עד כמה שהקיץ הישראלי ארוך ומתמשך, דומה שלשהות בחופי הים יש תאריך תוקף קצר מדי. נוכחות המדוזות המוגזמת בחופי הים גורמת לרבים מאיתנו להימנע מבילוי בים, עד יעבור זעם, או מדוזה. מדובר באחת התופעות השכיחות והמעצבנות בשיאה של עונת הקיץ בישראל אך מתברר שהמדוזות לא באו לעשות לנו דווקא. 

נכון שהן צורבות ורבות ובשל כך פוגעות גם בענף התיירות ובענף הדיג, אולם יש להן גם צדדים טובים, כך גילינו. ברשות הטבע והגנים, מסבירים כי המדוזה משמשת למעשה כעיר מקלט צפה ליצורים שונים כמו דגיגונים וסרטנים. הסרטנים למשל חיים על המדוזה עד שהם מגיעים לגיל בגרות והדגיגונים מוצאים מחסה בין זרועות המדוזה. כמו כן, המדוזה היא מקור מזון עבור הדגיגונים ועבור גם לא מעט סינים ויפניים שהפכו את היצור למעדן במטבח האסייתי. 

תפקיד נוסף וחשוב של המדוזה  מסבירה לנו ד"ר סיוון מרסר, מומחית לרפואת עור, הוא "לערבל את הים. בשל מבנה המדוזה, היא מתקדמת בעזרת פתיחה וסגירה של המטרייה, ובכך היא הודפת מים לאחור וכנגד מתקדמת בעצמה. התנועה הזו יוצרת מערבולת בים ומעניקה זרם עבור דגיגונים או חיות קטנות שצריכות תמיכה בתקופת ינקותם. 

ועדיין, עם כל הכבוד לשלל תפקידיה המוערכים של המדוזה, הרי שצריבה מהריר שלה או בכלל עקיצות ממדוזות הן החלק הפחות נעים של החוויה שפוגע בקרב כל אוהבי הים, שחיינים צוללנים ואפילו אלו שנהנים ורק משתכשכים. חומרת כל עקיצה כזו, היא שונה לגופה ולכן גם ההתייחסות לטיפול בה הוא אחר.

"למדוזות זנים שונים. זו השכיחה כיום בישראל מוכרת בשם 'החוטית הנודדת'. המדובר במדוזה טרופית החודרת בנחילים עצומים אל החופים המזרחיים של הים התיכון בחודשי הקיץ", אומרת ד"ר מוריה קריטנשטיין, רופאת משפחה מלאומית שירותי בריאות. 

איך מזהים עקיצות מדוזות?   

"שלא כעקיצת דבורה או הכשת נחש, המדוזה יכולה לגרום לצריבה וכאב גם ללא מגע ישיר. היא שולחת את הארס שלה באמצעות זרועות ציד, ויכולה לייצר פגיעה אפילו ממרחק רב. בעקיצה שטחית נראה בעור פסים אדומים נפוחים המופיעים כמה דקות לאחר העקיצה. ייתכנו גם שלפוחיות ושטפי דם תת עוריים. העקיצה כואבת ומגרדת", אומרת ד"ר קריטנשטיין. 

"סממנים ראשונים לפגיעה בעור ממדוזה או מריר של מדוזה הם אדמומיות וסוג של גירוי בעור", אומרת ד"ר מרסר. "בהמשך עלול האזור לגרד מאוד ואולי יופיעו שלפוחיות ושטפי דם. ישנן עקיצות של מדוזות מסוימות שעלולות לגרום למחלות נוספות בכל הגוף (פנים מערכתיות) ובמקרים נדירים ביכולתן לסכן חיים".

כיצד מטפלים בצריבת מדוזה

 1. רעיונות מוכרים כמו שטיפה בחומץ, מיץ לימון, קצף גילוח או שתן אינם יעילים. הפתרון המיידי היא לשטוף את מקום הצריבה במי ים מלוחים ולא במים מתוקים. יש לנטרל את הארס על פני העור ולשטוף את האזור הצרוב במי ים, על מנת לדלל את כמות הארס המצוי הצורב.

2. ניתן לנסות להסיר את הארס הדביק, באמצעות פלסטיק קשיח וחד כמו כרטיס אשראי, ולנסות לגרד את האזור ולהסיר ממנו תאי הארס.

3. טיפ נוסף ובין היחידים שככל הנראה עובדים הוא לשטוף במים חמימים את האזור. וזה הכול.

4. ניתן לעשות שימוש במשככי כאבים ללא מרשם. 

מתי כדאי לפנות לטיפול רפואי?

ד"ר מרסר מדגישה כי מרבית עקיצות המדוזות משתפרות עם הטיפול הביתי, אך תגובות קשות דורשות טיפול רפואי כמצב חירום. במקרי צריבה קשים, בהם ישנה תגובה חריגה, עלולים להשפיע על מספר מערכות גוף והתגובות לכך יופיעו במהירות או כמספר שעות לאחר העקיצות. הסימנים והתסמינים של עקיצות מדוזות קשות כוללים: כאבי בטן, בחילות והקאות, כאב ראש ושרירים, חולשה, ישנוניות, התעלפות ובלבול ואפילו קשיי נשימה. יש לפנות לטיפול רפואי. 

ד"ר קריטנשטיין מוסיפה:

1. כאשר יש כאב בלתי נסבל, יש לפנות לעזרה רפואית על מנת לטפל בכאב
2. אלרגיה חריפה (אנפילקסיס) - במקרים של תגובה אלרגית קשה, המתבטאת בקוצר נשימה, בנפיחות בשפתיים או בגרון, בצקת או הכחלת האזור הצורב, יש לפנות מיידית למרכז רפואי או להזמין ניידת טיפול נמרץ.
3. אם מתחיל זיהום, הבא לידי ביטוי בנפיחות ואודם משמעותיים, הפרשה מהעור וכיוצא בזה, יש לפנות לטיפול רפואי.