אנחנו פונים לרופא כדי לשמור על הבריאות שלנו, אבל לפעמים דווקא הביקור במרפאה עלול לעשות אותנו חולים יותר משנכנסנו. הבעיה במרפאות היא כמובן העובדה שעוברים בהן המון אנשים חולים ואיתם גם המון חיידקים מחוללי מחלות. לכן, חשוב מאוד לזכור לשמור על היגיינה ולהצטייד באלכוג'ל לפני שיוצאים מהבית לכיוון הרופא. וכמובן, להשתמש בו אחרי שנגעתם בידיות או במגזינים בחדר ההמתנה.

כעת מתברר שיש חפץ אחד אצל הרופא שראוי להיזהר ממנו במיוחד. לפי מחקר חדש, נראה כי הססטוסקופ, אותו מכשיר התלוי על צווארם של כל רופא ורופאה – הוא אחד החפצים המזוהמים ביותר שתיתקלו בהם אצל הרופא. המחקר פורסם בכתב העת הרפואי Infection Control & Hospital Epidemiology והוא נעשה על ידי צוות חוקרים מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת פנסילבניה.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

במהלך הניסוי, החוקרים השתמשו בטכניקת ריצוף דנ"א כדי לבדוק את סוגי החיידקים המצויים על סטטוסקופים שונים. הם בדקו 20 סטטוסקופים שבהם נעשה שימוש חד פעמי ועוד 20 סטטוסקופים שבהם נעשה שימוש רב פעמי. בכל הסטטוסקופים נעשה שימוש בסביבת בית חולים, ביחידה לטיפול נמרץ. נוסף על כך, הם בחנו 10 סטטוסקופים שלא נעשה בהם שימוש כלל, כקבוצת ביקורת לניסוי. הם מצאו כי סטטוסקופים מכילים כמות מכובדת של חיידקים, חלקם עשויים להיות מסוכנים.

לפי ד"ר רונלד קולמן, חוקר ראשי במחקר ומרצה לרפואה, אלרגיות ורפואה דחופה באוניברסיטת פנסילבניה - הממצאים אמנם מדאיגים, אך הם לא בדיוק מפתיעים. כל 40 הסטטוסקופים שהיו בשימוש נמצאו "מזוהמים במידה משמעותית באוכלוסיות מגוונות של חיידקים", כך נכתב במאמר על המחקר. ביותר ממחצית מהסטטוסקופים נמצאו חיידקים מסוג סטפילוקוק זהוב, שיכול לגרום לזיהומים חמורים ולעתים אף קטלניים.

מחלות, סטטוסקופ (צילום: shutterstock)
המון חיידקים, אבל מעט סיבה לדאגה | צילום: shutterstock

תזכורת לצוות הרפואי ולמטופלים: לשמור על היגיינה 

אז רגע, לפני שאתם מחליטים לחשוב פעמיים או שלוש לפני שתבקרו אצל הרופא – חשוב להדגיש כי אין זה אומר שבכל פעם שתבואו במגע עם סטטוסקופ תתמלאו חיידקים מזהמים. הכל תלוי באופן השימוש בסטטוסקופ ובאופן שבו הוא מנוקה לאחר כל שימוש, ד"ר קולמן מסביר לאתר health.com. הסתייגות נוספת שראוי לציין לגבי המחקר היא שהחוקרים לא יכלו לקבוע בוודאות אם החיידקים שנמצאו על הסטטוסקופים היו חיים או מתים, או אם סטטוסקופ מסוים גרם למטופל להידבק בזיהום וללקות במחלה. במילים אחרות, הם לא יכלו להסיק אם הסטטוסקופ באמת מסוגל להדביק אנשים בחיידקים מסוכנים.  

עוד ב-mako בריאות:
>> אזהרת מאכל: זה המזון הכי מסוכן בעולם
>> לפחות אדם אחד מתאבד מדי יום בישראל
>> חוקרים: 2 מילות הקסם שיעזרו לכם בדיאטה

החוקרים בדקו שיטות שונות לניקוי הסטטוסקופ ובאופן לא מפתיע גילו כי הדרך הטובה ביותר לנקות אותו בין שימושים היא זו שמומלצת על ידי ה-CDC (המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן בארה"ב) – לנגב במטלית המכילה מי חמצן במשך 60 שניות. זאת בהשוואה לשיטות מקובלות אחרות שהתגלו פחות יעילות, כמו שימוש באלכוהול, מגבונים עם אקונומיקה ומי חמצן במשך פחות מ-60 שניות.

ד"ר קולמן מדגיש כי זו לא סיבה לפניקה ואין צורך להימנע מביקור אצל הרופא או בבית החולים. אבל זו תזכורת טובה לצוותים רפואיים ולמטופלים כאחד – שחיטוי והנחיות אחרות בנוגע להיגיינה ובקרת זיהומים חשובים במיוחד בכל מוסד רפואי.

דבר נוסף שחשוב לדעת: ד"ר קולמן מציין כי כאשר ישנם מטופלים המאושפזים בשל זיהום שעשוי להדביק אנשים אחרים – הצוות הרפואי מודע לכך ולפיכך משתמש בסטטוסקופ חד פעמי שנשאר בחדרו של אותו מטופל ונזרק לאחר השימוש.