית, מערכות יחסים אותנטיות עם חברים ובני משפחה, התמסרות למטרות ארוכות-טווח, שמעניקות תחושת הישגיות ותרומה לחברה", הסביר אפטב ל-inverse. 

במהלך המחקר, המשתתפים חולקו לשתי קבוצות; "מבוגרים צעירים", עם גיל ממוצע של 42 ו"מבוגרים בוגרים", עם גיל ממוצע של 80. לפי החוקרים, אנשים בגילי ה-20 ו-30 נוטים לחפש אחר משמעות ולפיכך מרגישים נוכחות נמוכה יותר של משמעות. ואכן בגילים אלה אנשים נוטים לעבור שלבים שונים של התפתחות פסיכולוגית ובאופן פעיל מחפשים אחר חברויות, קריירות ומערכות יחסים.

זוג צעיר רץ (אילוסטרציה: Shutterstock)
פעילות גופנית ומעורבות תרבותית יעזרו לכם לשמור על תחושת משמעות גם אחרי גיל 60 | אילוסטרציה: Shutterstock
עוד ב-mako בריאות:
>> קנתה כרטיס להודו ואז הגיעו תוצאות הבדיקות
>> 10 הטיפים הכי חשובים בשמירה על הבריאות
>> מחקר: זו השעה הכי מומלצת לארוחת ערב

כאמור החיפוש אחר תכלית הוא טבעי, אך החלק הפחות נעים בחיפוש, הוא ההשפעה שיכולה להיות לו על הבריאות שלנו. על פי החוקרים, נראה שיש קשר בין חיפוש אחר משמעות ובין בריאות נפשית לקויה. אבל אפשר להתנחם בעובדה שלבסוף נמצא את המשמעות שחיפשנו. עד גיל 40 ו-50, אנשים נוטים לבסס קריירה ומערכות יחסים, אומר אפטב. וכתוצאה מכך, "החיפוש האקטיבי של אנשים אחר משמעות פוחת והתפיסה שחייהם בעלי משמעות עולה". ואז מגיע גיל 60 - ובשלב הזה נוכחות המשמעות בחיינו נמצאת בשיאה. והיא נמצאה קשורה גם לשיפור הבריאות הפיזית והנפשית בקרב מבוגרים. 

אבל כמו כל דבר שמגיע לשיאו – לרוב אחריו תגיע גם הירידה. לפי ממצאי המחקר, לאחר גיל 60, אנשים נוטים להתחיל מחדש את תהליך חיפוש המשמעות בחיים. בגילי ה-60 אנחנו יוצאים לפנסיה, בעיות בריאותיות חדשות עלולות לצוץ ולפי החוקרים, מה שהיווה המקור למשמעות החיים בחיינו מתחיל לדעוך ואנשים נוטים להתחיל לחפש אחר מקורות חדשים למשמעות בחייהם.

אם זה מדאיג אתכם, אז אתם יכולים להתנחם בכך שנראה כי זה לא המצב אצל כולם. ישנן ראיות לכך שמעורבות תרבותית, תחביבים או פעילות גופנית יכולים לסייע לאנשים להישאר במצב פיזי ומנטלי טוב במהלך כל החיים, גם אחרי גיל 60. החיפוש המחודש אחר משמעות בקרב בני 60 ומעלה עלולה להיות עדות לכך שמשמעות החיים אכן משתנה ככל שאנו משתנים. הדברים שהעניקו לכם משמעות לחיים בשלב מסוים עלולים להפסיק להיות משמעותיים בחייכם בשלבים אחרים בחיים – וזה לגמרי חלק טבעי מחיינו.

.