השבוע פורסמה בארץ ובעולם ידיעה על חברת AEBi הישראלית שטוענת כי הם בדרך לפיתוח תרופה יעילה נגד סרטן שניתן יהיה להשתמש בה כבר בעוד שנה. הצהרותיהם היו חד משמעיות: הם טענו שהתרופה, שבימים אלה נמצאת בשלבי פיתוח, תטפל בכל סוגי הסרטן ותרפא אותם, תוך זמן קצר, בהשוואה לטיפולים האחרים שקיימים כרגע. "התרופה שלנו לסרטן תהיה אפקטיבית מהיום הראשון, תימשך כמה שבועות ותהיה ללא תופעות לוואי, או עם תופעות לוואי מינימליות", אמר לתקשורת דן ארידור, יושב ראש הוועדה המנהלית של החברה. אך כעת צצים ברחבי האינטרנט מומחים שטוענים כי ככל הנראה שמדובר בהבטחות שווא שיהיה קשה עד בלתי אפשרי לממש אותן.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

"הצהרות חסרות אחריות"

ישנן כמה טענות שמסבירות מדוע ההצהרות הללו עשויות להיות שגויות. אחת מהן היא שמדובר בצעד פרסומי ותו לא, של חברה שמבקשת לקדם את עצמה, במטרה למשוך משקיעים למוצר שעודנו נמצא בשלבי פיתוח, או למכור מוצר מוכן. כלומר, ההבטחות נועדו לקידום החברה ולפיכך עשויות להיות מנופחות יתר על המידה.

נוסף על כך, מומחים יצאו נגד הטענה כי תרופה זו תהווה פתרון לכל סוגי הסרטן. "סרטן היא לא מחלה אחת, אלא קטגוריה שכוללת הרבה מחלות. סוגי סרטן שונים כוללים רקמות שונות, מוטציות שונות והתנהגויות שונות", מסביר סטיבן נובלה, נוירולוג ומרצה בביה"ס לרפואה באוניברסיטת ייל, באתר Science-Based Medicine. לטענתו, למרות שישנם טיפולים שרלוונטיים לכמה סוגי סרטן, לא קיים ובלתי סביר שיהיה טיפול שיהיה אפקטיבי לכל סרטן באשר הוא.

עוד ב-mako בריאות:

>> מחקר חדש: עישון נרגילה גורם להשמנה
>> מתים להיפטר מהכרס? זה מה שאתם צריכים לעשות

גם הדדליין שהחברה נתנה לעצמה למציאת התרופה – שנה מהיום, נחשב לתקופת זמן קצרה מדי ולפיכך גם מוטלת בספק. הסיבה לכך, היא שמשימה מורכבת כמו מציאת תרופה לסרטן, היא תהליך שלוקח זמן רב. הסברה היא שהתרופה לסרטן לא תימצא על ידי גורם אחד ויחיד, אלא מדובר יהיה במאמץ משותף של מדענים: צוותי מדענים ברחבי העולם שעובדים בנפרד, אך שכל הישג שלהם יקדם לעבר המטרה מדענים אחרים - ורק כך , לאט לאט, יהיה אפשר בסופו של דבר להגיע לפתרון האולטימטיבי. במילים אחרות, הסבירות שצוות אחד ויחיד יצליח לעשות זאת – ועוד תוך שנה בלבד – היא נמוכה מאוד. נוסף לכך, צוין כי עד כה תרופה זו לא נבדקה על בני אדם, אלא על עכברי מעבדה בלבד ולפיכך טרם ניתן לדעת אם תהיה אפקטיבית בבני אדם.

עובדי מעבדה (אילוסטרציה: Shutterstock)
ידרוש שיתוף פעולה של מדענים ברחבי העולם כדי להגיע לפתרון | אילוסטרציה: Shutterstock

"ייקח שנים, ייתכן שעשורים, כדי לדעת מה הפוטנציאל של הגישה החדשה הזו. זה דורש מחקרים שיימשכו שנים לכל סוג ולכל שלב במחלת הסרטן. הצהרות על אפקטיביות ותופעות לוואי הן בגדר ספקולציה בלבד. להגיד שיש לכם את הפוטנציאל 'לרפא כל סרטן' היא חסרת אחריות לחלוטין", מוסיף סטיבן.

תגובתו של ד"ר אילן מורד, מנכ"ל ומייסד AEBi:

"ראשית, אני מתקשה להבין את מבקריי, שהרי אין בידם מידע אודות שיטתנו, ומעולם לא נכחו במעבדת המחקר. להלן התייחסותי לכל אחת מהטענות:

לגבי הטענה שסרטן אינו מחלה אחת אלא קבוצה של מספר מחלות: ובכן, מעולם לא טענתי שמדובר במחלה אחת או בתרופה אחת. הרעיון העומד מאחורי השיטה שלנו הוא להציע אוסף של תרופות, הפועלות בשיטה דומה. כל אחת מהן תותאם באופן אישי לכל חולה.

לגבי עניין זמן ההשקה הקצר המתוכנן: אנחנו בהחלט מתכננים להתחיל להציע את הטיפול הניסיוני לחולים, כבר בעוד שנה, אם כי ייתכן שתקופה זו תתארך מעט, והעניין תלוי בין השאר בתקציב. כמובן שגם לאחר שהתרופה תוצע לחולים, היא תצטרך לעבור כמה שלבים של ניסויים קליניים שעשויים להמשך מספר שנים. ואולם, חשוב לחדד כי המטרה שלנו היא בראש ובראשונה להציע טיפול יעיל לחולים, ואת זה ניתן לעשות כבר בשלב הקליני הראשוני, כלומר בעוד מעט יותר משנה.

בעניין הטענה כי עד כה לא בוצעו ניסיונות לרפא בני אדם, זה אמנם נכון, אך חשוב להבין שיש לנו תאוריה עם בסיס חזק מאוד שטרם נראה בעבר. הרעיון שלנו הוצג בפני מדענים רבים בעולם, וזכה לתהודה רבה. בניגוד למחקרים אחרים שמתיימרים לשפר את הטיפול במחלת הסרטן, אנחנו מציעים ריפוי. המחקר עבר שלבים רבים, הן במהלך נסיונות בעכברים והן במהלך נסיונות על תרביות תאי סרטן מבני אדם.

כמובן ששלב ההוכחה על בני אדם הינו הקריטי ביותר, אך אני סמוך ובטוח שגם שלב זה יעבור כמצופה וידחה כל טענה סקפטית המועלת בנושא.

לגבי העניין הפיננסי – כמובן שכדי לקדם את הרעיון, אנחנו זקוקים למימון. אם לא נצליח לגייס את ההון הדרוש, לא יהיה טעם לעבודה הרבה שנעשית. אנחנו משקיעים את מיטב כספנו, זמננו ומרצנו כי אנחנו מאמינים בתהליך ויודעים שהוא עומד לשנות את פני עולם הרפואה באופן שלא נראה עד כה. הפרסומים הרבים, נועדו בעיקר לייצר מודעות אודות הרעיון ופועלו. כמובן שכל מימון תמיד מתקבל בברכה, ואני לא רואה בכך שום סתירה לעובדה שהמחקר שלנו חשוב, נחוץ וייחודי".